2. dva priklady typicke turecke snidane:
prvni fotka je v rodine nasi turecke spoluzacky na okraji Izmiru - ty placky jsou gözleme - tusim ze göz znamena oci a proto se to tak jmenuje, ze se ty placky opekaji dokud nemaji takove hnede puchyrky - oci. je to takove palacinkove testo, doprostred placky se da trochu naplne (treba spenat, nebo syr), a pak se to slozi do takoveho psanicka.
na tom struibrnym tacu jsou pak typicky slozky turecky snidane - zde je vsechno domaci - olivy (ty jim rostou primo na zahradce), syr, marmelada, jen ten salam je prumyslove vyrabeny a silne se podobal nasemu juniorovi ,) a vajicka.
ke snidani patri i nejaka zelenina - vetsinou okurka, rajce. a samozrejme bily chleba.
druha fotka je ze snidane u spoluzacciny babicky na venkove - vesnice s nevyslovitelnym nazvem, kde predtim nikdy nevideli cizince ,). ale nastesti umeli teticky nemecky, takze jsme si i pokecali a obecne jsou tyhle venkovsky lidi hrozne mili a pratelsky. ta snidane je v podstate stejna jako predtim, tentokrat je domaci uplne vsechno. a jsou tu dva sruhy syra - jeden takovy drobivy tvarohovity a jeden tvrdsi, slanejsi - oba vynikajici. a samozrejme nezbytny čaj v typickych sklenickach ve tvaru tulipanu - mimochodem slovo čaj mame prejaty od Turku, tam se to rekne stejne.
igelitovej ubrus a na nem noviny, aby se neznicil ,)
mmchdm, ty stary pani vlevo je skoro 90 a stara se sama o cely dum a velkou zahradu.