• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: jasne ja vim ze tyhle moznosti jsou, ale uz je to prece jen operace navic. Kdyz treba hlidas zbytkovej cukr a nekolikrat za den musis nabirat a cistit pipetu, tak je to daleko pracnejsi a rizikovejsi , nez nechat plavat cukromer v kvasny kadi a jen sledovat. Jen abych nekoho nesplet, tak tahle metoda se da pouzit jen pri teplote na kterou je kalibrovany cukromer, pri jinych teplotach se musi pouzit cukromer na danou teplotu nebo hodnotu prepocist.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: jo kazdymu vyhovuje neco jinyho me zas nebavi porad neco prepocitavat v tabulkach. radsi naleju zmerim a vidim :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: To rozhodne je!! S cukromerem musis furt neco nekam odlejvat a cekat az to vychladne. Na refraktometr proste jenom kapnes a meris. A taky sme uz o jeden cukromer prisli, protoze sme si ho blbe polozili a pak ho rozkopli ;-)

    Po tom prokvaseni je na refraktometr potreba korekcni tabulka...
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: zalezi jak silny piva budes varit, ten refraktometr je lepsi vzit s mensim rozsahem, prece jen 30stupnovy pivo asi delat nebudes a kdyz bude mit mensi rozsah, tak se znej presneji odecita.
    Kazdopadne refraktometr je dobrej na mereni pred zakvasenim. Po zakvaseni uz se z cukromerem docela dost rozchazi. btw na aliexpresu ho koupis za tretinu ceny

    Ten cukromer co sis vybral mi prijde dost drahej a rozsah 15 az 40 je spis na koralku nez na pivo. Ty potrebujes spis rozsh 0-20 a cim vetsi(dilky na stupnici) tim lepsi, protoze se z nej da presneji odecitat (podobny jako u refraktometru)
    http://www.vyrobtesipivo.cz/cukromer-0-20-p38 nebo nejakej lepsi i s teplomerem


    THEO_PHIL: neni :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Refraktometr je urcite pohodlnejsi...
    UZEL
    UZEL --- ---
    hoj, jakej sacharometr mam poridit? staci mi tenhle?
    http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/ostatni/teplomery/sacharometr-185-mm.html
    nebo lepsi za dvojnasobnou cenu tenhle?
    Refraktometr na pivní mladinu, pivovarský cukroměr - refraktometr.cz
    http://www.refraktometr.cz/rbr32sg-atc-refraktometr-na-pivni-mladinu
    KACIR
    KACIR --- ---
    Marek Havlas z minipivovaru Slepý krtek Ujkovice hostem Českého rozhlasu, rozhovor o vaření piva: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3486318
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    HAUSNUMERO: Diky. Ano myslim aktivaciu kvasnic. Kvasnice aktivujem tym, ze ich pridam rovno do schladeneho piva po chmelovari (tento krok sa mi dari na tych 28-35°C) v kvasnej nadobe a po polhodine premiesam). Inak cely dalsi proces kvasenia a nasledne lezania prebieha v spizi, kde je teplota okolo 20-18°C
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    LD_DRTH: nejsem si jistej jestli ptas na rozmychani kvasnic do 28-35°C schlazeneho piva po chmelovaru a nebo jestli ti to pri tak vysoke teplote lezi na spilce. V prvnim pripade by to asi vadit tolik nemelo, nekteri vyrobci kvasnic doporucuji nastartovat kvasnice v teplejsim prostredi nez je teplota pro kvaseni. V druhem pripade bych se bal tech parazitnich chuti a vuni - http://www.mr-sladek.cz/aktuality/31-cizi-vune
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    HAUSNUMERO: funguje to podobne aj pri svrchne kvasenych pivach? Alebo prebieha aj nejake "parazitne" kvasenie, ktore negativne ovplyvnuje chut? Obcas sa mi nepodari teplotu schladit na ziaducich 15-20 pre safale US-05, ale napr len na 28-35°C. (interval pre Teplotu kvašení: 12-25°C).
    FESTER
    FESTER --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: nahodou moja je dobra :) jak prijde k testovani jestli je to pitelne tak furt rika nech me testovat jako prvni :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: v nejhorsim pripade jenom prujem :)
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    FESTER: Dobrej testovací subjekt! Ale to jí nesmíš dát něco nepitelného, ne? To by taky mohl být hned oheň na střeše! :-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: testovaci objekty jsou prave ta nejdulezitejsi polozka nez to budes pit sam... :) od toho mam zenu :)
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    HAUSNUMERO: Jo to jsem si tak nějak myslel, kvasnice jsou z kounické sladovny: http://eshop.sladovna-kounice.cz/Pilsner-Style-Yeast-10g-d214.htm
    U nich předepisují optimální teplotu fermentace 10-16°C, tak nevím... každopádně je jasné že při nižších teplotách nebude kvasný proces tak rychlý ale naopak delší a "kvalitnější",
    Každopádně zajistím teď na 14 dní lednici a nechám to na nižší teplotě. Uvidíme co z toho vznikne možná to bude pitelné, a když ano tak se o vypití nebojím. Mám kolem sebe dost potencionálních testovacích subjektů. :-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    13 stupnu uz je hranice spodniho kvaseni, ale pivo vykvasi, jen nebude tolik ulezele a kvasinky spotrebuji cukry za kratsi dobu, nez by bylo treba pri teplotach blizkych nule(zalezi od kvasnic ktere si pouzil). Ta spilka pri sesti je v pohode. Nevyhodu kterou takhle rychle zakvaseny pivo ma je, ze se driv kazi a musis ho teda rychleji vypit, ale to si myslim nebude az takovy problem. :) Taky nemusi mit tak vyrazny riz a diky kratsi dobe lezeni tak vyraznou chut.
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    THEO_PHIL: Chlazeni, to je právě ta věc kterou budu muset doladit a myslím jak chlazení mladiny, tak chlazení při kvašení a po něm... Jen se zeptám, asi hloupě, co ta vyšší teplota může způsobit? Rychle to vykvasí a vyčpí?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: Zasadni je to kvaseni. Trinact stupnu je na spodne kvaseny pivo dost. Spis ale bejva problem aby se do toho neco nedostalo pred zakvasenim, tzn. je dobry to rychle zchladit a zakvasit, zvlast ted, kdy ve vzduchu lita plno divociny. A dokvasovat pri trinacti stupnich, to taky neni ideal. Melo by bejt tak do peti stupnu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam