• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    CHRONOS
    CHRONOS --- ---
    zdravím, pořídila jsem si starší zlatnický stůl, je ale potřeba vyměnit dřevěný trn (koník), nevím, jak se tomu odborně říká..na kterém se řeže, piluje aj jemnější práce.. Víte-li někdo jak to nazvat a mate li tip kde to samostatně sehnat, prosím do pošty. Dík
    AGOG
    AGOG --- ---
    Chemie mi na první pár ještě nepřišla tak zatím první kousek z druhého před patinováním. Tohle už bylo trochu složitější a není to uplně jak jsem chtěl, proti originálu jsem se odchýlil na nohách. Navíc jsem je musel předělávat, byl jsem tak napůl mezi tímhle a orig a zjistil jsem, že anatomicky by zadní nohy tak jak jsou na oririnálu být nemohly. Uchycené na těle by byly příliš vzadu. Takže takový kompromis.
    Orig.
    Japanese Sword and Katana shop Aoi-Art
    http://www.aoi-art.com/fittings/menuki/F10110.html


    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Jojo určitě se to dělá, ale věci na to jsou trochu drahé. To až jestli tak časem.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: tohle je asi spíš na pozlacování dřeva, ale třeba tam najdeš něco užitečného...
    amalgámová metoda je známá, ale rtuť je marná sláva hnus. ale mohy by existovat metody chemického zlacení - většina kovů, která přichází v úvahu, bude zlato elektrochemicky redukovat (nemyslím přímo elektrolýzu, ale podobně jako když hodíš hřebík do roztoku modré skalice)... ale jestli to produkuje rozumné a trvanlivé výsledky, to netuším.
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Díky kouknu, zatím jsem zjistil, že na lokální pozlacování hodně malých kovových předmětů moc na výběr nemám. Možná spíše naprašování a pak třeba zlacení v ohni se rtutí což je zase zdraví škodlivé. Experimentovat s bordelem jako je rtuť se mi bez know how nechce.

    Jinak jsem dodělal první pár menuki, ale čekám na chemii na načernění. Tak to sem pak pošlu. Je to fajn, bavilo by mě se tím živit :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: zkus se podívat na tohle http://www.archive.org/details/artscienceofgild00ford (neprohlížel jsem to pořádně, čili možná planý poplach...)
    a případně prohledat ten archiv, jsou to většinou velmi staré knihy s prošlým copyrightem (jinak by visely na Amazonu a nebyly volně ke stažení :-), ale řemeslo je řemeslo...
    AGOG
    AGOG --- ---
    Nové

    AGOG
    AGOG --- ---
    Jak jsem anoncoval knihu, tak jsem jeden výtisk Pozlacování a Poychromie náhodou sehnal při nakupování něčeho jiného, zřejmě poslední v ČR :-)
    Ale stejně bych nějakou radu do začátku uvítal, tohle objevování je sice fajn, ale je dost drahé :-)
    AGOG
    AGOG --- ---
    Včerejší první věc technikou uchi-dachi, tedy tvarováním jen z pohledové strany bez použití modelu.

    AGOG
    AGOG --- ---
    Tak docela pěkné ten ocet se solí. Dokonce to zabarvilo i ten svár, který je jinak světlejší. Díky za radu.

    Mám ještě prosbu, nemáte nějaký tip jak docílit rovnoměrné koroze na materiálu 12 050 trochu rychleji než půspbením povětrnostních vlivů? Popřípadě je čas vedlejší, ale hlavně rovnoměrně.

    SFUMATO
    SFUMATO --- ---
    AGOG: V tom případě doporučuju 5% sejrovku . Tak na minutu do lázně, opláchnout a okracovat.... a mělo by to bejt čistý....
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Díky, je to tvrdou pájkou.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: já to většinou moc neřeším, soli od oka, kamence trošku (nemusí být), zahřívám k varu a nechám dle potřeby... mohl bys to dát i do zředěné akumulátorové sírovky, zastudena a občas na to kouknout (akorát pokud je to pájené naměkko, mohlo by to napadat spoj, ale nevím, čistím takhle jenom natvrdo pájené věci).
    Jinak když to vyhřeješ a rychle zchladíš pod vodou, část okují se oloupe.
    AGOG
    AGOG --- ---
    Spájel jsem si měděnou stříšku na zvonek. Potřebuju to vyčistit. Jaký poměr octa, soli a kamence bych měl použít? Anebo stačí ocet a sůl? Zadělaný to je dost.
    AGOG
    AGOG --- ---
    CLOVICEK: Chceš zachovat barvu mědi?
    ZCR
    ZCR --- ---
    CLOVICEK: asi bych to zkusil nalakovat nějakým bezbarvým lakem, to by mohlo vydržet víc a dá se případně zopakovat; méně citlivé řešení je podlepit z vnitřní strany kůží - ale něco mi říká, že by to neměla být kravská kůže :-D
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Snad jsem tady správně, mám dotaz, jak zajistit, aby měď při nošení jako náramek nebarvila ruku? Resp. nepouštěla ten zelený oxid? Zkoušel jsem náramek už chemicky stříbřit, což chytlo krásnou patinu, ale zevnitř se při nošení během dvou dnů stříbro vyšoupalo. Je to tady tento typ náramku http://www.exoticindiaart.com/details/jcjewelry/om_mani_padme_hum_sterling_bracelet_jjc46.jpg
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: jo, už jsem kousek zkoušel právě podle tohohle videa.
    To máš pravdu, že nemá kam utect, ale snad tím litím do vody by to mělo být ok.
    ZCR
    ZCR --- ---
    AGOG: kováním se hlavně "rozbíjí zrno", ale když máš bublinu vevnitř, tak její obsah nemá kam utéct - opravdu tomu kování pomůže?

    Jinak tohle znáš? Je tam i odlévání ingotu do vody
    YouTube - ‪Utsushi - in search of Katsuhira's tiger. Part 1‬‏
    http://www.youtube.com/watch?v=wGMj7o6AwnM
    AGOG
    AGOG --- ---
    ZCR: Bublinky by se měly odstranit právě tím skováním. Chci to na tsuby. Časem bych si mohl dělat vlastní shakudo a shibuichi slitiny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam