• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KORDAiPad | iPadOS!
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    iPad je skvelej na prezentace hotovejch obrazku. Editovat na nem Raw by me ale nenapadlo ani nahodou, na to se nehodi. Ani vykonem, ani treba uz tim ze neni tak jednoduche ty rawy z kamery na nej dostat.
    TIGU
    TIGU --- ---
    Zrovna zpracování RAWu je poměrně dost kompexní obor. Když si vezmete kolik výrobců dělá foťáky, které jsou schopné RAW ukládat a že dokonce ani jednotlivé fotoaparáty nejsou mezi sebou navzájem kompatibilní co se týče tohoto formátu, tak se obávám, že se do toho žádná malá firma nepustí. A pokud ano, nebudou výsledky nikterak dobré. Pokud víte jak funguje snímání barevných fotek (teď ignorujte foveon), tak je vám všem asi jasné, že se fotka musí interpolovat z 1/4 na původní rozlišení. Při tom se musí eliminovat veškeré problémy s tím spojené a dost šasto se tím vytáhnou různé vady. Těch problémů je povícero. Složitost může demonstrovat i fakt, že před pár lety Nikoní raw convertor dělal na kontrastních přechodech různé artefakty.

Navíc mi není moc jasné, k čemu by byl program schopný editovat RAW na iPadu. Napadá mne jeďině snad náhled vyfocené fotografie a následné rozhodnutí zda má cenu tuto fotografii editovat dále na PC, nebo ji rovnou smazat ;-)

Editovat fotky v RAWu na tabletu s několika GB paměti není asi moc praktické. Leda to použít jako "foto databanku" s tím, že je možné uvolnit kartu a doma se z iPadu stáhnou fotky. Ono by stejně ty upravené fotky z RAWu asi nebyli s ničím kompatibilní (myslím nedestruktivní editace, které se dějí většinou za pomoci XML souboru). Jedině snad vyexporotovat TIFF, nebo něco. Navíc tyto operace jsou velice výpočetně náročné.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    THE_BALROG: skoda ze to nema nejakou lite verzi, taky se mi nechce zbytecne vyhazovat $10
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    HONCKA: Díky, zajímavý tip, ale recenze, co u ní jsou, mne zatím odrazují. :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    THE_BALROG: tohle by snad melo umet primo rawy
    piRAWnha for iPad on the iTunes App Store
    http://itunes.apple.com/us/app/pirawnha/id409747795?mt=8
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    KUBBE: tak podle všeho iPad s RAWem pracovat neumí. Všechny aplikace, které v sobě mají napsáno, že umí číst RAW, s nimi pracují tak, že si z něj vezmou JPG náhled a dál pracují s ním. Odskoušel jsem to dneska sám a ani jedním způsobem se mi nepovedlo pracovat přímo s RAWem. Ať jsem načetl fotky z foťáku přes Camera Connection Kit, nebo když jsem je nahrál do aplikace skrz iTunes na počítači, pokaždé to PhotoForge i iPhoto otevřeli v JPG. Obrázek je menší než původní RAW a komprese je na něm hodně vidět.

iPad se tedy hodí spíš jen na náhled fotek a úpravu dovolenkových hned na místě, nikoliv pro profesionální práci. Mohlo by se to trochu obejít tím, že budeš fotit RAW + kvalitní JPG, ale to asi není přesně to správné workflow, které by se ti hodilo.

Tady je docela rozumný článek k tematice: http://www.macworld.com/article/1151911/cameraconnection_workflow.html

A tady je můj testovací obrázek udělaný ze schválně podexponované fotografie, abych vyzkoušel možnosti RAWu v iPadu. :) (To jsem ještě netušil, že dostanu to náhledové JPG a tahle šaškárna je vlastně zbytečná. :)) Výřezy jsou v 1:1 a úpravu v Camera Raw jsem fakt odbyl :)

http://temp.westgard.cz/ipad_test.jpg
    VFISA
    VFISA --- ---
    MAAAT: ano, vsechny jsem zkousel :(
    MAAAT
    MAAAT --- ---
    na alze byl napr tady http://www.alza.cz/logitech-ultrathin-keyboard-cover-d329809.htm za 2k, pak cca za 2,5k a ted nic. polozka neexistuje. heureka taky nic.
    MAAAT
    MAAAT --- ---
    VFISA: Zajimave, jako by zmizel..
    VFISA
    VFISA --- ---
    Kde muzu v CR (klidne online) koupit Logitech Ultrathin iPad Keyboard?

nikde ho nemaji :(
    KUBBE
    KUBBE --- ---
    THE_BALROG: JJ uz sem takovy zakladni prehled ziskal a je pravda ze ten cenovej rozdil mezi 32 a 64gb je fakt zanedbatelnej, za to ze budu mit dvojnasobnou kapacitu ... Nastesti cvakam na sd karty ...

Az budes testovat tu upravu RAWu tak poreferuj :)
    Dik za info.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    KUBBE: Photophorge je docela dobrá. Dokáže křivky (RGB, CMYK i LAB), HSL, Shadow/Higlight a další obvyklé věci z PS, má pár filtrů, jako je viněta, a za pár fufníků se dají dokoupit další filtry v takové podaplikaci Pop!Cam.

Ještě jsem v tom nezkoušel zpracovávat RAW, to asi až o víkendu.

Dokonce to má i možnost přidat další vrstvu, buď z existujícího obrázku, nebo vyplněnou barvou. A v blending modech má třeba i hard light, soft light a další, které jsem v jiných grafických programech neviděl. Ty vrstvy se dají i maskovat, bohužel jen štetcem a ne gradientem, což je pěkně na pytel (ani ten štetec není dost "měkký", aby se s ním dal gradient nasimulovat). Nicméně i přes to to je na úpravu fotek asi nejlepší aplkace, kterou jsem zatím poznal. A teď stojí jen jedno €, což je sympatický.

Možná bych ti doporučil koupit si rovnou ten 64 GB, je to jen o dva tisíce víc a nebudeš se muset bát o místo, kdyby sis tam chtěl nahrát nějaký film, nebo něco podobného. On si iPad nakládá s místem docela velkoryse a tu a tam se objeví nějaká 4 GB hromada dočasných souborů, některé fotky si zdubluje, protože je má jak v obrázkách, tak si je nahraje do té aplikace... když by ti o ty dva tisíce nešlo, tak si kup větší.

Plus za 700 to chce Camera Connection Kit, kterým propojíš iPad a foťák. Funguje buď přes USB (ale u nemalého množství foťáků ti iPad řekne, že by ho to stálo moc proudu a že to nezvládne), a nebo jako čtečka SD karty. Jak do toho nacpat jiné paměťové karty, to nevím.

Aplikaci na management fotek ale na iPad pořád hledám, všechno stojí za prd. :(
    KUBBE
    KUBBE --- ---
    VFISA: Nasel jsem pomerne solidne vypadajici aplikaci PhotoForge 2, ktera podporuje i muj fotak. Zkusim se nekam dogooglit.

Jinak notebook samozrejme mam, takze co se tyka katagolizace, tam problem nevidim. Upravenou fotku poslu pres skydrive do notasu a tam uz si to zazalohuju na cokoli. Osobne se mi jevi Ipad na cesty, jako vhodny nastroj na jednoduche upravy. Nedelam s fotakami bezne nic sloziteho, radeji se snazim udelat poradny snimek, nez pak travit hodiny u postprocessingu :P
    CROSS
    CROSS --- ---
    iPhoto umí NEF načíst, ale při editaci pracuje s jpg náhledem. (Jsou i jiné aplikace než iPhoto, ale nějak mi žádná nezapadla do workflow.) Osobně iPad používám k práci se surovejma fotkama přímo z foťáku minimálně (kromě rychlýho načtení a předvedení někomu než to naláduju do Aperture) — na tohle a především na správu fotek je notebook mnohem mnohem lepší.
    VFISA
    VFISA --- ---
    KUBBE: podivej se, jestli je tento fotak podporovany aplikaci iPhoto for iOS, kazdopadne pokud to myslis s fotkama vazne, tak si kup radeji notebook. iPad je bud na nenarocnou editaci a primy upload na net, anebo na nahled a zobrazovani fotek, urcite ne katalogizacni nastroj. Uz jenom z omezeni iOS s nakladanim se soubory..
    KUBBE
    KUBBE --- ---
    Ahoj, premyslim o koupi noveho ipadu 32gb verze, primarne jako nastroj na upravu fotografii. Nasel jsem na netu nejake doporucovane aplikace. A jejich moznosti by mi bohate stacili, jde mi ale o to ze fotim do formatu NEF (mam nikon DSLR) a nejak se nedokazu nikde s jistotou docist jestli to novej ipad, pripadne nejaka specl. aplikace zvlada ... Mate s tim nekdo zkusenost ?
    FUJI_ITA
    FUJI_ITA --- ---
    THE_BALROG: bylo to nejaky vysmouleny ale nekonec se ukazalo ze apple mel pravdu internetbanking ukazoval ze prachy na uctu sou ale pri zobrazeni zustatku u bankomatu tam byl minus neco sem prisypal a de to
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    IWA 2012: Meopta MeoPix iPhone-Adapter | Frankonia Kundenblog
    http://blog.frankonia.de/2012/03/iwa-2012-meopta-meopix-iphone-adapter/
    ARAON
    ARAON --- ---
    To s těmi filmy je nějaká chujovina ohledně práv. V Americe to stahování filmu do všech vašich i zařízení jde, ale leckde jinde ne. Jediný způsob je zesynchronizovat to zařízení s filmem, aby se stáhl do počítače a pak připojit a zesynchronizovat ten další přístroj. Debilní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam