• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    CUBE: Jasný! Snažil jsem se uvařit světlé pivo plzeňského typu. Kvasilo to ze začátku (asi 3 dny) při teplotě cca 6°C v lednici, pak jsem to ale musel přenést do sklepa kde je 13°C.
    Kvasilo to cca 8 dní . Současná teplota po stočení by měla být taktéž +/- 13°C.
    ...Popravdě, jelikož jsem vařil poprvé neočekávám žádný extra úspěch a s případným neúspěchem jsem dopředu smířen.
    CUBE
    CUBE --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: můžu dotaz co jsi to vlastně vařil a při jaký teplotě to kvasilo a jak dlouho? ..a při jaký teplotě ti to teď bude ty tri tydny ležet? Tak pro mou predstavu.) Díky
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    LD_DRTH: Díky za útěchu, každopádně hlavní kvašení už doběhlo, takže jsem to stočil do lahví a v každé je malá vrstvička usazeného kalu. Jinak je barva asi taková jako má být na světlé pivo plzeňského typu. Takže za 3 týdny se uvidí jak to vše dopadne.



    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: u nas nedenzifikujeme, len normalne poumyvam jarou a vyplachnem trikrat teplou vodou. Vsetko. Chladenie sa nam tiez nie vzdy podari dokonale. Neboj bahno to nebude a ani ziaden samoser, bude urco celkom pitelne :)
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    HAUSNUMERO:
    THEO_PHIL: Díky za odpověďi!
    Nakonec jsem to "pouze" převařil. Nicméňe, jelikož jsem prvovařič tak to pivo má celkově spoustu nevychytanejch much. Jako třeba filtrace nebyla dokonalá, chlazení taktéž atd. . Takže počítám, že mi z toho vyjde něco na způsob pražského bahna. Ale snad to bude alespoň trochu pitelné.:-)
    Propříště musím o trochu více odladit technologii a potunit zařízení.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: taky pouzivame louh a naradi jeste tesne pred pouzitim prolejvam varici vodou. Pro jistotu jeste upozorneni na smichani horky vody a louhu- uvolnuje se dost tepla a nebezpecne to plive ziravinu kolem sebe.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: My ted docela uspesne pouzivame louh. Ale musis samozrejme pred pouzitim poradne oplachnout pitnou vodou...
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    Zdravím pány domovařiče! Potřeboval bych prosím poradit, čím desinfikujete kvasnou káď + ostatní náčiní při vaření piva. Bohužel jsem udělal chybu a koupil jsem si koncentrát VWP a ten smrdí po chloru. Takže se mi to nechce používat k desinfekci nádobí při sbírání pěny, a následnému stáčení. Bojím se že by toten chlorovej smrad mohlo chytnout. Kamarád mi doporučoval Persteril, co vy na to?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    FEDAJKIN:da se treba taky predestilovat, ale na pivni palenku musis bejt dost otrlej :)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    FEDAJKIN: ja mam z proslejch plechovek pocit, ze tam cejtim takovou trochu zelezitou chut, ale treba je to placebo:)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    XBAHNO: Jo, zkusil sem to a uplně v pohodě.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    FEDAJKIN: Tece? Pit se da. A pokud ma dobre senzoricke vlastnosti, da se pit i s uspokojenim. Datumem se nezaobirat.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Zdravim místní sládky, amatérský dotaz - dá se pít půl roku prošlé pivo v plechovce? Díky.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    ....
    Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
    http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Ahoj domovarnici za par dni budu stacet do lahvi ejla a hledam informace kolik dextrozy se pridava na litr. Zatim jsem nasel vsechno jen pro spodne kvasena piva ze 2-3 g/l. Bude to stejnej pomer i u svrchne kvasenyho piva? Diky
    FESTER
    FESTER --- ---
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    A v čem se to pivo vaří, když je to pivovar?.)

    Když si to jen zběžně počítám, tak ty věci maj zvlášť hodnotu tak tříčtvrtinovou. Nemluvě o tom, že třeba ta zátkovačka je past, protože s ní jde zátkovat jen některý lahve.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Na vyrobu piva z koncentratu asi postaci...
    UZEL
    UZEL --- ---
    Nejakej nazor?
    UZEL
    UZEL --- ---
    Mikropivovar Mr.Sládek „Lux komplet Jantarový" 25L - Mr. Sládek s.r.o.
    http://www.mr-sladek.cz/...domaci-mikropivovar/mikropivovar-mrsladek-lux-komplet-jantarovy-25l/6-226
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    RADUZA: Asi bych to tam dal až po chmelovaru...postupne pridavat az docilis stupnovitosti (k tomu je potreba cukromer nebo refraktometr), jakou chces ve vysledku mit. Nebo proste podle chuti...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam