Recept - Falafel
1 kilo sušených bobů namočíme na cca. 6h. (může být bob, cizrna, hrách, soja atd... či jejich směs) Zcedíme, opláchneme a znovu namočíme. Tento postup opakujeme dokud boby nebudou ve stavu klíčivosti. 24h by mělo stačit. Zcedíme a vyklopíme je do suché utěrky.
Vezmeme svazek petržele a koriandr natě a společně s 1 a půl hlavou česneku, jarními cibulkami a chilli papričkou jemně nasekáme.
Z bobů vyjmeme vrchovatou čajovou misku a zbytek rozmixujeme či projedeme mlýnkem na maso. Postup opakujeme dokud se z bobů nestane "suché" konsistentní těsto. Kousky bobů nám nevadí! Pokud se nahromadí přebytečná voda, tak jí odlijváme.
Přidáme nasekanou směs bylinek, 3 vrchované lžíce římského kmínu, 1 plochou lžíci mletého kardamonu, půl lžíce skořice a 1 lžíci mletého koriandrového semena a 2 lžíce sole a řádně promícháme. Dle potřeby přidáme ještě sůl, mletý koriandr a skořici.
Jestli je směs ve správném stavu měla by bez problémů držet jako krabička od syrek ve vertikální poloze. Pokud je řidčí rozmixujeme ještě zbývající část bobů do tuhého stavu a přidáme do těsta. Jinak zahustíme moukou či strouhankou a necháme hodinu odstát.
Ve fritéru či hluboké pánvi necháme rozpálit cca. litr oleje a z těsta hazíme kuličky ve velikosti vlašských oříšků do oleje. V Israeli na to mají speciální pomůcku, mi si budeme muset vystačit s lžící a rukou.
Smažíme do zlatova a podáváme s pitou, chumusem, techinou, harisou, zeleninovým salátem a Jemenským Chilbe z řeckého sena jako první a poslední chod:) Nechte si šmakovat - heb. be-teavon:)