• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LUBOB: tak to neber tak, ze se citi jinak, nez vypadjai, ale ze se citi jinak, nez jak je vnima a bere okoli...priklad:narodi se kluk, vychovavaji ho prumerni rodice, kupuji auticka, kupuji kalhoty a mikiny, chlapecek kouka po panenkach a chce nosit saticky, okoli mu rika, vychovava ho, ze tak to neni spravne, ze to je pro holky...no a casem, obvykle v dobe puberty a dal, ten chlapecek zjisti, ze to, cim chce byt, je opacne pohlavi...ale to se bavime jen o tech pripadech, kdy lide vedi, ze je neco spatne a po ziskani trochy informaci i vedi, co je presne spatne a co chteji. kdyz se do toho pripocitaji ty pripady jako jsem ja a dalsi, tak najednou clvoek nevystaci jen s pojmem "muž" a na druhe strane "žena" a nic mezi tim :-/ coz je torchu na pytel...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ja to klidne tedy rozvedu jeste dale, i kdyz vlastne k tomu jsem se chtel dostat az na zaver.


    to k cemu jsem smeroval je koncepce genderu. jestli je gender naucena role, pak by transsexualove nemeli mit problem se svoji identitou, protoze podle teorii genderu, jsou socializovani/podminovani podle sveho biologickeho pohlavi. tezko nekdo bude tvrdit, ze biologicky chlapec se citi byt divkou, protoze ho okoli (rodina, vrstevnici, ...) formuje jako divku.


    takze zbyva druha varianta, ten konflikt mezi "jako co vypadam & jako co se citim" musi byt interni, tedy dany ciste biologicky. to ale torpeduje temer celou koncepci genderu, protoze pak to znamena, ze pohlavni identa je hard-wired.


    myslim, ze ten vnitrni konflikt transsexualu neni v tom, ze se citi jinak nez vypadaji. biologicky muz, ktery se citi jako zena zaroven chce vypadat jako zena & chce se jako zena i chovat, & taktez chce, aby ho okoli jako zenu vnimalo.

    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    DIVA: Na to by se dalo zeptat protiotázkou: Je člověk, který cítí fantómovou bolest (bolí ho končetiny, které mu amputovali - a bolí ho na místech, která už nemá) chorý nebo ne?

    Asi bych to převedl na jinou analogii: představte si, že jste z rodiny smíšených národností. Vaše matka je Židovka (myšleno v etnickém smyslu, proto to také píši s velkým písmenem). Je dost dobře možné, že se někdy budete muset vypořádat s otázkou, jestli jste nebo nejste Žid. Má to nějaké vnější příznaky, ale díky tomu, že jste ze smíšené rodiny, tak je vůbec nemusíte vykazovat - úplně klidně můžete být neobřezaný týpek árijských rysů a přeci se může stát, že jednoho dne se budete cítit jako Žid - nakonec díky matce máte i právo být za něj považován. Jak popsat skutečnost, že se cítíte být členem nějakého etnika?
    DIVA
    DIVA --- ---
    a tak je to trochu schýza, ne? cítím se jako bych měla pinďu, ale mám frndu. cítím se jako bych měla ploutve a mám ruce. sem rybožena? nebo chorý člověk
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LUBOB: No jasně, takže dejme tomu, že jsou sdělitelné na úrovni jednoduchého prohlášení - "já se cítím jako muž". Tedy - má vlastní představa o sobě je "muž". A do většího detailu o tom nemusí mít smysl se bavit.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LUBOB: 3 vteřiny! :oD
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ROMANAMI: Bez tečky na konci
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROMANAMI: umaz tu tecku na konci
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ANNIE: mně ten odkaz nefunguje :-( je správně ?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    BIDAK: ale presne k tomu smeruju. ja osobne bych mel velky problem nejakym zpusobem vysvetlit, co to znamena, "citit se jako muz".
    podle meho nazoru jsou takove pocity jen tezko sdelitelne.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    BIDAK: jeden, jedna, se mu to tu snaží naznačit, ale stejně to nebere :-(
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    ne, ze bych se chtela Luboba uplne zastavat, ale me termin "psychicke pohlavi" taky dost vrta hlavou... clanek, ktery jsem postovala nize mi fakt trochu pomohl zjistit, jak vlastne vznika uvedomeni si sama sebe v nesouladu s vnejsimi pohlavnimi znaky... je to slozite tema a tezko uchopitelne....
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LUBOB: No ono by to asi chtělo promluvit si s někým kdo se třeba cítí jako žena a fyzicky je to muž - jako rozumíš, jsou lidi co se cítí být Spasitelem aniž by sami věděli co to vlastně je a proč... pocitům nemusíš rozumět, proto jsou to pocity.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LUBOB: áá pán je šťoural :-) bude se prudit za každou cenu :-))))
    ... jak k tomu clovek prijde, ze se citi jako muz/zena (at uz to znamena cokoliv)?

    to zatím nevymysleli ani podstatně renomovanější mozky, až na toto někdo přijde tak asi bude nominován na Nobelovu cenu :-))))
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    LUBOB: myslim, ze odpoved na otazku psychickeho a fyzickeho pohlavi se da docela hezky najit zde: http://www.translide.cz/gdi.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LURA: aby se clovek mohl vnimat jako muz/zena, potrebuje neco, cim by ty pojmy muz/zena vymezil. potrebuje nejaky standard muz/zena, & nejenom to, potrebuje nejaky standard "citeni se jako muz/zena".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROMANAMI: uh! vidim, ze tahle analogie uz je moc slozita :-)


    co je to psychicke pohlavi & odkud se bere?


    THOMASMORTA: stejna otazka pro tebe. porad operujes s tim pojmem psychicke pohlavi, ale zatim neni vubec jasne, co to je.


    aby bylo jasno, ja nemam problem s tim, kdyz se rekne "citim se jako muz/zena". ale - & ausgerechnet v klubu nazvanem queer studies - to jsou dost rigidni kategorie. to za prve. & za druhe, jak k tomu clovek prijde, ze se citi jako muz/zena (at uz to znamena cokoliv)?

    LURA
    LURA --- ---
    LUBOB: Psychické pohlaví je to, jak člověk sám sebe vnímá, zda jako muže nebo jako ženu. Odkud se bere, pokud vím, nikdo neví, ve většině případů je totožné s pohlavím fyzickým. Ale to už jsme tu různými způsoby říkali několikrát. Nevím, jak jinak ti to ještě vysvětlit.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LUBOB: a ty myslíš že někdo kdo se narodí postižený bez nohou nevidí že je něco špatně ? kde tých slov by se teda neměl cítit člověkem, protože fakticky jím není ?, protože člověk má nohy ?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    LUBOB: Já Ti jen jmenoval případy kdy nesedí fyzické a psychické pohlaví na což ses ptal ve svém druhém bodě. Osobně si vůbec nejsem jistý, jestli dané osoby jsou transsexuály.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam