úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
DEVIL
---
---
17:13:34 22.10.2015
2 odpovědi
jak vy to pivo delate? koupite nakej z kitu a doma pak provedete smichani, pridani tekutejch kvasnic a zrani?
co mam delat? kdyz si koupim tohle
http://www.northernbrewer.com/shop/brewing/recipe-kits/czech-pilsner-extract-kit
a naky nadoby a vodu z barelu, tak to udelam? na zrani me nenapadlo nic lepsiho, nez napojit dsv controller
http://www.amazon.ca/DorkFood-DSV-Temperature-Controller-Sous-vide/dp/B0088OTON4
sondou do velkyho mrazaku, ve kterym nic neni a nechat zrat tam. ten kontroler ma cidlo, ktery bude na nadobe, a kdyz tam stoupne teplota tak sepne mrazak. doufam ze ho tim nezkurvim teda...
a prodavaj se takovy ty vinuti medeny, co zchlazujou. budu to potrebovat nebo ne? nemate treba nakej jewtube channel?
vy varite ze zakladnich surovin? nebo si taky kupujete ty balicky?
DEVIL
---
---
10:15:29 22.10.2015
HAUSNUMERO
: ale kdyz si to prectu ponekolikaty, tak na konci zminujes presne to, z cehoz se te theofil snazil vyvest - z rozdilny teploty nez na kterou je cukromer dimenzovanej. tzn. ze z vasi diskuze koupim ten cukromer a budu ho pouzivat za tech teplot (tusim ze co se prodavaj maj 20C kalibraci) co mam. v ostatnim pripade pouziju refraktomer. a co sem videl teda ruzny videa, tak se s tim moc neserou jako. vezmou refrkatomer a nakrcaj tam tekutinu primo z toho. zadny pipety... mozna me ted zbicujete, ze to je prasarna a proto jim to chutna tak hnusne, jak se k tomu chovaj.... jen rikam a kopiruju. este sem nic neuvaril
DEVIL
---
---
10:10:32 22.10.2015
HAUSNUMERO
: hele, hele pomalu... ja sem nula, nicka. zatim jen sbiram informace a studuju, co budu muset udelat, abych zacal varit. zatim doma delam jen rejzovy vino a domaci sejra....
sem chodim jen tak vokounet vis co. no a tys ses ptal, tak sem ti poslal, co sem vysledoval. sorry
HAUSNUMERO
---
---
8:42:23 22.10.2015
2 odpovědi
DEVIL
: jasne ja vim ze tyhle moznosti jsou, ale uz je to prece jen operace navic. Kdyz treba hlidas zbytkovej cukr a nekolikrat za den musis nabirat a cistit pipetu, tak je to daleko pracnejsi a rizikovejsi , nez nechat plavat cukromer v kvasny kadi a jen sledovat. Jen abych nekoho nesplet, tak tahle metoda se da pouzit jen pri teplote na kterou je kalibrovany cukromer, pri jinych teplotach se musi pouzit cukromer na danou teplotu nebo hodnotu prepocist.
DEVIL
---
---
23:32:03 21.10.2015
1 odpověď
HAUSNUMERO
: tady jen napises hodnoty a ono ti to prepocita
http://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/
HAUSNUMERO
---
---
14:38:45 21.10.2015
1 odpověď
THEO_PHIL
: jo kazdymu vyhovuje neco jinyho me zas nebavi porad neco prepocitavat v tabulkach. radsi naleju zmerim a vidim :)
THEO_PHIL
---
---
12:56:38 21.10.2015
1 odpověď
HAUSNUMERO
: To rozhodne je!! S cukromerem musis furt neco nekam odlejvat a cekat az to vychladne. Na refraktometr proste jenom kapnes a meris. A taky sme uz o jeden cukromer prisli, protoze sme si ho blbe polozili a pak ho rozkopli ;-)
Po tom prokvaseni je na refraktometr potreba korekcni tabulka...
UZEL
---
---
12:39:13 21.10.2015
+1
HAUSNUMERO
: dikz
HAUSNUMERO
---
---
12:31:46 21.10.2015
2 odpovědi
UZEL
: zalezi jak silny piva budes varit, ten refraktometr je lepsi vzit s mensim rozsahem, prece jen 30stupnovy pivo asi delat nebudes a kdyz bude mit mensi rozsah, tak se znej presneji odecita.
Kazdopadne refraktometr je dobrej na mereni pred zakvasenim. Po zakvaseni uz se z cukromerem docela dost rozchazi. btw na aliexpresu ho koupis za tretinu ceny
Ten cukromer co sis vybral mi prijde dost drahej a rozsah 15 az 40 je spis na koralku nez na pivo. Ty potrebujes spis rozsh 0-20 a cim vetsi(dilky na stupnici) tim lepsi, protoze se z nej da presneji odecitat (podobny jako u refraktometru)
http://www.vyrobtesipivo.cz/cukromer-0-20-p38
nebo nejakej lepsi i s teplomerem
THEO_PHIL
: neni :)
THEO_PHIL
---
---
23:25:56 20.10.2015
1 odpověď
UZEL
: Refraktometr je urcite pohodlnejsi...
UZEL
---
---
23:16:30 20.10.2015
2 odpovědi
+1
hoj, jakej sacharometr mam poridit? staci mi tenhle?
http://www.gastro-mania.cz/kuchyn/ostatni/teplomery/sacharometr-185-mm.html
nebo lepsi za dvojnasobnou cenu tenhle?
Refraktometr na pivní mladinu, pivovarský cukroměr - refraktometr.cz
http://www.refraktometr.cz/rbr32sg-atc-refraktometr-na-pivni-mladinu
KACIR
---
---
13:00:44 7.10.2015
+1
Marek Havlas z minipivovaru Slepý krtek Ujkovice hostem Českého rozhlasu, rozhovor o vaření piva:
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3486318
LD_DRTH
---
---
14:51:25 2.10.2015
HAUSNUMERO
: Diky. Ano myslim aktivaciu kvasnic. Kvasnice aktivujem tym, ze ich pridam rovno do schladeneho piva po chmelovari (tento krok sa mi dari na tych 28-35°C) v kvasnej nadobe a po polhodine premiesam). Inak cely dalsi proces kvasenia a nasledne lezania prebieha v spizi, kde je teplota okolo 20-18°C
HAUSNUMERO
---
---
12:51:55 2.10.2015
1 odpověď
LD_DRTH
: nejsem si jistej jestli ptas na rozmychani kvasnic do 28-35°C schlazeneho piva po chmelovaru a nebo jestli ti to pri tak vysoke teplote lezi na spilce. V prvnim pripade by to asi vadit tolik nemelo, nekteri vyrobci kvasnic doporucuji nastartovat kvasnice v teplejsim prostredi nez je teplota pro kvaseni. V druhem pripade bych se bal tech parazitnich chuti a vuni -
http://www.mr-sladek.cz/aktuality/31-cizi-vune
LD_DRTH
---
---
11:48:13 2.10.2015
1 odpověď
HAUSNUMERO
: funguje to podobne aj pri svrchne kvasenych pivach? Alebo prebieha aj nejake "parazitne" kvasenie, ktore negativne ovplyvnuje chut? Obcas sa mi nepodari teplotu schladit na ziaducich 15-20 pre safale US-05, ale napr len na 28-35°C. (interval pre Teplotu kvašení: 12-25°C).
FESTER
---
---
23:48:31 1.10.2015
ABSOLUTEPARADOX
: nahodou moja je dobra :) jak prijde k testovani jestli je to pitelne tak furt rika nech me testovat jako prvni :)
FESTER
---
---
23:47:09 1.10.2015
ABSOLUTEPARADOX
: v nejhorsim pripade jenom prujem :)
ABSOLUTEPARADOX
---
---
23:46:22 1.10.2015
2 odpovědi
FESTER
: Dobrej testovací subjekt! Ale to jí nesmíš dát něco nepitelného, ne? To by taky mohl být hned oheň na střeše! :-)
FESTER
---
---
23:31:01 1.10.2015
1 odpověď
ABSOLUTEPARADOX
: testovaci objekty jsou prave ta nejdulezitejsi polozka nez to budes pit sam... :) od toho mam zenu :)
ABSOLUTEPARADOX
---
---
23:29:24 1.10.2015
1 odpověď
HAUSNUMERO
: Jo to jsem si tak nějak myslel, kvasnice jsou z kounické sladovny:
http://eshop.sladovna-kounice.cz/Pilsner-Style-Yeast-10g-d214.htm
U nich předepisují optimální teplotu fermentace 10-16°C, tak nevím... každopádně je jasné že při nižších teplotách nebude kvasný proces tak rychlý ale naopak delší a "kvalitnější",
Každopádně zajistím teď na 14 dní lednici a nechám to na nižší teplotě. Uvidíme co z toho vznikne možná to bude pitelné, a když ano tak se o vypití nebojím. Mám kolem sebe dost potencionálních testovacích subjektů. :-)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam