• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: ve vetsine pripadu kupuji toto :

    Jason Breatt's Honey Stout - Extract Beer Kit | MoreBeer
    http://www.morebeer.com/products/jason-breatts-honey-stout-extract-beer-kit.html
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    na úvod doporučuju naštudovat tohle, je to tam celkem pěkně popsaný - jak koncetráty, výtažky tak i ze základních surovin
    Domácí vaření piva: Začínáme — Pivní recenze
    http://pivnirecenze.cz/3126-domaci-vareni-piva-zaciname

    koncentrát má výhodu v tom, že si vyzkoušíš kvašení bez dalšího sraní kolem, ale výsledek asi moc jako pivo chutnat nebude (nezkoušel jsem). V podstatě hotová mladina, kterou jen rozmícháš ve vodě a zkvasíš

    jestli to chápu, tak to co jsi linkoval je výtažek. to je asi lepší volba, proti základním surovinám odpadá rmutování (zcukřování škrobů ze sladu), ale děláš už i chmelovar - hodinu až hodinu a půl vaříš - tzn. navíc to pak potřebuješ nějak schladit (já to teda ze začátku jen strkal do vany se studenou vodou)
    + se tam dá přidávat malý množství speciálních sladů navíc kvůli chuti
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: Premix, dark beer, nic na mereni nepouzivam
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    FESTER: a co varis ty? taky premix? a jakej si kupujes/doporucis?
    na ty premixy v podstate zadnej var nepotrebuju ne? zadny refraktometry a tak. jen ten cukromer? nebo co to je?
    FESTER
    FESTER --- ---
    FESTER: premix prijde I levneji... potrebujes jenom jeden hrnec

    na klasicky postup ( ne premix ) potrebujes daleko vice equipment... 3 hrnce, pokud mas vertikalni verzi a prelivas z hrnce do hrnce gravitaci... pokud mas horizontalni verzi tak potrebujes navic pumpy a podobne...

    vertical verze :


    Horizontalni verze :
    FESTER
    FESTER --- ---
    DEVIL: pokud nemas zadny zkusenosti tak pro zacatek premix
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no jasne, ja si tu ale koupim sadu, kde priplatim o 20 dolaru a tam bude vinuti. no ja si to najdu, od segry sem k narozeninam dostal dve takovy mocny knizky. ale zajima me, jestli teda si kupujete jednotlivy zrna a pak to cely delate jak v pivovare, nebo si kupujete ty premix 'kity' co sem linkoval....
    co?
    UZEL
    UZEL --- ---
    DEVIL: jinak medeny svinuty muze byt klidne zahradni hadice :D
    UZEL
    UZEL --- ---
    DEVIL: ted prodavaj v levnejch knihach Uvarte si pivo doma za 90kc..je tam vsechno popsany
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jak vy to pivo delate? koupite nakej z kitu a doma pak provedete smichani, pridani tekutejch kvasnic a zrani?
    co mam delat? kdyz si koupim tohle http://www.northernbrewer.com/shop/brewing/recipe-kits/czech-pilsner-extract-kit
    a naky nadoby a vodu z barelu, tak to udelam? na zrani me nenapadlo nic lepsiho, nez napojit dsv controller http://www.amazon.ca/DorkFood-DSV-Temperature-Controller-Sous-vide/dp/B0088OTON4
    sondou do velkyho mrazaku, ve kterym nic neni a nechat zrat tam. ten kontroler ma cidlo, ktery bude na nadobe, a kdyz tam stoupne teplota tak sepne mrazak. doufam ze ho tim nezkurvim teda...

    a prodavaj se takovy ty vinuti medeny, co zchlazujou. budu to potrebovat nebo ne? nemate treba nakej jewtube channel?
    vy varite ze zakladnich surovin? nebo si taky kupujete ty balicky?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO: ale kdyz si to prectu ponekolikaty, tak na konci zminujes presne to, z cehoz se te theofil snazil vyvest - z rozdilny teploty nez na kterou je cukromer dimenzovanej. tzn. ze z vasi diskuze koupim ten cukromer a budu ho pouzivat za tech teplot (tusim ze co se prodavaj maj 20C kalibraci) co mam. v ostatnim pripade pouziju refraktomer. a co sem videl teda ruzny videa, tak se s tim moc neserou jako. vezmou refrkatomer a nakrcaj tam tekutinu primo z toho. zadny pipety... mozna me ted zbicujete, ze to je prasarna a proto jim to chutna tak hnusne, jak se k tomu chovaj.... jen rikam a kopiruju. este sem nic neuvaril
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO: hele, hele pomalu... ja sem nula, nicka. zatim jen sbiram informace a studuju, co budu muset udelat, abych zacal varit. zatim doma delam jen rejzovy vino a domaci sejra....

    sem chodim jen tak vokounet vis co. no a tys ses ptal, tak sem ti poslal, co sem vysledoval. sorry
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: jasne ja vim ze tyhle moznosti jsou, ale uz je to prece jen operace navic. Kdyz treba hlidas zbytkovej cukr a nekolikrat za den musis nabirat a cistit pipetu, tak je to daleko pracnejsi a rizikovejsi , nez nechat plavat cukromer v kvasny kadi a jen sledovat. Jen abych nekoho nesplet, tak tahle metoda se da pouzit jen pri teplote na kterou je kalibrovany cukromer, pri jinych teplotach se musi pouzit cukromer na danou teplotu nebo hodnotu prepocist.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: jo kazdymu vyhovuje neco jinyho me zas nebavi porad neco prepocitavat v tabulkach. radsi naleju zmerim a vidim :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: To rozhodne je!! S cukromerem musis furt neco nekam odlejvat a cekat az to vychladne. Na refraktometr proste jenom kapnes a meris. A taky sme uz o jeden cukromer prisli, protoze sme si ho blbe polozili a pak ho rozkopli ;-)

    Po tom prokvaseni je na refraktometr potreba korekcni tabulka...
    UZEL
    UZEL --- ---
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: zalezi jak silny piva budes varit, ten refraktometr je lepsi vzit s mensim rozsahem, prece jen 30stupnovy pivo asi delat nebudes a kdyz bude mit mensi rozsah, tak se znej presneji odecita.
    Kazdopadne refraktometr je dobrej na mereni pred zakvasenim. Po zakvaseni uz se z cukromerem docela dost rozchazi. btw na aliexpresu ho koupis za tretinu ceny

    Ten cukromer co sis vybral mi prijde dost drahej a rozsah 15 az 40 je spis na koralku nez na pivo. Ty potrebujes spis rozsh 0-20 a cim vetsi(dilky na stupnici) tim lepsi, protoze se z nej da presneji odecitat (podobny jako u refraktometru)
    http://www.vyrobtesipivo.cz/cukromer-0-20-p38 nebo nejakej lepsi i s teplomerem


    THEO_PHIL: neni :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Refraktometr je urcite pohodlnejsi...
    UZEL
    UZEL --- ---
    hoj, jakej sacharometr mam poridit? staci mi tenhle?
    http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/ostatni/teplomery/sacharometr-185-mm.html
    nebo lepsi za dvojnasobnou cenu tenhle?
    Refraktometr na pivní mladinu, pivovarský cukroměr - refraktometr.cz
    http://www.refraktometr.cz/rbr32sg-atc-refraktometr-na-pivni-mladinu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam