• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KACIR: Tak řekni kdy a kde si to předáme. Vezmu to do práce.
    KACIR
    KACIR --- ---
    SAMMAEL: No než se my dva sejdem na NH, nebude to dávno pitný :-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KACIR: Můžu ti jednu PETku věnovat, až se sejdem někde na NH. Ale toaletní papír a žaludeční likér si platíš sám :-)
    KACIR
    KACIR --- ---
    SAMMAEL: Ale to je mi pěkné, nemáš náhodou zrovna nedostatek pokusných králíků? :-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Tak jsem převčírem ochutnal svůj druhý pokus (Coopers: Real Ale) a jsem velmi spokojen. Stejně tak pokusní králící si pomlaskávali. Velmi chutné, polotmavé, dost hořké. To mě navnadilo na další várku :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: Pivo nakonec dopadlo docela dobre, i kdyz by potrebovalo jeste tak tyden polezet. Tim zmrznutim se to spis trochu rozlozilo do vrstev, takze nahore byla voda, ale kdyz se to promichalo, tak to bylo v pohode...
    FESTER
    FESTER --- ---
    POHODAVOLE: TO JA NEVIM... DRZIM SE RECEPTU A TEN MI RIKA 2-3 tejdny podle teploty cim vissi teplota tim rychlejsi
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FESTER: jak je mozny ze a to mel vzdy do tejdne?
    FESTER
    FESTER --- ---
    ja delam pri 64 degrees Fahrenheit coz je 17.7777778 degrees Celsius a lezme me to minimalne 3 tydny... pak dam cukr a stacim do flasek a zase dalsi 3 tydny
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: My to tam davali uz asi v utery, tak by to melo mit tak 12 dni a predtim uz nam to kvasilo tak 14 dni. No, uvidime...
    FESTER
    FESTER --- ---
    THEO_PHIL: to do pristiho tejdna asi nestihnes
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: Ufff...sem zvedavej...uz sme to slibili na jednu akci pristi vikend, tak snad se probere...
    FESTER
    FESTER --- ---
    THEO_PHIL: pokud tam das zivy a pivo nema plisen tak se to zachranit da...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: Trochu se obavam...ale zkusili sme tam dat jeste zivy...
    FESTER
    FESTER --- ---
    THEO_PHIL: dead kvasinky ???
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak nam pivo ve druhym kvaseni trochu promrzlo, nemate nekdo zkusenosti co s tim? Uz sme do toho dali asi 20 hodin prace ve dvou, takze vylejvat se nam to nechce....ale zda se, ze zmizely cukry :-(
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Tak skoro po měsíci ten můj nepovedený pokus chutná už sice trošku jako pivo, ale spíš to připomíná slivky z nádražního bufetu. Pár lahví nechám ještě uzrát a zbytek pojede expres do Tróje. Ale už mám objednaný nový koncentrát a příští týden bude nový pokus :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: samo cider, sem kokot..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FESTER: ja treba vubec nefiltruju..
    THEO_PHIL: taky mivam pivo kalny ale dva centaky urco ne, jinak ja to mel vzdy tak ze v nedeli sme s kamosem varili a po tejdnu sme vzdy meli prim. ferm. hotovou a mohli sme slejvat, jestli se ti nelibi ty kvasinky tak si kup ty goldky a bue z toho gel :) takhel sme to delali hafokrat a podelali sme jedinou smes, ale bylo to tim, ze sme pouzili dextrozu takze nikdy vic, ta se pouziva jen do cyderu co vim..
    FESTER
    FESTER --- ---
    filters :

http://morebeer.com/public/pdf/FIL45B.pdf

osobne pouzivam : http://morebeer.com/public/pdf/FIL40.pdf

i kdyz bych osobne preferoval prece jenom ten prvni filter
    FESTER
    FESTER --- ---
    THEO_PHIL:
    POHODAVOLE:

podle meho nazoru 2 duvody :
    nedokoncena fermentizace a brzo stoceno do flasek