• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: chyba mereni :) kdyz tam ten cukr pridas, tak to maximalne bude hodne nasyceny. A bude se to z toho sudu hur tocit a bude to penit. Ale muzes to regulovat tim, ze za par dni ze sudu COcko ufouknes.
    Protoze to na tom sudu nebudes moc sledovat jak moc se to syti, tak si napln jednu PIVNI petku a kontrolu provadej na ni normalne pohmatem.
    CUBE
    CUBE --- ---
    Už mám tu dextrozu:-) mám připravených 190g, ale sud je natlakový. Bohužel nemám manometr, abych změřil jak moc. A tak si říkám, jestli není někde chyba a opravdu to tam mám nasypat.?:-)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    CUBE: normální bílej rafinovanej cukr je úplně ok
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: ja refraktometr nepouzivam a s tou tabulkou zkusenosti nemam, takze si to nech projistotu potvrdit jeste od Thea.
    Hroznovej cukr maj treba v drogerce, supermarketech a nebo prodejny se zdravou vyzivou. A musis to dosladit zase na ty 4-5% cukernatosti. Na kalkulator kterej ti to presne spocita podle hodnot ktery zadas, jsem ti posilal odkaz uz niz.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO:jo už to taky tak vidím. Kde já ale dnes seženu hroznový cukr? A kolik ho tam dat? .na 30ll:-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: podle te korekcni tabulky co pastoval Theo ti to prokvasilo uplne, takze budes muset pridat dextrozu nebo maltozu
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    CUBE: Plati. Chce to korekcni tabulku. Ta je tady: http://www.tourdebier.cz/francek/hustomer-versus-refraktometr/

    Nebo si to spocitat podle tohohle: http://byo.com/stories/item/1313-refractometers
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: no teď sám nevím. Jinde jsem se zas dočetl, že hodnota 5,5BX odpovídá 5,5g cukru na 100ml, což je OK (žádaná zbytková cukernatost 4 - 4,5g) ovšem v tuto chvíli už to může ovlivnit vzniklý alkohol? nebo aspoň tohle píší u cukroměru a nevím, jestli to platí i pro refraktoměry? ach jo, to jsou zmatky..:)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jestli si to prokvasil az dokonce, tak to budes muset na dosyceni pricukrovat

    [ JANDOUR @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]
    CUBE
    CUBE --- ---
    Tak jsem se odhodlal k uvaření mojí první várky. Ale zkušeností málo, praxe žádná - proto prosím o radu. Mělo se jednat o spodně kvašený ležák 12° (30l, 6,5kg plzeňského sladu, pivní kvasnice Svijany)
    Po uvaření mi refraktometr ukazoval 14,5BX, po chmelovaru zhruba 15BX, kvašení ale probíhalo ne zrovna ideálně vzhledem k teplotě ve spilce 15°C místo 10°C :) nějak jsem neodhadl dobu a pátý den už jsem naměřil pouze 5,5BX. Dle tabulek k tomu refraktometru mi z toho ale vychází, že kvašení proběhlo úplně do konce a v mladině není už žádný cukr na dokvašení během ležení. Přes to jsem to včera dal do sudu, zavřel a schladil na 5°C.
    Co z toho ale teď vznikne? Předpokládám, že to pivo nebude mít říz (bez nasycení CO2). Byla by rada co s tím? jsou moje počty, resp. úvahy o tom, co jsem tím refraktometrem naměřil správné?
    Děkuji za případné info :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    docela hezkej pracovni nazev .)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HAUSNUMERO: Pivo Buchenwald sem taky nevaril:-D.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: XBAHNO: ja jsem nikdy z koncentraku ani vytazku pivo nevaril, takze bych do toho nerad zanasel naky zmatky. Asi bude nejlepsi to dodelat podle toho navodu a uvidi se jak to dopadne.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    vy mi teda davate!
    HAUSNUMERO: no jako ja to nekvasil pod tlakem. je na to takovej kontejner a ten ma jen viko. zadny tlakovy viko.
    podle navodu ale sekundarni kvaseni probiha proste jen tak. dextroza se podle navodu, jak rika XBAHNO: dava az tesne pred flaskovanim.
    ty dextrozy je presna davka na tohle mnozstvi - 190 gr prej.

    ted je to 'pivo' dost tmavy jako. mam to teda v tmavy skrince, tak to mozna odrazi tu barvu. ale bylo to svetly, kdyz sem to hadickou precerpaval. a i kdyz sem koukal, jak je to ciry a dole pri primarnim kvaseni se usadil bordel dole, tak tedka v demizonu se postupne usazuje jeste vic bilyho bahynka dole.

    v navodu pisou, ze day 20 je doba, kdy precerpam znova do dalsi nadoby, nasypu cukr, promicham a sleju do flasek...
    to sem teda zvedavej! ani nevite jak!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DEVIL: Ta sekundarni nadoba je v tomhle mnozstvi zbytecna. Tam de o to, ze se to pak staci do flasek bez kvasnic ale je to uz k okamzity spotrebe. Pokud to teda nedokazes stocit pod tlakem, protoze pri tom staceni ti vetsina CO2 utece. My to sekundarni delame normalne v sudu, pak ale mame stacecku. Bez ni bych to asi neriskoval...
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HAUSNUMERO: No, takhle jsem si to taky predstavoval, resp. asi takhle jsem to delal, kdyz jsem pivo z kitu varil ja.
    Jenze on to ma v navodu nejaky komplikovany. Nejdriv to bourlive kvasi v jedny nadobe, pak to preleje do druhy nadoby, v ni to dokvasi a pak to dosladi a leje do flasek. Proc je tam to meziprelejvani je mi zahadou a asi bych to nedelal.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: vsechno se rozhoduje od kvasnic ktery pouzijes. Jestli jsou v tom kitu kvasnice na svrchni kvaseni, tak sice nevaris lezak, ale zatim by z toho mohlo byt pivo.
    Pri svrchnim kvaseni kvasis idealne pri 22 stupnich a prvni kvaseni (bourlivy) delas v uzavrene spilce s kvasnou zatkou. Az tohle bourlivy kvaseni probehne, zacnes hlidat zbytkovej cukr. Kdyz ho nechces hlidat, nechas to dokvasit az dokonce, kdy ti z kvasny zatky neunika zadnej plyn (prestane bublat) a pak musis na sekundarni kvaseni pridat dextrozu.
    Sekundarni fermentace probiha uz v uzavrenych lahvich do kterych nejdriv nalejes pivo, pak nasypes dextrozu a zazatkujes, aby uz CO2 neunikalo a nasytilo pivo bublinkama. Sekundarni kvaseni probiha za stejny teploty jako primar asi tyden a pak uz jen das lahve na chladnejsi misto (lednice, sklep) a za tri tejdny ochutnvas. Dulezite je dat dextrozy presnou davku- kdyz das moc muzou ti pobouchat lahve, kdyz das malo, tak pivo nebude mit dostatecnej riz. Jestli budes mit pivo v petkach, tak kontroluj tlak pohmate a kdyz by byla moc natlakovana, tak ufukuj.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jenze ja sem prvni kvaseni delal v teplotni zone vrchniho kvaseni, tak tedka to tezko zmenim tim, ze to dam do chladu, ne?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    projel sem vsechnu krabici a listecky v ni, ale o lager tam neni ani zminka. ja to teda dam jako lager na spodni kvaseni do toho modifikovanyho mrazaku do teploty 7-15 C. jenze pisou, ze se tam maj dat dalsi kvasnice a ty ja nemam! tak mam koupit dalsi balicek a na divoko ho tam hodit? nebo to mam teda nechat dokvasit jak pisou v navodu?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    XBAHNO: to mas pravdu ze pivo varili uz davno.
    no asi sem kvuli vsem tem radam a navodum nejak OCD.
    jinak ta druha fermentace...ja nevim k cemu jako dochazi. je to takova zlatava az tmava voda a nic se v ni nedeje. uz i teplota sla dolu na 21.8 a ta drzi.
    jinak v tom kitu je jeste dalsi balicek a v nem je dextrose, ktera se smicha s pivem po druhy fermentaci pred lahvovanim a to by melo pak v lahvich dat tomu pivu bublinky.

    no a to mi vysvetli s tim lezenim. ja vim ze to ma bejt lezak, nebo mi to prodavac rekl, tzn. ze to musi jit ulezet do tech 4 stupnu. ale kdy teda? az to dam do flasek, tak to dat pak na 3 tydny lezet? nebo v jaky fazi ty druhy fermentace to tam mam dat? podle navodu pisou, ze to ma bejt ted 14 dni v demizonu.
    ja na to ten upravenej mrazak mam. tak kdy to tam mam dat?

    HAUSNUMERO: no ale vono to kvasilo navrchu. kvasnice sem nasypal nahoru a nahore to melo penu jak svine. dole v tom dzberu bylo po preliti ale tak 1.5 cm kvasnicovy kasicky nebo co to bylo. ale to se tam asi usadi at kvasi zvrchu nebo zespodu, ne?
    jak se teda kvasi spodne a jak svrchne? ja jen sleduju ten navod. to je vse co mi rekli v tom brewing supplies.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam