Jakmile list otevřela, hned poznala rukopis. Griwenina lehká ruka rozmáchle načrtávala písmena, nakloněná lehce doprava, a inkoust skoro voněl duběnkami, které Lina sama sbírala v lese nad vesnicí. V předtuše nějaké závažné události se Lina začetla do úhledných řádků.
Pane, obracím se na Vás s velikou prosbou a odvolávám se na naše dlouholeté vztahy a známost. Léta Vám dodávám byliny obyčejné, i na zvláštní objednávku, a mnohokráte jsme nad vínem hezký rozhovor měli, ve Vašem krámku v Takře, i naposled v Hadvanu. Vím, že jste moudrý a velkorysý muž, nerozzlobte se prosím na mně za moji troufalost a ani na dívku která tento dopis nese. Moje prosba se týká právě jí.
Od malička je podivná, jak si možná z mého vyprávění pamatujete. V poslední době se to zlepšilo, a já měla naději, že se jednou vdá, a převezme naší chalupu i mojí bylinkářskou zahradu. Ale teď je zřejmé, že se v ní probouzí zřídlo. Viděla jsem ve spánku jasné příznaky, a moje byliny to již nedokáží zvrátit. Zanedlouho by to došlo i lidem ve vsi, a víte, co by pak následovalo, jak s takovými nakládá lůza. Také jistě víte, že já dar nemám, a tak jsem bezmocná, a nerozumím tomu, co se musí stát.
Snažně Vás prosím, vezměte ji do učení, byliny pěstovat i prodávat zná, a v obchodě se mladé ruce jistě zaměstnají. Udělejte co je třeba, aby jí nedostali císařští, a mohla dál a šťastně žít na Puuri. Mám jí moc ráda, je pro mě jako vlastní dcera, proto jsem tak dlouho váhala, a nechávala ji u sebe doma. Zapřísahám Vás, postarejte se o ni, a pokud nebude možné aby zůstala u Vás, dejte ji do učení nebo do práce jinam ve městě, ale držte jí stranou od problémů. Je zvědavá až hrůza, a strká hlavu vždycky přesně tam, kde se něco stane. Doufám, že jsem Vám nepřidělala moc problémů, a také že se s Linou zase jednou setkám, až bude probuzená, až z ní bude žena.
Natisíckrát vás líbám, a jsem Vaše věčná dlužnice. Kdykoliv budete potřebovat, udělám všechno co bude v mých silách, abych vyhověla Vašim přáním.
Griwen
Lina si některé části dopisu musela přečíst vícekrát, ale stejně z toho nebyla úplně moudrá. Ano, ve vsi se na ní dívali divně, ale ona sama na sobě nic divného nepozorovala. A teď - nějaké zřídlo, a dar … domyslela si, že se jedná o magii. Nebezpečný, a krutý dar. Dar, který ji dává hlavně vyhlídku na neustálé pronásledování císařskými vojáky, i nic nechápajícími obyčejnými lidmi. Nevěděla nic moc o magii, ale jako všechny děti o zimních večerech, přástkách a draní peří, slýchala vyprávění a pohádky o staré magii, Černém Graiirovi, největším mágovi, čarodějnicích a druidech, nestvůrách a příšerách které vyrostly z magie. Vždycky si myslela, že to jsou pohádky, a že císařští vojáci vlastně vyvracejí staré pověry a vyprávění z doby, kdy Puuri byl svobodný ostrov, a snad na něm byli i trpaslíci a elfové.
Spustila ruku s pergamenem, a stočila pohled na Trunu, který trpělivě čekal, než si dopis přečte.
“Co to má znamenat? Griwen píše že .. mám dar … jsem … čarodějnice?!” slova jakoby jí ani nechtěla přelézt přes rty.
Truna se posadil vedle ní. “Ano. I kdyby mi to Griwen nenapsala, řekl mi to Juk.” Když se Lina zatvářila tázavě dodal: “Ten chlapec s modrýma očima, který tě našel a zachránil u paláce. To bylo tvoje první štěstí, jinak už by tě teď vyslýchal prefekt. Pokud bys ovšem pořád byla na živu, s podezřelými z magie se v kobkách pod palácem nepářou.” Při těch slovech jeho pohled ztvrdl, a Lina si všimla, že i Igor zatíná své obrovské pěsti. “Ale unikli jste, i když to bylo jen o chlup.” Vzal Lině z ruky dopis, přešel zpět k bedně, a pokynul jí, aby šla za ním. Dopis přidržel nad svíčkou, až začal hořet. “Tahle slova nejsou určena jiným očím, a ty, které ho číst měly, už tak učinily.” Počkal, až dopis skoro celý shořel, a zbytek hodil do popelníku, který tvořil podstavec cínového svícnu. Poslední roh pergamenu pomalu doutnal, a Truna se natáhl, a zpod pergamenu s mapou vytáhl čirý krystal, zasazený na jednom konci do stříbra s malým otvorem pro nošení na řetízku. Ukázal ho Lině, ale ucukl, když si ho chtěla vzít do ruky. “Tohle je detekční krystal. Každá strážnice a každá hlídka má podobný. Pokud se k němu přiblíží osoba, která použila magii v nedávné době, rozzáří se modře.” Přiblížil ho k Lině na několik centimetrů, ale krystal zůstal čirý. Pak jím přejel kolem svého čela, a krystal opět nic, zůstal čirý. Lina se na Trunu tázavě podívala, a on se rozesmál. “Ale ano, ten krystal funguje, a ještě včera po tvém výstupu se zapůjčením u paláce by zářil jako hvězda na deset sáhů od tebe. Ale našla jsi Smaragdový Tis. Nebo spíš on našel tebe - a to bylo tvoje druhé štěstí. Ten tis je nejstarší bytost Hadvanu, stál už kdysi dávno uprostřed osady, která se později stala městem, a ještě o mnoho později, když Puuri obsadili císařští. Postavili kostel a klášter, a tis chtěli samozřejmě pokácet, ale nešlo to. Prostě to nešlo, a lidé k tisu stále chodili v procesích. Tak kolem postavili zeď, prohlásili ji za zakázanou klášterní zahradu, a tis se v ní schoval. A když říkám schoval, nemyslím tím ty křoviny. Kdokoliv tis šel hledat, nenašel nic, i když zahradu prochodil křížem krážem. Někde ale cesta k tisu začíná, a komu se tis chce objevit, tomu se i cesta ukáže. Znám jen dva lidi - teď tedy už tři” a významě se usmál na Linu “kteří ho našli. Já ho nikdy nenašel” dodal potichu se smutkem v hlase. “Ale tebe tis očistil, uklidnil tvoje zřídlo, a teď kolem tebe může třeba sám Zpytovník mávat svým krystalem, a nenajde nic.” Odhodil krystal zpátky na kopici pergamenů a krátce se zasmál “Tyhle krystaly pro vojáky” pokračoval opovržlivě “jsou křápy, vytvořené císařskými polomágy v obrovském množství. Neukážou slabou nebo dobře skrytou magii, a jenom díky tomu můžeme teď být v Hadvanu. Zpytovník ale má opravdový krystal, a navíc prsten Čistého zraku. Tím dokáže prohlédnout maskování, a krystal mu spolehlivě ukáže zřídlo, zvlášť neprobuzené. Podle všeho máme několik dní, než se tvoje zřídlo zase začne ozývat. Do té doby musíme být z města venku, a sehnat pro tebe Průvodce.” Na chvíli se odmlčel. “Griwen tě musí mít moc ráda. Ale nechala to dojít až moc daleko, k tvému probuzení nemáme zas tolik času. Vyrazíme se svítáním, a dohoníme moje vozy. S těmi se dostaneme do Ynguary, doufám že včas, abychom našli Průvodce. Císařští v takové zapadlé díře nemají strážnici, městečko má jen rychtáře. Tam budeme alespoň nějaký čas v bezpečí. Teď ale musíme počkat na Juka, jako zprávu přinese od Královny.”
Truna domluvil, a sedl si zase k bedně. “Teď ti zodpovím tvoje otázky - jestli na ně tedy budu stačit. A jakmile přijde Juk, půjdeme spát. Do svítání zbývá sotva pět hodin.”