• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    QUITEwordpress
    BODY
    BODY --- ---
    Kdyz vas tu tak posloucham - planoval jsem prechod z Prestashopu 1.6 na Woocommerce. Eshop aktualne 100 polozek, dve meny, dva jazyky. Presto nic co by me zivolo, spis konicek. Rozdelal jsem to, a pak z nedostatku casu opustil, mam se k tomu vubec vracet, nebo se pokusit spis o prechod na novejsi Prestu? Nemam problem neco zaplatit jednorazove, rocni platby se mi z principu nelibi.
    Je to dobrej napad, nebo je to blbej napad? Jakej to je vlastne napad?
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    CYBERWOLF: naprostej souhlas s tebou, jakmile na WC nalepis nejaky pluginy typu recover cart, membership, subscriptions, discounts, cesky platebni brany a nedejboze to pak chces udelat vicejazycny, stava se z toho pomaly a nestabilni peklo. to vsechno za predpokladu ze to mas na vlastni sablone a nespolihas na koupenou sablonu.

ja se snazim cesky e-shopy na WC vubec nedelat a kdyz jo, tak jen ty naprosto minimalisticky s par produktama.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    CYBERWOLF: nejen ty, osobne se snazim pouzivat co nejmin pluginu prave kvuli te aktualizovatelnosti a kompaktibilite, bohuzel u woocomemrcovych veci to moc nejde tam se bez neceho neobejdu. A serou me pluginy s rocnim pausalem, ktere blbnou. Beru cely wp jako ulitbu tomu, ze jsem si spoustu veci schopen udelat relativne dobre a sam pro klienty, kteri si pak veci chteji administrovat sami a v kodu by to proste nedali. Ale kvuli tem nabalujicim se sr.... navic, ktere cim dal tim vic lidi bere jako samozrejmost (vy jste to vytvori, tak to vyreste) dost zvazuju ze zvednu ceny (porad me to nebude moc bavit, ale sr.. me to bude o neco mene.)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Poslední dobou mě wordpress nějak sere. Ne teda wordpress sám o sobě, ale pluginy, zejména ty co nějak souvisejí s woocommerce. Že haluzí České služby, které byly zadarmo, nikdy se nedostaly přes verzi 0.5, už roky na ně nikdo nešáh a i letmý pohled do kódu je nejméně první stupeň tortury beru - dostal jsem co jsme zaplatil, nikdo netvrdil že to bude super a že to po letech vůbec funguje je vlastně docela dobrý.

Jenže ono se to týká i těch věcí, o kterých tvrdí že jsou super a chtějí za ně platit, ideálně každý rok znova. Třeba Recover Abandoned Cart od Fantastic Plugins vlastně nikdy moc nefungoval. Říkali že je kompatibilní s WPML, jenže ty maily posílal tak nějak v jiných jazycích, než zákazníci nakupovali. No a po pár měsících si nějak řekl, že to pošle všem znova i se slevovýma kupónama. Samá radost. Jako jo, mají podporu kde se s člověkem baví, dokonce jsou schopní i něco řešit, ale pak se stane tohle. Jako jo, když jsem jim to hodil na hlavu, vrátili prachy a nedržkovali, ale ty desítky hodin a zaspamovaný lidi už nikdo nevrátí.

Nebo WPML, otesánek pro zprávu jazyků, který má tu výhodu že funguje s kde čím a všechno se tam dá naklikat a tu nevýhodu, že je to taková raketová věda že to zákazník nedá a musím to tam klikat já a že to i při optimálním nastavení celý web zpomalí jak prase. Taky mají podporu, taky se s člověkem baví, občas i něco vyřeší, ale to je vždycky martirium jim to oddebugovat tak, aby si to dokázali zreplikovat a posunuli to k vyšší instanci, která to možná vyřeší a možná až o pár verzí dál.

Teď zas řeším Zásilkovnu, která sice roky fungovala, ale teď se nějak sere a místo řešení se dohaduju se supportem, jestli jako ten shop může běžet i v jiném settupu než WooCommerce + Zásilkovna + TwentyTwenty + nic dalšího a že ta Zásilkovna určitě funguje dobře ale sere to něco jinýho.

A šablony co mají spoustu cool featur a jsou hrozně krásné, akorát se s nima vůbec nedá hnout, je to fakticky vendor lock a do roka a do dne to přestanou aktualizovat, takže je jenom otázka času, než budeš muset přejít na něco jinýho a ten vendor lock nějak rozlousknout. A všichni jsou hrozně překvapený, že je s tím takovýho sraní.

Vždycky mám sto chutí říct "mrdat" a napsat plugin co bude fungovat. Protože na všechno by se to dalo, jediné co by byl opravdu knedlík je ta univerzální vícejazyčnost. Jenže pak si řeknu, že mi ty stovky hodin nikdo nezaplatí a zakopu se na tom, že to budu muset nějak udržovat a že život je příliš krátký a jdu se zase hrabat ve sračkách.

Vážně, mám toho už docela plný zuby... tak jsem se chtěl zeptat, jestli to mám jenom já, nebo jestli je to v celým baráku?
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    PULKA: dekuji
    PULKA
    PULKA --- ---
    REFLEX: Pomoci JS:

registerBlockStyle('core/image', {
    name: 'big-caption',
    label: __('Big caption'),
    isDefault: false,
    });

Takhle muzes zase styl odebrat

unregisterBlockStyle('core/image', 'rounded');
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Nevite prostim nekdo jak pridat styl tady sem? Je to blog post - guttenberg blog image

PULKA
    PULKA --- ---
    PAN_ILFORD: Z Elementoru do Oxygenu budeš muset layout asi překlikat. Jak funguje Jet Engine a Metabox netuším, migraci doporučuju vyzkoušet a případně si napsat nějaký script. Ale čekala bych - pokud oba používají metaboxy - že bude snad stačit zaregistrovat nové a přejmenovat si je v DB, ale obávám se, že asi jinak než prozkoumáním DB ti nikdo neodpoví.
    PAN_ILFORD
    PAN_ILFORD --- ---
    Jsem v tom evidentně zajíc. Je reálný migrovat custom posty a custom taxonomie z jednoho (jet engine) na jiné (meta box)? Přejdu z Elementoru a Jet Engine na Oxygen a Meta Box, čeká mě mnoho učení a potřebuju vědět, jestli je úplnej nesmysl uvažovat, že ty stránky, který teď maj přes 200 custom postů a násobný počet metapolí nějakým méně bolestným způsobem převedu.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    HARDCABB: taxonomii u filmu bych spíše viděl například jako žánr, než herce
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    REFLEX: herec a film by mohly být custom post types, custom field by mohl v této části sloužit jako relationship mezi těmito post typy.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    za me by Film mel bejt custom post type a Herec by mela byt taxonomie, ktera patri k Filmum

takze Film: Dunkirk by mel prirazeny taxonomy terms Herci typu: Tom Hardy, Michael Caine

to, jestli chces u Filmu treba pridavat rok a zanr, nebo u Hercu pridavat rok narozeni nebo fotku, uz jsou pak custom fields
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Ahoj, kdyz bych chtel postavit web, kde by bylo neco jako Herci = stranky s hercema a pak Filmy, kde by byl titulek, popis, herci (prolink na herce) a vse by melo nejake custom theme.

Tak na tohle se pouzivaji ty custom fieldy, nebo custom post entities?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    THEODORT: jo, to je přesně ten jinej plugin, než jsem říkal že řeším.

MRTVY_KENNY: nakonec to vypadá tak, že se nové kontakty zadají správně s jazykem (dělá se to přes get_locale() ), ale synchronizace ze starých objednávek jazyk nepředává. Což dává smysl, protože to není závislé na WPML nebo jiném vícejazyčném systému.

Takže jsem bokem vytáhl z databáze pár email - jazyk, naimportoval do Mailchimpu a hotovo.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    *silne zavisi na hlouposti implementace, taky by to treba byl ve vysledku jeden nacachovanej dotaz, ale jakmile se timhle operuje v ramci tahani posts tak to smrdi.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    WOJTISHEK: bad practice je bad practice, a pretezovani db je bad practice, sebevic je to nativni fce wp. me to naopak dale nezajima a uvedomuji si ze vykonovy dopad je mrnavy (ono jak u ceho, vzhledem k tomu ze jsem prehostoval BLGROSuv wp s nejakymi 400k unique pages, udelat mi to tam tak bych ti po nejblizsi navsteve google crawleru v lepsim pripade sdelil nemilou pravdu, ale mnohem spise prerazil pracky..)
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    THEODORT: A nejvic me teda zajima, v cem je to bad practice, kdyz je WP ruznymi wp_queries prospikovan kazdym dalsim aktivovanym pluginem.
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    THEODORT: Treba nejaka data, casy nebo analyzy ze kterych vychazis? Protoze mi prijde mnohem rychlejsi polozit dotaz do db a ziskat data, nez si tahat data do pole a to si radit. Nezavisle na aktualnim reseni.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    WOJTISHEK: no i presto ze je nenazranost double query vetsinove mitigovana vsemoznymi cache, stale je to bad practice. nebo co chces slyset?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam