• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BEAUFORT: neni to naopak, ze se ve v nizsim tlaku vzduchu plyny rozpinaji vic? Takze by se melo dat kvasnic spis min a nejspis bude i driv vykvaseno.

    Asi to pujde kdyz to Bolivijci zmaknou ve 4000m
    *** Pivovary.Info *** - informace o historii a současnosti českého pivovarnictví
    http://www.pivovary.info/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2012090005
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    ma nekdo zkusenosti s varenim piva ve vyssich nadmorskych vyskach? 2000m.
    Jelikoz u nas voda vari uz pri 92C a kvasnice zabiraj strasne malo ( kdyz pecu treba ), tak me napadlo ze to asi bude problem i s pivem?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DRCRABAKLES: Mam pocit, ze to po 14ti dnech v tech 10°C zacina chytat nejake trochu neprijemne chutove tony.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Jakou ma, podle vasi zkusenosti, domopivo trvanlivost? Reknem v lednici (4°C) a sklepe (10°C)? Piva, co jsem jeste varil z koncentratu chutnala "nezkazene" i po nekolika mesicich - skladovano cca v 12°C.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: no, dával jsem to tam po 4dnech kvašení v době, kdy úplně spadala pěna a nahoře plavalo pouze pár kekelů co se vysrazeli na pěně. Tentokrát jsem pěnu, resp kekel nesbíral. Po tom co jsem ho tam nahazel, tak mi druhý den vyplaval na povrch a tam už zůstal.) a já si právě říkal, že je to fajn, že není zapadaný na dně v kalu:)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: je divny ze ti ten chmel nesedl ke dnu do kalu. Respektive ze ho to tolik vytlacilo do deky. Nedals ho tam kdyz to jeste hodne kvasilo?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: hadičkou jsem to přečerpal do další nádoby a tím to z velké části zbavil kvasnic a toho chmele (plaval pouze na hladině), přidal dextrozu a roztocil hladinu a zhruba za hodku kohoutkem napustil do petek. Pouze do poslední šel trochu bordel a ten jsem zachytil v silonce co jsem měl na výpusti toho kohoutku. Já to dal po stočení do 10°C ...)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: A jak slo to staceni se vsim tim plujicim bordelem? Pri jakych teplotach to budes nechavat lezet/zrat?

    Ja to ted tyden nechal pri 20°C (jako probihalo prim. kvaseni) a ted to prendam do 10°C. Myslite, ze to neni moc? Ze by to nemelo jit treba do 4°C?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: je to zatím OK a co jsem ochutnal tak za mě tomu to studené chmelení dalo opravdu příjemný šmrnc, resp. vůni. Víc budu vědět ta za 14 dní - 3 týdny až se to nasytí.)

    REDSNAKE: ne, plíseň opravdu ne.)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    CUBE: ze jsem tak smelej, to na povrchu neni plisen? to je chmel?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: jak to dopadlo?
    KARLOS00V
    KARLOS00V --- ---
    a co oxidace chmelu ???
    CUBE
    CUBE --- ---
    Požíval jsem tento kalkulátor
    Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
    http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

    Líbí se mi, jak to mas pěkně čisté. Já jsem šel cestou jak mi tu někdo radil, dat tenchmel na konci bouřlivé fermentace a teď to vypadá takto. Stáčet do lahví budu zítra

    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Musim zaklepat, ze zatim to nechutna marne. Rozhodne z toho ten alkohol cpi min, nez treba z Bernarda - Ale (a ten 8,2 % tusim). Uvidime, co to udela po tydnu lezeni. To me privadi na myslenku, jestli mi nekdo poradi vzorec pro vypocet zbytkoveho cukru. Ted jsem to lahvoval "od oka".

    Co se tyce toho studeneho chmeleni, tak prikladam par fotek. Vyvaril jsem pytlik od ryze, do ktereho nasypal chmel a nasledne horkou lzickou "zatavil". Fungovalo to IMHO dobre. Zpetne musim rict, ze vyvarovat sacek asi nemelo valny smysl vzhledem k tomu, ze ten chmel taky nebyl sterilni.

    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: lehce přes 9% alk., ...jo proč ne:)
    CUBE
    CUBE --- ---
    jo o to mi právě šlo, jak kvalitně tento strojek namele... Ale pokud to bere i s pluhama tak to je na prd.) doby mletí bych se tolik nebál, zas tolik toho nevařím.) na ten válcový drtič jsem taky narazil, ale to už bylo moje finanční možnosti...

    a k tomuto tématu ještě jeden dotaz, jak moc (jestli vůbec) degraduje slad, pokud je delší dobu už namletý, třeba měsíc, dva..?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Ted jsem se konecne, v prubehu 1. ochutnavky, dostal k vypoctum (varil jsem podle receptu a moc to neresil). Je mozny, ze jsem opravdu nedopatrenim uvaril 20° pivo? OG 1,082; FG 1,015. Misto planovanych 20 l jsem nakonec vysladil jen do cca 16 l. Kazdopadne je to brutalne silny.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: to jednak ( i kdxz jde upravit ze si na nej udelas nasypku z kanystru a pripojis ho na vrtacku), ale hlavne to rozrmele i obaly zrn a pak se spatne scezuje sladina. Jak si tu nekdo stezoval ze se mu to scezuje dlouho, tak si myslim, ze ma moc na jemno namletej slad.
    U tech valcovych srotaku se pluchy nerozdrti, jen se sloupnou a zbytek zrna se rozdrti dost na jemno coz je idealni stav.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Nemam s tim zkusenosti, ale predstava, ze s tim melu 10 kg sypani me celkem desi :D
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jestli se varenim piva chystas zabejvat vic tak tenhle srotak nekupuj. Pogugluj srotovnik dvouvalcovy. Bude asi o trochu drazsi, ale budes spokojenej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam