• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    HAUSNUMERO: Jo to jsem si tak nějak myslel, kvasnice jsou z kounické sladovny: http://eshop.sladovna-kounice.cz/Pilsner-Style-Yeast-10g-d214.htm
    U nich předepisují optimální teplotu fermentace 10-16°C, tak nevím... každopádně je jasné že při nižších teplotách nebude kvasný proces tak rychlý ale naopak delší a "kvalitnější",
    Každopádně zajistím teď na 14 dní lednici a nechám to na nižší teplotě. Uvidíme co z toho vznikne možná to bude pitelné, a když ano tak se o vypití nebojím. Mám kolem sebe dost potencionálních testovacích subjektů. :-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    13 stupnu uz je hranice spodniho kvaseni, ale pivo vykvasi, jen nebude tolik ulezele a kvasinky spotrebuji cukry za kratsi dobu, nez by bylo treba pri teplotach blizkych nule(zalezi od kvasnic ktere si pouzil). Ta spilka pri sesti je v pohode. Nevyhodu kterou takhle rychle zakvaseny pivo ma je, ze se driv kazi a musis ho teda rychleji vypit, ale to si myslim nebude az takovy problem. :) Taky nemusi mit tak vyrazny riz a diky kratsi dobe lezeni tak vyraznou chut.
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    THEO_PHIL: Chlazeni, to je právě ta věc kterou budu muset doladit a myslím jak chlazení mladiny, tak chlazení při kvašení a po něm... Jen se zeptám, asi hloupě, co ta vyšší teplota může způsobit? Rychle to vykvasí a vyčpí?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: Zasadni je to kvaseni. Trinact stupnu je na spodne kvaseny pivo dost. Spis ale bejva problem aby se do toho neco nedostalo pred zakvasenim, tzn. je dobry to rychle zchladit a zakvasit, zvlast ted, kdy ve vzduchu lita plno divociny. A dokvasovat pri trinacti stupnich, to taky neni ideal. Melo by bejt tak do peti stupnu...
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    CUBE: Jasný! Snažil jsem se uvařit světlé pivo plzeňského typu. Kvasilo to ze začátku (asi 3 dny) při teplotě cca 6°C v lednici, pak jsem to ale musel přenést do sklepa kde je 13°C.
    Kvasilo to cca 8 dní . Současná teplota po stočení by měla být taktéž +/- 13°C.
    ...Popravdě, jelikož jsem vařil poprvé neočekávám žádný extra úspěch a s případným neúspěchem jsem dopředu smířen.
    CUBE
    CUBE --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: můžu dotaz co jsi to vlastně vařil a při jaký teplotě to kvasilo a jak dlouho? ..a při jaký teplotě ti to teď bude ty tri tydny ležet? Tak pro mou predstavu.) Díky
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    LD_DRTH: Díky za útěchu, každopádně hlavní kvašení už doběhlo, takže jsem to stočil do lahví a v každé je malá vrstvička usazeného kalu. Jinak je barva asi taková jako má být na světlé pivo plzeňského typu. Takže za 3 týdny se uvidí jak to vše dopadne.



    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: u nas nedenzifikujeme, len normalne poumyvam jarou a vyplachnem trikrat teplou vodou. Vsetko. Chladenie sa nam tiez nie vzdy podari dokonale. Neboj bahno to nebude a ani ziaden samoser, bude urco celkom pitelne :)
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    HAUSNUMERO:
    THEO_PHIL: Díky za odpověďi!
    Nakonec jsem to "pouze" převařil. Nicméňe, jelikož jsem prvovařič tak to pivo má celkově spoustu nevychytanejch much. Jako třeba filtrace nebyla dokonalá, chlazení taktéž atd. . Takže počítám, že mi z toho vyjde něco na způsob pražského bahna. Ale snad to bude alespoň trochu pitelné.:-)
    Propříště musím o trochu více odladit technologii a potunit zařízení.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: taky pouzivame louh a naradi jeste tesne pred pouzitim prolejvam varici vodou. Pro jistotu jeste upozorneni na smichani horky vody a louhu- uvolnuje se dost tepla a nebezpecne to plive ziravinu kolem sebe.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: My ted docela uspesne pouzivame louh. Ale musis samozrejme pred pouzitim poradne oplachnout pitnou vodou...
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    Zdravím pány domovařiče! Potřeboval bych prosím poradit, čím desinfikujete kvasnou káď + ostatní náčiní při vaření piva. Bohužel jsem udělal chybu a koupil jsem si koncentrát VWP a ten smrdí po chloru. Takže se mi to nechce používat k desinfekci nádobí při sbírání pěny, a následnému stáčení. Bojím se že by toten chlorovej smrad mohlo chytnout. Kamarád mi doporučoval Persteril, co vy na to?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    FEDAJKIN:da se treba taky predestilovat, ale na pivni palenku musis bejt dost otrlej :)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    FEDAJKIN: ja mam z proslejch plechovek pocit, ze tam cejtim takovou trochu zelezitou chut, ale treba je to placebo:)
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    XBAHNO: Jo, zkusil sem to a uplně v pohodě.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    FEDAJKIN: Tece? Pit se da. A pokud ma dobre senzoricke vlastnosti, da se pit i s uspokojenim. Datumem se nezaobirat.
    FEDAJKIN
    FEDAJKIN --- ---
    Zdravim místní sládky, amatérský dotaz - dá se pít půl roku prošlé pivo v plechovce? Díky.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    ....
    Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
    http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Ahoj domovarnici za par dni budu stacet do lahvi ejla a hledam informace kolik dextrozy se pridava na litr. Zatim jsem nasel vsechno jen pro spodne kvasena piva ze 2-3 g/l. Bude to stejnej pomer i u svrchne kvasenyho piva? Diky
    FESTER
    FESTER --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam