STQ: Takhle jak to píšeš asi nikdo, ale rytců je spousta a třeba bys někoho umluvil.
Nevidím nic na tom navštívit třeba kurz v Turnově a pak se třeba domluvit na individuálce, konzultacích atd.Ono taky ne každý si někoho vezme domu. Ani není moc proč zrovna u rytectví jaké se tunejčastěji provozuje imho.
Během prvních pár hodin se naučíš brousit a držet rydla a pak musíš trénovat sám. Rovné čáry, obloučky, kružnice...na pokračování stačí publikace. A vyučujímu maximálně ukázat výsledky a probrat chyby.
Já sám pořádně s hříbky neumím, než jsem se do toho dostal tak jsem začal používat japonský způsob. Ale zhruba tohle by mě čekalo :-) Protože jsem konzultoval s jedním rytcem, byl i v Turnově na jedné akci od Česko Japonské společnosti. Kurz byl zaměžený na cizelérství, ale kdo chtěl tak si zkusil i plochorytinu. Mě bylo řečeno že mě co se týká cizelérství nemají co naučit a to jsem se učil sám :-)
Ale vím, že lektoři byli vstřícní a ochotní pomoci. Později jsem se spojil s jedním z těch pánů učitelů a chtěl konzultovat tepání nádob, ale nemám na to čas a myslím, že začátky zvládnu sám když na to přijde. Chci tím říct, že by nebyl problém ani mimo školu.