• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    Artisan Beer: A Complete Guide to Savoring the World's Finest Beers by Gary Monterosso
    160 pages | 2011 | English | ISBN: 1580801684 | PDF | 7 MB
    1580801684Gary_Monterosso-Artisan_Beer.pdf | Ulož.to
    http://uloz.to/xHvLKvv/1580801684gary-monterosso-artisan-beer-pdf
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Netvrdím, že je geniální, ale pro domácí využití ideální, levný a dostatečně účinný řešení. Mám plastovou zcezovačku, jako je na stránkách homebrewingu, ze dvou barelů. V začátcích jsem zkoušel cezení přes plenu či plátno a postupně jsem zjistil, že dvojitý dno mi vyhovuje nejlíp, stejně jako převážný většině domovarníků který znám. Jiný způsoby nijak nezavrhuju a netvrdím, že jsou na chuja, ať si to dělá každej po svým. Z mýho pohledu je tohle nejsnažší řešení za málo peněz na pořízení. Jaký jsou zcezovací nádoby v pivovarech vím a tyhle domácí kýblobarelový zcezovačky, jsou vpodstatě jejich chabou napodobeninou, která pro domácí malovýrobu bohatě stačí :-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    POUTTNIK: no ono asi něco lepšího vymyšleno bylo: http://www.homebrewing.cz/data/hb/storage/163.jpg .. tohle je řez "profi" scezovacím dnem. Ty obrácené V-profily jsou tuším důležité kvůli průtoku sladiny tak, aby se dírky neucpávaly.

    jinak zdroj obrázku je z návodu k domácí výrobě toho scez.:
    Výroba scezovačky - Homebrewing
    http://www.homebrewing.cz/clanek/3133-Vyroba-scezovacky/index.htm

    dále je ještě důležité regulovat průtok pro scezování, což se na varnách řeší (řešilo) scezovacími kohouty (a jejich postupným otevíráním).

    V mých očích je to prostě věda, takže mi přijde stupidní říct od stolu: "tenhle (můj) způsob je genilální, a tamten druhý je na chuja"
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Jo dva barely v sobě, jeden s provrrrtaným dnem, dírku vedle dírky, nic lepšího na scezování asi vymyšleno není. Varný sáčky neznám, ale myslím, že to je jen k ochucení sladem a pak dodat cukr, jako to delají domavarníci za velkou louží. Není nic snažšího, než prolejt mláto horkou(ne vařící) vodou a "vytěžit" tak co nejvíc cukru. To co se léta dělá v pivovarech, se dá s trochou trpělivosti provést i v kuchyni a výsledek stojí za to ;-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HYPNOGEN: Moc si to s tim pytlem prave nedokazu predstavit...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    THEO_PHIL: však ano.. zcezovací proces je (fyzikálně) docela věda :)
    ten sáček se přeci nepoužívá stylem "otevřu kohout, nechám honem odtéct sladinu a pak to mláto vyždímám jak hadr" :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HYPNOGEN: Nicmene pri scezovani nejde jen o to, dostat slad ze sladiny, ale take dostat z nej cukry, co v nem zustanou. Proto take scezovani nejakou dobu trva...
    FESTER
    FESTER --- ---
    HYPNOGEN: pouzivam je a nestezuji si na ne.. naopak velice chvalim
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    TOLI: můj zasvěcený kolega si docela pochvaloval tzv. varné sáčky...
    Produkty | Zařízení k vaření piva | Potřeby k vaření ze sladů a sladových výtažků | Domácí Mikropivovary
    http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/prislusenstvi/vareni-ze-sladu-a-sladovych-vytazku/

    prý fungují tak, jak mají, a jsou na opakované použití.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TOLI: My mame plastovy zednicky kyble z OBI (pravda, nejsou z potravinarskeho plastu). Dole sme vrtackou navrtali diry a vzdycky je vlozime do normalnich kbeliku. Nejdriv udelame na dne tak 5 cm vysokou vrstvu mlata, kyblik dole vylejeme zpatky do kotle a pak uz cedime.... je to rychly a podle procenta cukru ve sladine i docela funkcni.
    TOLI
    TOLI --- ---
    POUTTNIK: Přesně moje řeč.
    OT: Jak řešíte scezovací káď??
    U nás jsme měli barel, bokem odtok, nad odtokem bylo síto. Ovšem nevytvořil se filtrační koláč, a bylo to zdlouhavé a pracné.
    Napadá Vás jiná varianta, scezovací kádě?
    Někde jsem četl, provrtat ten barel a na dno dat platno aby se vytvořil (filtr) a filtrační koláč. Ale zatím netestováno.
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Nemám zkušenosti s kvašením v demižonu, používám 30l barel z potravinářskýho plastu, abych moh sbírat deku a na sanitaci používám běžný savo a po dvou letech zatím žádnej problém ani s čistotou ani s nijakejma pachutěma v pivu. Chce to zkoušet a nedělat z toho vědu, pak je to koníček co baví a chutná :-)
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    jo ještě jsem chtěl zmínit sanitaci disiřičitanem (draselným), kterým se "síří" sudy ve vinařství...
    ale páč nejsem vinař, tak o tom vím vlastně prd, ale třeba někdo jiný bude vědět víc (proč, jak atd.).. na nyksu je beztak i vinařské forum.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    jo sadicka korkovrtu za trojku:) to de...
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    JANDOUR: no to nevím.. v "průmyslových" pivovarech se používá NaOH (tam není zas tak moc možností) a z kyselin buď sírová nebo dusičná... řekl bych, že proto, že jsou prostě nejlevnější a oproti octové (tolik) nesmrdí...
    na zákvasné válce se používá tuším fosforečná (nevím proč).

    pro domácí použití bych asi sáhnul po horkém roztoku kys. citrónové, protože ta nesmrdí vůbec a je s ní bezpečná manipulace (navíc je i snadno dostupná) + oplach čistou vodou.

    nicméně to, co linkuje Fester, je taky fajn.. to jsou nějaké přípravky na bázi peroxidu, popř. chlornanu (alá Savo) a některé z nich se tuším nemusí po vysanitování ani vyplachovat.
    JERYK
    JERYK --- ---
    JANDOUR:O.K. nechci způsobit nějakej přiblblej flame, díru do korkové zátky nekoupíš :D ta se dělá "Korkovrtem" no, vyvařit se pětadvacetilitrovej demižon asi v amatérskejch podmínkách nedá, ale zkusil bych (když už chceš doopravdy ultimátní sterilizaci) zapojit do procesu nějakou známou zdravotní sestru / bratra / lékaře / laboranta, nebo někoho, kdo se dostane k velkýmu autoklávu ve špitále (předem upozorňuju, že jsem to nikdy nezkoušel, takže nevím, jestli demižon nepraskne). Nebo použij něco míň agresivního, než louh/kyselina, třeba roztok sava, nebo sterilizační tablety/roztoky na dětské lahve.
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    JANDOUR: neni problem:) v brutarku:)
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    TWORBO:
    malý věci jo, ale zkus vyvařit 25l demižnon...
    FESTER
    FESTER --- ---
    TWORBO:
    Dezinfekce | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/dezinfekce-O61/
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    a co to vyvarit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam