• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHrecepty, fotky > zajímavá jídla a nápoje z cest ...
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    GILLIATT: no tak to ja si ted prave konecne po roce paellu udelal, pac sem si ze spanu privez tu panev na to, a super, doma na kamnech pekne udelana, s cabajkou, takova teda jako ceska varianta no, plus teda jeste morsky potvory z konzerv co sem si taky nakoupil jeste ve spanu, no a prave me to az prekvapilo, ze se mi napopprve takhle povedla, teda takova jako z el Palmar nebyla, ale pochutnali sme si doma mimoradne :) jo a gazpacho me tam naucil marokanec, vubec tam nedaval okurku ani papriky, dal tam jeste kus stary bagety, to nevim jestli se dela normalne, a hodne octu, ale fakt hodne a byla fakt super, jinak co mi rikal, tak gazpacho i paella jsou puvodne arabsky jidla
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    příprava paelly na food festivalu ve Strasbourgu:


    doma jsem ji zkoušela a chutnala samozřejmě jinak než ve Španělsku, to snad ani nejde, oni mají čerstvé plody moře, výbornou zeleninu atd.
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    TSOH: Mňam! Jak gazpacho tak paellu miluju! A loni mě v Cordobě ještě zaujala taková lokální varianta gazpacha zvaná salmorejo - je to trochu krémovitější, navrch se dává jamon a vajíčko natvrdo a mně to chutnalo ještě víc než klasický gazpacho... :-)

    http://www.spanish-fiestas.com/recipes/salmorejo.htm
    TSOH
    TSOH --- ---
    DIVER: idealni stav - pak clovek nemuze bejt zklamán... :)
    co je ale dobry do ni davat stroužky nevyloupaného česneku... tolik se nerozvaří a pak se bezproblemu ze šlupky vyloupne vidličkou...
    DIVER
    DIVER --- ---
    TSOH: na paelu se prave nekdy chystam. potiz je v tom, ze jsem ji nikdy ani nejedl :))
    TSOH
    TSOH --- ---
    a co treba gaspacho a paella ? Andaluske speciality...
    polevka je fakt vyborna... paella neměla chybu jen tam... zkousel jsem ji dělat Xx... a bída :)


    http://www.cervenytrpaslik.cz/index.php?id=kucharka&mnu=6&recept=gazpacho // http://recepty.vareni.cz/spanelska-paella/
    TSOH
    TSOH --- ---
    co jsem jedl jidla z taginu tak je to dost o improvizaci... brambory, zelenina, maso, koreni co dum da... i kuskus s masem jsem videl... (jinak na netu je receptu dost)... treba v brzku si zde nejake recepty napiseme z praxe... :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ale ted me, kurna, napada, ze nikdo z nas tu jeste nemluvil ani o jednom receptu do toho :)
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    Taky už jsem vznesla dotaz.
    DIVER
    DIVER --- ---
    no, kdyby to nebylo zrovna za 1500, tak bych se s objednavkou taky pridal :)
    TSOH
    TSOH --- ---
    SOLUTAN: diru to nema... tak se budu tesit na echo...
    SOLUTAN
    SOLUTAN --- ---
    tak ted sem s ní telefonoval a už někdy někomu dělala novou poklici. jinak ale ten spodní pekáč se musí prej dělat z jinýho matroše než je klasická keramika, protože to jde na přímej oheň. kazdopadne až se vrátí z hor tak se na to pristi tyden podivá a dam vedet
    SOLUTAN
    SOLUTAN --- ---
    máma mojí holky točí na kruhu a docela ráda dělá neobvyklý věci, zeptám se jí na kolik by to vyšlo, myslim že rozhodně míň než ta ikea, která je navíc hliník. akorát mi neni jasný jestli to má nahoře díru nebo ne.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    TSOH: Je to drahé, to je fakt. No, navnadil jsi mě, jednoho keramika , co dělá točenou keramiku, znám, tak se ho zeptám.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MEANDER: na to jsem se pred casem dival a po pravde receno ta cena je docela vysoka... nehlede na to ze bych se spis poohlednul po celokeramickém...
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TSOH: aby se pára vysrážela a tekla zpět, tak nesmí mít kudy uniknout - tj. přiléhavá poklice a nebo ta remoska, myslím že tvar by neměl být zas až tak důležitý. Ochutnávala jsem u kamaráda tažín z keramické formy (dělaný na plotně) a pak nám ho ještě jednou dělal na pánvi a žádný rozdíl jsem nepozorovala...
    TSOH
    TSOH --- ---
    ZUZKAOU: to by ale musela ta poklice mít pyramidovej tvar ne? nebo jestli tomu dobře rozumim co do principu tak na te ploše tvaru kužele se vysráží víc páry a nemusí se tolik podlejvat...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TSOH: tažín - jako to jídlo jde připravit v pánvi s poklicí, normálně na plotně a nebo v remosce. Sice to pak nemá kouřovou chuť, ale i tak je to skvělé, protože ono pomalé, dlouhé dušení na nízké teplotě funguje tak jako tak.
    TSOH
    TSOH --- ---
    určitě bych zmínil tagine (foto viz. záhlaví). Jídlo se peče a dusí zároveň většinou na žhavých uhlíkách. V Maroku skoro na každém rohu... tagine je čistě keramická záležitost s glazurou...
    Co do jídla tak vetšinou zelenina, brambory a kousky masa... (nemá někdo typ kdo by tagine mohl na kruhu vyrobit?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam