• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a kam to das lezet? do sklepa?
    varil si to doma na plotne nebo nekde v nakym brutaru?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: mám se stupnici brix0-30. Jinak ano, postup viz.http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-1-varna
    Ano, jde o ležák a ten by těch 6 týdnů měl ležet :-)
    Tohle byl můj první pokus, ale jednou jsem byl u toho, když vařil někdo jiný. Tak jsem měl zhruba predstavu jak na to.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUBE: ty mas ten refkratometr tenhle? https://www.conrad.de/de/refraktometer-3in1-842114.html
    a ty sis koupil zrno, tos semlel, dal do kade, procedil tudy vodu, varil, pridaval nadvakrat chmel atd? nebo jak si k pivu dosel?
    to fakt bude zrat 6 tydnu jo?

    me to taky ma zrat tak dlouho? to teda az to stocim, hned zacal znova, ne? jak to delate vy?
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: dal jsem si v klidu lahvace, vše v klidu jeste jednou promyslel a nakonec jsem to tam nasypal. Tlak v tom sudu byla spíš jen haluze. Vyfouklo mi to max 2-3deci. Po přidání cukru mi ukázal ten refraktometr pouze 6,5 bx, ale podle mě to nebylo dobře promíchané. Dle ty korelační tabulky to mělo být 8 . Ale tak uvidíme, sud už se chladí. Bohužel petku jsem žádnou nenašel a už se mi nikam nechtělo. Tak to bude za 6 týdnů hold překvapení :-) děkuji všem za poskytnuté informace.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: chyba mereni :) kdyz tam ten cukr pridas, tak to maximalne bude hodne nasyceny. A bude se to z toho sudu hur tocit a bude to penit. Ale muzes to regulovat tim, ze za par dni ze sudu COcko ufouknes.
    Protoze to na tom sudu nebudes moc sledovat jak moc se to syti, tak si napln jednu PIVNI petku a kontrolu provadej na ni normalne pohmatem.
    CUBE
    CUBE --- ---
    Už mám tu dextrozu:-) mám připravených 190g, ale sud je natlakový. Bohužel nemám manometr, abych změřil jak moc. A tak si říkám, jestli není někde chyba a opravdu to tam mám nasypat.?:-)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    CUBE: normální bílej rafinovanej cukr je úplně ok
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: ja refraktometr nepouzivam a s tou tabulkou zkusenosti nemam, takze si to nech projistotu potvrdit jeste od Thea.
    Hroznovej cukr maj treba v drogerce, supermarketech a nebo prodejny se zdravou vyzivou. A musis to dosladit zase na ty 4-5% cukernatosti. Na kalkulator kterej ti to presne spocita podle hodnot ktery zadas, jsem ti posilal odkaz uz niz.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO:jo už to taky tak vidím. Kde já ale dnes seženu hroznový cukr? A kolik ho tam dat? .na 30ll:-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: podle te korekcni tabulky co pastoval Theo ti to prokvasilo uplne, takze budes muset pridat dextrozu nebo maltozu
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    CUBE: Plati. Chce to korekcni tabulku. Ta je tady: http://www.tourdebier.cz/francek/hustomer-versus-refraktometr/

    Nebo si to spocitat podle tohohle: http://byo.com/stories/item/1313-refractometers
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: no teď sám nevím. Jinde jsem se zas dočetl, že hodnota 5,5BX odpovídá 5,5g cukru na 100ml, což je OK (žádaná zbytková cukernatost 4 - 4,5g) ovšem v tuto chvíli už to může ovlivnit vzniklý alkohol? nebo aspoň tohle píší u cukroměru a nevím, jestli to platí i pro refraktoměry? ach jo, to jsou zmatky..:)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jestli si to prokvasil az dokonce, tak to budes muset na dosyceni pricukrovat

    [ JANDOUR @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]
    CUBE
    CUBE --- ---
    Tak jsem se odhodlal k uvaření mojí první várky. Ale zkušeností málo, praxe žádná - proto prosím o radu. Mělo se jednat o spodně kvašený ležák 12° (30l, 6,5kg plzeňského sladu, pivní kvasnice Svijany)
    Po uvaření mi refraktometr ukazoval 14,5BX, po chmelovaru zhruba 15BX, kvašení ale probíhalo ne zrovna ideálně vzhledem k teplotě ve spilce 15°C místo 10°C :) nějak jsem neodhadl dobu a pátý den už jsem naměřil pouze 5,5BX. Dle tabulek k tomu refraktometru mi z toho ale vychází, že kvašení proběhlo úplně do konce a v mladině není už žádný cukr na dokvašení během ležení. Přes to jsem to včera dal do sudu, zavřel a schladil na 5°C.
    Co z toho ale teď vznikne? Předpokládám, že to pivo nebude mít říz (bez nasycení CO2). Byla by rada co s tím? jsou moje počty, resp. úvahy o tom, co jsem tím refraktometrem naměřil správné?
    Děkuji za případné info :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    docela hezkej pracovni nazev .)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HAUSNUMERO: Pivo Buchenwald sem taky nevaril:-D.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: XBAHNO: ja jsem nikdy z koncentraku ani vytazku pivo nevaril, takze bych do toho nerad zanasel naky zmatky. Asi bude nejlepsi to dodelat podle toho navodu a uvidi se jak to dopadne.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    vy mi teda davate!
    HAUSNUMERO: no jako ja to nekvasil pod tlakem. je na to takovej kontejner a ten ma jen viko. zadny tlakovy viko.
    podle navodu ale sekundarni kvaseni probiha proste jen tak. dextroza se podle navodu, jak rika XBAHNO: dava az tesne pred flaskovanim.
    ty dextrozy je presna davka na tohle mnozstvi - 190 gr prej.

    ted je to 'pivo' dost tmavy jako. mam to teda v tmavy skrince, tak to mozna odrazi tu barvu. ale bylo to svetly, kdyz sem to hadickou precerpaval. a i kdyz sem koukal, jak je to ciry a dole pri primarnim kvaseni se usadil bordel dole, tak tedka v demizonu se postupne usazuje jeste vic bilyho bahynka dole.

    v navodu pisou, ze day 20 je doba, kdy precerpam znova do dalsi nadoby, nasypu cukr, promicham a sleju do flasek...
    to sem teda zvedavej! ani nevite jak!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DEVIL: Ta sekundarni nadoba je v tomhle mnozstvi zbytecna. Tam de o to, ze se to pak staci do flasek bez kvasnic ale je to uz k okamzity spotrebe. Pokud to teda nedokazes stocit pod tlakem, protoze pri tom staceni ti vetsina CO2 utece. My to sekundarni delame normalne v sudu, pak ale mame stacecku. Bez ni bych to asi neriskoval...
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HAUSNUMERO: No, takhle jsem si to taky predstavoval, resp. asi takhle jsem to delal, kdyz jsem pivo z kitu varil ja.
    Jenze on to ma v navodu nejaky komplikovany. Nejdriv to bourlive kvasi v jedny nadobe, pak to preleje do druhy nadoby, v ni to dokvasi a pak to dosladi a leje do flasek. Proc je tam to meziprelejvani je mi zahadou a asi bych to nedelal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam