• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    u svrchnaku nechavam deku taky propadnout do piva


    CUBE: normalne to nasypu do piva ve chvili, kdy probehne bourlive kvaseni(nedelaj se velky bubliny), prihodim lzici cukru a lehce promicham zakrouzenim s nadobou. On si ten chmel sedne do kalu, kterej nechas ve spilce.
    CUBE
    CUBE --- ---
    měl bych dotaz ke studenému chmelení? ..a to, že jsem se dočetl, že chmel se nedává přímo do piva, ale do něčeho jako čajový pytlík tak, aby šel posléze vyndat.. A co k tomu používáte? šli by silonky? nové samozřejmě.:)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HATEMAN: uz to ctu. dekuju
    THEO_PHIL: no to sem si rikal taky, vid, ale sem poloprimitiv a tak si rikal, ze kdyz to tam nepisou, tak proc.
    a hele, to pivo mi ted jako uzralo, flasky sou tvrdy, ze nejdou zmacknout a ted ho mrdnu do lednice na par tejdnu teda? sem jedno zchladil a vodevrel a sou tam strasne cejtit kvasnice tyo! je to tim, ze to nelezelo par tejdnu v ty lednici? nebo sem to presral s tym cukrodextrinem nebo jak se to jmenuje? nasypal sem ten pytlik, co k tomu byl! taky vam to chutna hodne po kvasnicich? me to moc nechutna a sem z toho smutnej. ale sem moc velkej zid na to, to vylejt a udelat novy. ma nekdo podobnej problem?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Jak sem psal. Pokud je to mozny je asi lepsi to sebrat. Kdyz ne, nic moc se nedeje. Ja to spis nestiham, protoze mi to nekvasi doma...
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    THEO_PHIL: Jak uvedeno ve zdroji nize, tak to prave nejsou jen kvasnice: The gunk is composed of extraneous wort protein, hop resins, and dead yeast. Pokud to jde sebrat a odstranit, tak IMHO neni duvod proc si to nechavat propadat a doufat, ze to bude vsecko sedimentovat a zbavis se toho "pak" :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Spis sou to zoxidovany, suchy kvasnice. Necistoty ti padaj na dno a zustavaj v kvasnicich. proto se maj taky pri dalsim pouziti proplachnout...
    UZEL
    UZEL --- ---
    k ty pene... mel jsem za to ze pena, dokud je bila tak je v pohode, ale jakmile zacne tmavnout, tak je to tim ze se do ni dostavaji vsechny necistoty a bordely co jsou v dilu ne? funguje jako takovy odfiltrovani nezadouciho bordylku...mam to ale jen z knih :D
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DEVIL: My to nesbirame. Ale kdybych mel to pivo po ruce, asi bych takovy ty hnedy kusy z vrchu peny sebral. Kazdopadne myslim, ze tim, ze to propadne na dno to tu chut nejak vyrazne ovlivnit nemuze. Dyk sou to taky kvasnice!
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: tím vpravo, resp. tomu podobné co má žena v kuchyni..
    http://www.luis.cz/files/thumbnail/1273-e47-214585b_HWx600x800.jpg
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DEVIL: co jsem narychlo našel:
    http://howtobrew.com/book/section-1/fermentation/primary-or-attenuative-phase
    http://beerandwinejournal.com/skim-the-scum/ (poslední odstavec)

    dle mě zbytečná práce a riziko navíc, ale někdo to sbírá no :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DEVIL: Tak tady jde spis o kontaminaci ze vzduchu. Pokud ti do piva neco napada, tak muzes povrchy sterilizovat jak chces :)

    Ja cetl, ze nekdo u svrchnaku deku nesbira... tezko rict (nemam zkusenost) ale rekl bych, ze kdyz ji nechas propadnout, tak to pivu na chuti moc neprida. Ja to sbiram cednikem, jde to pekne.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    HATEMAN: jj sedne to na zem, ale dycky je toho takova vrstva!!! myslis, ze kdybych to sebral, chut by se zmenila? kontaminace se nebojim. mam neomezenej prisun quat sanitizeru z kuchyne, kde delam. takze vsechno poradne koupu v tom, vcetne rukou v rukavicich.
    CUBE: a cim to sbiras? nakejma plastovejma hrabickama? nebo to v rukavicich nabiras a kydas do kyble?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: já to sbírám (jak u spodního tak u svrchního kvašení) jednou jsem se někde dočetl, že to zanechává v pivu určitou pachuť a tak to dělám.. ale jestli tomu je opravdu tak, tak to nevím. Ale moje pivo mi chutnalo :)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DEVIL: u svrchního nesbírám a žádnej problém, ten tmavej bordel sedne s kvasnicema. čim míň do toho lezeš, tím menší riziko kontaminace..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    co to tak ctu, tak sem zavahal teda. to sem nevedel, ze se ma ta tmava pena sbirat. kdybych to vedel, tak by to pivo bylo urcite lepsi asi! ja sem svrchne kvasil a v tom navodu nepisou nic o sbirani peny, tak sem ji dycky nechal klesnout dolu, az tam plavaly takovy ostruvky hnusu.... to se sbira teda u obou kvasenich?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: U me asi bude problem v tom, ze jsem si mladinu nachladil sice asi na 20 °C, ale pres noc jsem ji mel ve 12 °C (coz by mela byt hranicni teplota). Proto ten pomaly start
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: mě se teplota pohybuje kolem 18-20°C, ale průběh byl celkem dramatický. Kolem 20hod přidány kvasnice ráno v 8 hod vůbec nic (čistá hladina) odpoledne kolem 16hod tak ty 2 cm a za 4 hodiny pak už viz ten můj příspěvek. jinak dnes ráno už tam byla pěna s tmavým sedimentem, tak jsem to odstraňoval..
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Jede ti to pekne :) Ta moje nedelni IPA ma teprve tak 2 cm peny a kvasna zatka zatim nebubla. Kvasnice ale byly pripraveny dobre, tak snad to bude jeste OK :) Mam tam Safale us-05 od Fermentis pri 16 °C
    CUBE
    CUBE --- ---
    Moje druhá várka a opět to vypadá velmi slibně☺
    24h od počátku fermentace a pomalu 15cm vysoká pěna (12°IPA + S-04)



    UZEL
    UZEL --- ---
    Český pivovar uvařil speciál ochucený extrémně pálivými papričkami – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...957-cesky-pivovar-uvaril-special-ochuceny-extremne-palivymi-paprickami.html
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DRCRABAKLES: Ono asi zalezi na tom, jak velka je plocha odparu, teplota zdroje, pripadne to, jestli to pri tom chmelovaru michas. Ale tusim, ze se pocita asi 10% na 90 minut...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam