Já na výstavy sice jezdím, ale na poslední výstavu jsem jela někdy z kraje počátku březosti Julie. Nikdy jsem si z výstavy nedovezla nic, z čeho by kočky měli nějaké klinické problémy. Zatím. Ale byla jsem varována, požádala jsem o radu zkušenější chovatele a svůj postoj jsem přehodnotila a na žádnou další výstavu po dobu březosti Julie a Harriet i po dobu odchovu koťat nejela. Ta rizika za to opravdu nestojí.
Bordetellou jsem koťata s největší pravděpodobností nakonec nakazila já sama. Bohužel žiji sama a dost dobře jsem se od svých koček nemohla izolovat a péči o ně nechat na někom jiném.
Toxoplazmu má smysl testovat jen při klinických příznacích. Pak se přeléčí ATB a kočka by měla být nadále vůči Toxoplasmě g. imunní. Toxoplasma g. ovšem v těle kočky nebo i člověka je již přítomna stále. Toxoplazmózou onemocněla 2 koťata z 11. Toxoplasmu g. ovšem v sobě mohou mít všechny, pokud však nemají klinické příznaky, jsou již vůči ní imunní.
Stafylokok je bakterie běžně přítomná v organismu, opět má smysl testovat jen při klinických příznacích, většinou je to sekundární infekce.
O tom jak se stalo, že ode mě starší koťata odešla s infekcí, byť vypadala po přeléčení ATB zdravě, i jaké kompenzace (včetně zpětného odkupu) jsem postiženým majitelům nabídla, jsem zde již psala.
Ty mladší naštěstí jsem měla ještě u sebe, takže byla přeléčena, teď jsou 3 týdny bez přiznaků a čekám na výsledky testů.
Vilík a Bobo jsou u nových majitelů zcela v pořádku, Xixí bohužel měla také toxoplazmozu, tak ještě dobírá ATB.
Krpatá Kamilka a Brittany musely být znovu přeléčeny ATB, ještě je dobírají, čekám na výsledky testů. Ale obě holčičky byly oproti klukům znevýhodněny a tak jsem u nich komplikace čekala. Julie je obě stále kojí, hlavně KK, která navíc začala konečně jíst i kapsičky a vařené maso.
Proč má stále problémy Ardík od Shampoo mohu jen spekulovat a nadále usilovat o jeho vrácení domů.
Jistě si každý ze zde přítomných chovatelů přeje pro svoje s láskou piplané miláčky, aby se dostaly někomu, kdo ho o zdraví a léčbě jemu s důvěrou svěřeného kotěte bude informovat formou nenávistných komentářů přes internetová fóra.