KAZATELL: k tomu věku -- předpokládám, že "věk vlastních rodičů" každý zná.
ANDR3_I: gratuluju, že znáš svou matku a její zvyklosti při používání zařízení, který "doteďka vůbec neznala", tak dobře. Možná je to opravdu tak. Já ze svojí zkušenosti říkám, že jsem nechtěl vlastní matku nějak omezovat a pořídil jsem jí iPad 2 (před dvěma lety). Někdy jsem sám překvapen, jak ho používá, ostatně se ukázalo být dobrou volbou vzít 3G verzi, i když do něj SIMku vrazila až nedávno. Na Skype a focení koček doma se jí kamera hodí. Ale je to jen jedna osobní zkušenost, různí lidé mají zkušenosti různé.
Proto mě ale trošku zaráží, jak tu s lehkou arogancí srážíš "řeči ala dostačující a nedostačující" a zpochybňuješ, že tu lidé, reagující na tvůj dotaz, pořádně nečtou. Tady jsi na internetu a lidé mají různé názory, mnohdy odlišné od tvých. Když se ptáš, počítej s tím, že lidé budou reagovat. Hardwarové parametry iPadu první generace jsou objektivní fakt, to zařízení má málo paměti a Apple už ho nepodporuje vydávání nových updatů operačního systému. Cokoli na něm bude uživatel dělat, bude pomalé a časem frustrující. Že ti to tak vyhovuje -- OK, ale není nic špatného nebo nepochopitelného, když na to někdo upozorní.
Jinak dvojka, zvlášť jetá, nestojí "10 litrů" a kromě toho, když se neujme a maminku nenadchne, tak ji (dvojku) snáze prodáš dál než jedničku; jednička je skutečně konečná a cokoli za ni zaplatíš se nevrátí.
Nezbývá než dodat -- když nechceš slyšet odpovědi, tak se neptej.