• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: To rozhodne je!! S cukromerem musis furt neco nekam odlejvat a cekat az to vychladne. Na refraktometr proste jenom kapnes a meris. A taky sme uz o jeden cukromer prisli, protoze sme si ho blbe polozili a pak ho rozkopli ;-)

    Po tom prokvaseni je na refraktometr potreba korekcni tabulka...
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: zalezi jak silny piva budes varit, ten refraktometr je lepsi vzit s mensim rozsahem, prece jen 30stupnovy pivo asi delat nebudes a kdyz bude mit mensi rozsah, tak se znej presneji odecita.
    Kazdopadne refraktometr je dobrej na mereni pred zakvasenim. Po zakvaseni uz se z cukromerem docela dost rozchazi. btw na aliexpresu ho koupis za tretinu ceny

    Ten cukromer co sis vybral mi prijde dost drahej a rozsah 15 az 40 je spis na koralku nez na pivo. Ty potrebujes spis rozsh 0-20 a cim vetsi(dilky na stupnici) tim lepsi, protoze se z nej da presneji odecitat (podobny jako u refraktometru)
    http://www.vyrobtesipivo.cz/cukromer-0-20-p38 nebo nejakej lepsi i s teplomerem


    THEO_PHIL: neni :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Refraktometr je urcite pohodlnejsi...
    UZEL
    UZEL --- ---
    hoj, jakej sacharometr mam poridit? staci mi tenhle?
    http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/ostatni/teplomery/sacharometr-185-mm.html
    nebo lepsi za dvojnasobnou cenu tenhle?
    Refraktometr na pivní mladinu, pivovarský cukroměr - refraktometr.cz
    http://www.refraktometr.cz/rbr32sg-atc-refraktometr-na-pivni-mladinu
    KACIR
    KACIR --- ---
    Marek Havlas z minipivovaru Slepý krtek Ujkovice hostem Českého rozhlasu, rozhovor o vaření piva: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3486318
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    HAUSNUMERO: Diky. Ano myslim aktivaciu kvasnic. Kvasnice aktivujem tym, ze ich pridam rovno do schladeneho piva po chmelovari (tento krok sa mi dari na tych 28-35°C) v kvasnej nadobe a po polhodine premiesam). Inak cely dalsi proces kvasenia a nasledne lezania prebieha v spizi, kde je teplota okolo 20-18°C
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    LD_DRTH: nejsem si jistej jestli ptas na rozmychani kvasnic do 28-35°C schlazeneho piva po chmelovaru a nebo jestli ti to pri tak vysoke teplote lezi na spilce. V prvnim pripade by to asi vadit tolik nemelo, nekteri vyrobci kvasnic doporucuji nastartovat kvasnice v teplejsim prostredi nez je teplota pro kvaseni. V druhem pripade bych se bal tech parazitnich chuti a vuni - http://www.mr-sladek.cz/aktuality/31-cizi-vune
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    HAUSNUMERO: funguje to podobne aj pri svrchne kvasenych pivach? Alebo prebieha aj nejake "parazitne" kvasenie, ktore negativne ovplyvnuje chut? Obcas sa mi nepodari teplotu schladit na ziaducich 15-20 pre safale US-05, ale napr len na 28-35°C. (interval pre Teplotu kvašení: 12-25°C).
    FESTER
    FESTER --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: nahodou moja je dobra :) jak prijde k testovani jestli je to pitelne tak furt rika nech me testovat jako prvni :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: v nejhorsim pripade jenom prujem :)
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    FESTER: Dobrej testovací subjekt! Ale to jí nesmíš dát něco nepitelného, ne? To by taky mohl být hned oheň na střeše! :-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: testovaci objekty jsou prave ta nejdulezitejsi polozka nez to budes pit sam... :) od toho mam zenu :)
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    HAUSNUMERO: Jo to jsem si tak nějak myslel, kvasnice jsou z kounické sladovny: http://eshop.sladovna-kounice.cz/Pilsner-Style-Yeast-10g-d214.htm
    U nich předepisují optimální teplotu fermentace 10-16°C, tak nevím... každopádně je jasné že při nižších teplotách nebude kvasný proces tak rychlý ale naopak delší a "kvalitnější",
    Každopádně zajistím teď na 14 dní lednici a nechám to na nižší teplotě. Uvidíme co z toho vznikne možná to bude pitelné, a když ano tak se o vypití nebojím. Mám kolem sebe dost potencionálních testovacích subjektů. :-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    13 stupnu uz je hranice spodniho kvaseni, ale pivo vykvasi, jen nebude tolik ulezele a kvasinky spotrebuji cukry za kratsi dobu, nez by bylo treba pri teplotach blizkych nule(zalezi od kvasnic ktere si pouzil). Ta spilka pri sesti je v pohode. Nevyhodu kterou takhle rychle zakvaseny pivo ma je, ze se driv kazi a musis ho teda rychleji vypit, ale to si myslim nebude az takovy problem. :) Taky nemusi mit tak vyrazny riz a diky kratsi dobe lezeni tak vyraznou chut.
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    THEO_PHIL: Chlazeni, to je právě ta věc kterou budu muset doladit a myslím jak chlazení mladiny, tak chlazení při kvašení a po něm... Jen se zeptám, asi hloupě, co ta vyšší teplota může způsobit? Rychle to vykvasí a vyčpí?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: Zasadni je to kvaseni. Trinact stupnu je na spodne kvaseny pivo dost. Spis ale bejva problem aby se do toho neco nedostalo pred zakvasenim, tzn. je dobry to rychle zchladit a zakvasit, zvlast ted, kdy ve vzduchu lita plno divociny. A dokvasovat pri trinacti stupnich, to taky neni ideal. Melo by bejt tak do peti stupnu...
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    CUBE: Jasný! Snažil jsem se uvařit světlé pivo plzeňského typu. Kvasilo to ze začátku (asi 3 dny) při teplotě cca 6°C v lednici, pak jsem to ale musel přenést do sklepa kde je 13°C.
    Kvasilo to cca 8 dní . Současná teplota po stočení by měla být taktéž +/- 13°C.
    ...Popravdě, jelikož jsem vařil poprvé neočekávám žádný extra úspěch a s případným neúspěchem jsem dopředu smířen.
    CUBE
    CUBE --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: můžu dotaz co jsi to vlastně vařil a při jaký teplotě to kvasilo a jak dlouho? ..a při jaký teplotě ti to teď bude ty tri tydny ležet? Tak pro mou predstavu.) Díky
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    LD_DRTH: Díky za útěchu, každopádně hlavní kvašení už doběhlo, takže jsem to stočil do lahví a v každé je malá vrstvička usazeného kalu. Jinak je barva asi taková jako má být na světlé pivo plzeňského typu. Takže za 3 týdny se uvidí jak to vše dopadne.



    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    ABSOLUTEPARADOX: u nas nedenzifikujeme, len normalne poumyvam jarou a vyplachnem trikrat teplou vodou. Vsetko. Chladenie sa nam tiez nie vzdy podari dokonale. Neboj bahno to nebude a ani ziaden samoser, bude urco celkom pitelne :)
    ABSOLUTEPARADOX
    ABSOLUTEPARADOX --- ---
    HAUSNUMERO:
    THEO_PHIL: Díky za odpověďi!
    Nakonec jsem to "pouze" převařil. Nicméňe, jelikož jsem prvovařič tak to pivo má celkově spoustu nevychytanejch much. Jako třeba filtrace nebyla dokonalá, chlazení taktéž atd. . Takže počítám, že mi z toho vyjde něco na způsob pražského bahna. Ale snad to bude alespoň trochu pitelné.:-)
    Propříště musím o trochu více odladit technologii a potunit zařízení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam