• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BATT
    BATT --- ---
    Tak a je doma

    CUBE
    CUBE --- ---
    chtěl bych si v dohledný době uvařit svou první IPA a tak se koukám po návodech.. co říkáte na tyto? máte tam někdo už třeba nějaký svůj odzkoušený?
    India Pale Ale
    https://byo.com/india-pale-ale
    díky
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    UZEL: planujes otevrit minipivovar? :) Taky by se mi to libilo, ale vytopit pade a ta spousta casu to neni realny. Leda dat v praci vypoved a nechat si to zaplatit od pracaku. Jestli by mi teda vubec pracak takovouhle rekvalifikaci povolil.

    Jakto ze ti skyslo pivo? Naposledy si psal, ze na spilce bylo jeste ok.
    UZEL
    UZEL --- ---
    Pivovarnictví | TERRA FELIX s.r.o.
    http://www.terra-felix.com/rekvalifikacni-kurzy/pivovarnictvi/
    premyslim ze na podzim....
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: V chuti to fakt nepoznas. Nebo neznam nikoho, kdo by to poznal...
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: A rozdíl teda minimální?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Delame to infuzi, to znamena, ze neodebirame 2x cast dila. Jenom to zahrejeme na ty teploty. Dohromady.
    BATT
    BATT --- ---
    THEO_PHIL: Takže děláte jen na jeden? nebo jak?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BATT: Prvni rmut je 63 (nechat asi tech 20 minut), druhej tech asi 73. Uz si to moc nepamatuju. Ale je to fakt zbytecny. Plno nadobi navic + minimalne hodina casu. Ale je fakt, ze mi taky zacinali se dvema rmutama :-)
    BATT
    BATT --- ---
    UZEL: dik přečtu si to
    UZEL
    UZEL --- ---
    BATT: http://knihy.heureka.cz/delame-si-sami-pivo-prirucka-pro-domaci-vyrobu-piva-kniha-lehrl-richard/
    me hodne pomohla takhle knizka, mnohem lepsi a vic do detailu nez knizka uvarte si pivo doma z levnejch knich, vic obrazku atd....jsou tam i recepty
    doporucuju
    BATT
    BATT --- ---
    Tak sem se přeci jen rozhod vařit na dva rmuty. Opisuji si postup asi ze třech postupů co sem našel a už tomu začínam rozumět ale přeci jen pár věcí mi tam chybí.
    1. Druhý rmut který má na začátku 62 stupňů začínam zahřívat hned na 72 nebo je tam taky nějaká prodleva (25 minut) jako u prvního rmutu?
    2. Kvasnice rozmícháme ve 20 stupnove mladině nebo vodě a pak je nalejem do ochlazené mladiny 8stupňů?
    3. Jak se měří se sacharometrem? návody co sem našel sou dost nesrozumitelné
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: My to mame normalne v lednicce, nastaveny na nejvyssi vykon. Asi to neni to pravy orechovy, ale pivo nam chutna :-)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HATEMAN: To vypada sice moc pekne... ale obavam se, ze vzhledem k moji elektroignoranci by to nejspis nevzalo stastny konce. Myslite, ze by to tady na nyxu nekdo zvladl zbastlit?

    Ta rasPi verze je drsna :) Konecne bych pro ten drek nasel nejake kloudne vyuziti.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: mám starou ledničku co jsem sehnal za pár šupů a k tomu tohle http://www.ebay.com/bhp/stc-1000 . Je to teda jen vnitřek, takže si musíš pořídit ještě nějakou krabičku, zásuvky, kabely atd., ale nic složitýho. Popsáno třeba tady : http://fotozapisnik.eu/gradys/technologie/779/spilka-v2-0

    (na ležení ležáků možná bude potřeba spíš mrazák, záleží na kolik stupňů to lednice dokáže uchladit)
    UZEL
    UZEL --- ---
    tak svoji prvni varku zitra vyleju..je to nekysli... chjo
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Zdravim vsechny, chci se Vas zeptat, jak resite lezeni piva. Mate lednici/mrazak napojeny na spinaci hodiny s termostatem? Je to celkem nakladna zalezitost. Dik
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BATT: lezak celkem dobre popsany postup i mnozstvi surovin. Nebudes s tim mit tolik prace, protoze je to na jeden rmut. http://www.hobby.framax.cz/pivrecepty/domacisvetlylezak.htm

    Jestli varis prvne, tak klidne udelej rmutovani infuzne(je to jednodussi). Vysledek bude taky hodne dobrej a nejspis ani nepoznas rozdil od piva uvarenyho dekokci.
    BATT
    BATT --- ---
    Dobře tak podle tohoto receptu to vařit nebudu :-) a poradil by mi někdo nějakej?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: je to nejaka sprasenina infuze a dekokce. :)
    Jinak ta teplota je ok. Na beta amylazu staci teplota 60-65, idealne se uvadi 62, ale aspon po dobu 90-120 minut a pro potlaceni aktivity enzymu teplota 75 stupnu.
    Pro alfa amylazu staci teplota nad 70. Ono to zcukri a pivo z toho bude, ale nenazval bych to pivem plzenskyho typu.
    Chmelil bych to taky asi jinak. Dal bych singl jen cervenak a na premiant se klidne vyprd a vyslo by mi to akorat na jeden 100g pytel. Rozhodne bych kvuli 20g neotviral a pak nenechal zvetrat zbytek pylte. Taky ty pomery mezi jednotlivejma chmelenima, kdy zacina s nejvetsim mnozsvim a konci nejspis s nejmensim bych otocil presne obracene nebo je srovnal na tretiny :) Neni tam vlastne ani jasny jake je vstupni mnozstvi toho cervenaku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam