• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    porter z novinek.cz, anybody? a jak byste prelozili "treacle"? melasa to neni.

    Starý recept prozradil, jak uvařit domácí pivo za čtyři koruny – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/koktejl/258089-stary-recept-prozradil-jak-uvarit-domaci-pivo-za-ctyri-koruny.html
    Beer recipe for laced with treacle discovered in historical notebook (and it cost just 11p a pint) | Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2095091/Beer-recipe-laced-treacle-discovered-historical-notebook-cost-just-11p-pint.html
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    To vypadá zajímavě. Já uvařil vánoční dobrotu přibližně podle tohohle receptu a byla to mňamka! Teda ještě je, jadno jsem schoval na novej rok:-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Ke štedrovečerní večeři jsem si načal http://www.vasepivo.cz/zbozi/koncentraty/-brewferm/beer-kits-O59/brewferm-christmas-Z204.html, a byl jsem velmi spokojen. Hutné, krásně hořké, jen to pěnilo jak sviňa. Bylo to jako hrnečku vař :-)
    TOLI
    TOLI --- ---
    THEO_PHIL: No jsem na to sám zvědav.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TOLI: To mate co delat! My uz mame letos asi navarino, takze o vikendu hura na Den domovarniku!!
    http://www.pivnitv.cz/rozmanitost-cms/pokusik/items/ivneformalni-setkani-homebrewaru.html
    TOLI
    TOLI --- ---
    O víknedu budeme vařit ležák, a indian pale
    takže teď už jenom DEJ BŮH ŠTĚSTÍ! :-)
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Prodávali jen to si žádá trh a ten si žádá bohužel patoky:-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    LKD
    LKD --- ---
    LKD: takze, dnes jsem to stocil..

    chutna to po pivu, ale jakoby dost rozredenem, neni to "silne", myslim chutove
    cast varky jsem jeste nechal kvasit (stocim zitra, pozitri a popozitri a porovnam rozdil), cast v lahvich uz je v chladu

    jestli mate nekdo jakykoliv tip, budu vdecny, pripadne na to prijdu casem sam :)

    diky predem
    LKD
    LKD --- ---
    THEO_PHIL: kvasinky jsem mnozil asi 4 hodiny,
    kvasi/nekvasi - abych rekl pravdu: je to v demizonu, ktery ma jen navrchu takovy maly otvor + kohoutek, takze to neni moc videt
    jestli se kvaseni projevuje mirnym kvasnicovym smradem, tak kvasi :)

    diky za teplotni tip, trochu tady pustim studeny vzduch
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    LKD: Ta teplota by mohlabejt o kousek nizsi (tak o stupen), furt nekvasi? Namnozil si kvasinky pred tim?
    LKD
    LKD --- ---
    LKD: jo, v mistnosti je 21,5 C
    LKD
    LKD --- ---
    THEO_PHIL: Brewferm TOP - sušené kvasnice svrchni + tam je sladovy vytazek
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    LKD: No nevim, jesli je to pivo, z medu, spis naka horka medovina...jaky si pouzil kvasinky? A na jak teplym miste mas ten demizon?
    LKD
    LKD --- ---
    ahoj,
    vcera jsem dokuchtil pivo podle tohoto receptu..

    Půl hodiny vaříme 0,5 kg medu v 9 litrech vody, odpařenou vodu doplníme na 10 l.
    Do roztoku vložíme pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme 20 až 30 minut.
    Do litru ochlazeného odvaru dáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě.
    Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme rozmnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě.
    Bouřlivé kvašení končí po třech až pěti dnech, pak demižon přemístíme do sklepa. Po několika dnech pivo stáčíme do láhví. Slad lze koupit v pivovarech, kvasinky v běžných drogeriích.


    Ted je to v teple, v mistnosti, v 10 litrovem demizonu a cekam . zatim je to jeden den.. zadne bourlive kvaseni nejak nezaznamenavam, ale asi to kvasi :)

    Muzu vas poprosit o pripadny tip? promichat, pridat neco, radeji do studena, whateva..
    + jak poznam, ze pivo je tak akorat? tri - pet dni je dost velke rozpeti. normalne to degustovat?
    udelal jsem samozrejme mensi davku, jsem pripraveny na prvni nezdar, ale pokud je moznost, radeji se zeptam.

    diky predem
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Bejvávalo... dnes vím, že pivo je dobrý z pivovaru a ne z eurochemičky:-)
    KACIR
    KACIR --- ---
    POUTTNIK: Překvapuje, já tě měl za plzeňskýho patriota... .-)
    Ale asi taky půjdu cestou plastovýho barelu... Uvidíme...
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Tak potom nezbejvá než to vyzkoušet:-) Já o tom asi před rokem taky uvažoval a to bylo bez slevy a nakonec jsem za tu cenu pořídil hrnce, spilku a další vybavení a pustil se do klasickýho vaření. Ale já na to mám místa dost, tak se mi to kecá. Být limitován prostorem, lednicí a tak, asi bych do toho šel. Domácí pivko za to stojí! ;-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KACIR: Já taky ne, takže jsem upravil svoji spotřebu na potraviny určené k okamžité konzumaci :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam