Tak Dark and Light koupenej
a když už jsem byl u toho, vzal jsem si i Citadel: Forged with Fire
http://store.steampowered.com/app/487120/Citadel_Forged_with_Fire/
Mno a teda jsou to oba silný EA, jakože neoptimalizovaný, hromada věcí tam ještě není, jsou to defakto technický dema.
Ukazuje se, že Unreal4 ale jde dobrým směrem, protože umožňuje vytvářet výborně fungující biomy (Conan Exiles, DaL, Citadel).
Funkční biomy jsou naprosto výborná věc, o který jsem vždycky jen snil (případně měl akorát věci jako u Planet Explorers).
Dobře v nich funguje i magie, protože ty základní fyzikální zákony ve funkčním biomu vám to to prostředí umožňuje.
Taky se mi líbí ten systém, hry je možno hrát jako singl, lokální hru v koop (prostě si v rodině stavíte hrady, nebo si se ženou vzájemně pomáháte), nebo na serveru jako MMO.
Ze všech je nejmíň udělaná Citadel (tam chybí i textury), ale zase jede nejlíp a třeba stavění má vyladěnější než Conan (tohle je vidět, že dost promysleli, jediný co je blbý je vybírání bloků alá fallout, jinak ale to jak to do sebe zapadá - v Conanovi byl dlouho problém udělat střechu ale v Citadele je řešení hrozně logické a jednoduše funkční, blok vám dycky padne kam má). A velkej bonus je lítání na koštěti :D, ale i systém vyrábění kouzel a kouzelných předmětů. Trochu Harry Potter, ale proč ne? Vaše gilda je vlastně vaše čarodějnická škola. Lítání na koštěti je přístupný relativně brzy a pak už se dobře cestuje napříč mapou.
A jsou tam krásný hluboký lesy, dost právě podobných našim. Ochoz u Brna, Moravský Kras, Šumava, takový druh. Jako dotažený Skyrim, ale se skutečným lesem. Ochočení zvěře je docela jednoduché, ale takhle to funguje dobře.
Klidně si u toho můžete pustit starý black metal – třeba Satyricon a zahrát si tam na blackmetalový videoklip. Nebo tradičnější gotiku a být fakt goth. Když se smráká nebo prší to fakt má stmosféru.
je to i tím, že je biom docela skutečný, louka je louka, pod smrky u vody roste kapradí a houby, směrem výše do hor už jen traviny a keře... tohle oceňuju.
Jo a je to relativně malé, datově. 10x méně než DaL :D
u DaL, tam ještě nevím jak soudit. Optimalizace žádná není a celý je to na začátku, v barácích u obchodníků není ani nábytek. Vytvoření postavy je silně inspitováno Black Desertem, což je super, tohle by měl být standard. Možnosti explorace vysoká, stavění taky slušný.
Pocit je z toho ale hodně dobrý. Craftění a kombinace magie velice uspokojivá. Grafika pěkná, Biomy funkční a ani tady to není tak divoký. Kombinace BD a Arku je prostě slibná.
Jediné, co vidím jako problém je absence scénáristů, spisovatelů, lidi co umí napsal dialogy a příběhy. Funkční prostředí bychom totiž u měli, vytváření vlastních postav taky, nyní ale by to chtělo to stejně podstatné, ty Dostojevské. Nebo aspoň Salvatore-y.
FunCom se tomu vyhnul pomocí toho, že staví už hotový svět Roberta. E. Howarda (mimochodem tohle je ještě nevyužité, unreal 4 umí vlastně virtuálně zrealizovat hromadu literárních světů, jakože nejen vizuálně, ale hlavně funkčně – tohle se bude ubírat ještě zajímavými směry).
Jako jsem docela zvědavej a zatím docela mírně nadšený. Je mi jasný, že to bude standard, ale jako dobrý, tohle beru.