GAGOO: A myslíš, že tomu se pomůže tím, že pohlaví toho dítěte vůbec neznáš, nebo spíš tím, že jsi svobodný člověk a ty stereotypy navíc mu nepřidáváš???
Možná, že mu takhle nepředají "genderové stereotypy", ale zase na druhou stranu ho nemůžou vudět nahatý. A nahota je pro děti příjemná. Představa, že nemůžu svoje dítě vzít na záchod, že ho nemůžu vykoupat, že se musím pořád hlídat, abych se mu náhoudou nekoukla mezi nohy, to mi přijde stresující a dost ovlivňující přístup k tomu dítěti. Já třeba praktikovala s nejmladším bezplenkovou metodu, taky jsem s ním lítala a plavala - na to všechno potřebuju mít dítě svlečený. A navíc, malý děti třeba milujou zalézt si do postele nahatý a přitulit se "tělo na tělo". Nebo třeba chodíme taky na nudapláže...
Prostě jsem přesvědčená, že tím předávají dítěti zase jiné stereotypy a když rodiče odmítají znát a vnímat pohlaví - a tím pádem tělo - svého dítěte, můžou mu způsobit větší újmu, než tím, že ho označí za holčičku nebo chlapečka. Možná se nějak dítě označí samo, ale možná taky, že bude mít problém se svým vlastním tělem, když vnímá, že s ním mají problém jeho rodiče...