• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    CUBE: ze jsem tak smelej, to na povrchu neni plisen? to je chmel?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: jak to dopadlo?
    KARLOS00V
    KARLOS00V --- ---
    a co oxidace chmelu ???
    CUBE
    CUBE --- ---
    Požíval jsem tento kalkulátor
    Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
    http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

    Líbí se mi, jak to mas pěkně čisté. Já jsem šel cestou jak mi tu někdo radil, dat tenchmel na konci bouřlivé fermentace a teď to vypadá takto. Stáčet do lahví budu zítra

    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Musim zaklepat, ze zatim to nechutna marne. Rozhodne z toho ten alkohol cpi min, nez treba z Bernarda - Ale (a ten 8,2 % tusim). Uvidime, co to udela po tydnu lezeni. To me privadi na myslenku, jestli mi nekdo poradi vzorec pro vypocet zbytkoveho cukru. Ted jsem to lahvoval "od oka".

    Co se tyce toho studeneho chmeleni, tak prikladam par fotek. Vyvaril jsem pytlik od ryze, do ktereho nasypal chmel a nasledne horkou lzickou "zatavil". Fungovalo to IMHO dobre. Zpetne musim rict, ze vyvarovat sacek asi nemelo valny smysl vzhledem k tomu, ze ten chmel taky nebyl sterilni.

    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: lehce přes 9% alk., ...jo proč ne:)
    CUBE
    CUBE --- ---
    jo o to mi právě šlo, jak kvalitně tento strojek namele... Ale pokud to bere i s pluhama tak to je na prd.) doby mletí bych se tolik nebál, zas tolik toho nevařím.) na ten válcový drtič jsem taky narazil, ale to už bylo moje finanční možnosti...

    a k tomuto tématu ještě jeden dotaz, jak moc (jestli vůbec) degraduje slad, pokud je delší dobu už namletý, třeba měsíc, dva..?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Ted jsem se konecne, v prubehu 1. ochutnavky, dostal k vypoctum (varil jsem podle receptu a moc to neresil). Je mozny, ze jsem opravdu nedopatrenim uvaril 20° pivo? OG 1,082; FG 1,015. Misto planovanych 20 l jsem nakonec vysladil jen do cca 16 l. Kazdopadne je to brutalne silny.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: to jednak ( i kdxz jde upravit ze si na nej udelas nasypku z kanystru a pripojis ho na vrtacku), ale hlavne to rozrmele i obaly zrn a pak se spatne scezuje sladina. Jak si tu nekdo stezoval ze se mu to scezuje dlouho, tak si myslim, ze ma moc na jemno namletej slad.
    U tech valcovych srotaku se pluchy nerozdrti, jen se sloupnou a zbytek zrna se rozdrti dost na jemno coz je idealni stav.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Nemam s tim zkusenosti, ale predstava, ze s tim melu 10 kg sypani me celkem desi :D
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jestli se varenim piva chystas zabejvat vic tak tenhle srotak nekupuj. Pogugluj srotovnik dvouvalcovy. Bude asi o trochu drazsi, ale budes spokojenej.
    CUBE
    CUBE --- ---
    taky přemýšlím o vlastním šrotovníku, máte někdo zkušenost s tímto?
    ŠROTOVNÍK VICTORIA | Pivoteka.cz
    http://www.pivoteka.cz/srotovnik-victoria-010015c
    nebo někdo něco lepšího za podobný peníz?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    UZEL: Asi zalezi, kolik toho srotujes. My to driv taky delali za mokra v takovym tom sekacku. Ale tech deset kilo teda trvalo. Ve srotovniku z Ukrajiny to na sucho trva asi deset minut...
    UZEL
    UZEL --- ---
    chci se zeptat na srotovani...videl jsem video kde mleli srot vhkej a sllo jim to jak po masle v mlejnku na maso...co myslite??
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: Taky mi pak napadlo, ze to spis souvisi s usporou a rychlosti zahrivani... :-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    THEO_PHIL: doby ohrevu se zkrati. Varime ve smaltovanym 50l na beznym pb varici a narust teploty byl pred zaizolovanim stupen za tri minuty a ted je stupen za minutu. Takze uspora casu a plynu velika.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Mozna, jak z toho kegu vycuhuje "spousta zbytecnyho zeleza", tak chladne rychleji. Ja mam tak cca 35l smalt hrnec a teplotu si drzi pekne.
    CUBE
    CUBE --- ---
    mě tedy ten 30l KEG chladne asi o dost rychleji, takže i během prodlev mám hořák stále zapnutý.. a pak během chmelovaru mi jede pořád téměř na plno, aby to udržel ve varu.. proto o ty izolaci sakra uvazuji.. taky jsem to už i na dosti nanovarnách viděl..

    ..ale taky se mi kvůli tomu kousku nechce kupovat celá role:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    HAUSNUMERO: Ono to myslim ani zadnou izolaci nepotrbuje. Pokud toho teda varis tech 50 litru. Ty doby, kdy to je odstaveny sou asi 20 minut a za tu dobu to (prikryty) vychladne tak o dva stupne (odhad)...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: pri bouracce stary kotelny jsem si vzal tohle http://www.ekomirelon.cz/getFile/case:show/id:14107/
    Kdyz se to neda na primej ohen tak to ani nesmrdi. Skelna vata byva ohni odolna a ani ta hlinikova nehori plamenem jen se ocoudi.

    DRCRABAKLES: presne tak to delam a funguje to.
    A jestli budes delat varnu z kegu tak se urcite vyplati 50l
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam