• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja uz jsem to sem jendou psal, ze idealni je, když se ti ze zrna nerozemelou pluchy, ale jen sloupnou. Ale toho se tezko bez vybaveni dosahne. Asi nejlíp bys toho doma dosahl prave tim valeckem. Ja srotuju na starym srotaku, co dřív mel v kulnu kazdej, kdo mel doma slepice nebo podobnou domaci verbez. Není to sice idealni stav, ale uz mam celkem vychytanou hrubost srotovani a taky mam velkou zcezovacku, takze to do ni pak všechno naleju a jdu si dat vklidu obed a nijak me cas zcezovani nesere.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: nojo já mám právě doma 5 kilo nenamačkanýho, mlejnek je naprd, to bych při scezování zemřel sešlostí věkem počítám a váleček je asi taky slušná sebevražda :) hlavně ten nenamačkanej slad je maličko flexibilnější, ale to je možná představa neznalce
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: jo tak to chápu ze je docela pruda scezovat na dvakrát nebo trikrat. A ten recept od Kocky bude dobrej, taky ho nekdy zkusim.

    X_RATED_IDIOT: nech si to nasrotovat od prodejce jestli se stim nechces otravovat na nakym masokafe mlejnku(akorát to zpracuj co nejdriv od namleti). Da se to podrtit třeba i valeckem na testo, ale nikdy jsem to nezkousel, ale lidi to tak prej delaj.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    jak kdo šrotujete/mačkáte slad? teprve se vybavuju a přemýšlím, co na to pořídit a nějak se mi nechce platit nesmyslný sumy za extrašpeciální vybavení v houmbruváckejch šopech, když to znamená jen zaplatit dvojnásobek za běžný vybavení
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    HATEMAN: jo, dobre to pisou. Tak jak sem nejak predpokladal: "Yeast needs oxygen to build cell walls and reproduce before it can properly ferment your beer.". Doporucujou proste nacpat vic kvasinek.
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    je tu nekdo kdo dela v pivovaru?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: V zakladu jsem postupoval podle: http://www.homebrewing.cz/clanek/3769-Varime-stout/index.htm

    Provedl jsem ale nejake upravy, pridal jsem 1 kg rauchmalzu a 200 g vlocek. Chmelil jsem 30 g Sládek + 20 g Fuggle. Zakvasel jsem Safale US05.

    17l
    OG - 1,060
    FG - 1,025 (?) nejsem si jisty, jestli se to jeste nepohne, ale tvari se to uz uplne tise.

    Zcezoval jsem to klasickou "2kyblovou" meotodu. Kbeliky mam 10l, dno s 3mm otovory.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Rozpis na ten stout si delal sam nebo sis ho nekde pujcil?
    Přes co zcezujes?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Pristi tyden se chystam zkusit stout. Varili jste uz tenhle pivni typ? Mate nejake zkusenosti s pridavanim vlocek?

    edit: Tak to scezovani byl ocistec. Mohlo to byt prave pridanim vlocek? Ta sladina byla opravdu o dost kalnejsi, nez byva normalne.
    CUBE
    CUBE --- ---
    jé, tak oni to maj i na webu :)
    Pivovar | Hotel Luční bouda
    http://www.lucnibouda.cz/pivovar.html
    CUBE
    CUBE --- ---
    BEAUFORT: DRCRABAKLES: o víkendu jsem byl na Luční Boudě, nějakých 1400 m.n.m. kde se profilují jako nejvýše položený pivovar ve střední Evropě.. tak to můžeš zkusit tam.. ale za mě tedy pivko nic moc, polotmavé bylo zvláště nasládlé po kukuřici a IPU (nezvykle tmavou a zakalenou) tam prodávají jako Indian pale ale. Servírka mi ho donesla i se slovy "tak tady jeden Indián pro pána.."

    ..a když jsem v tom recenzování, navštívil jsem ještě minipivovar na Friesově boudě a tam mi velmi chutnalo, personál věděl co prodává.. ale ta cena 0,4l za 50Kč, hold horská přirážka..)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    tady to je dle mě dobře popsaný
    High Elevation Brewing
    http://byo.com/hops/item/752-high-elevation-brewing
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    BEAUFORT: To je hodne "advanced" dotaz :D Ja byt tebou, tak primo napisu do nejakeho pivovaru (viz nize). Pochybuji, ze nekdo v CR vari vys nez nekde v 800-1000 m.n.m. :)
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    HAUSNUMERO: netushim, mozna to bude blbejma kvasnicema. Bydlim v Cine a vsichni ( cizinci) tu nadavame jak se tu blbe pece chleba, prave kvuli nedostatecnemu kynuti. Bolivijsky pivo si nepamatuju, mam pocit ze sem tam pil Peruansky Cuzco. Byt ve 4000 mi nic nechutnalo ( prirozeny otupeni chut.bunek v high alt. ) Tady kluci varej v 3300 v Shangri La , problem je to ze to delaj vsechno psenicni nebo Ale/Pale. Coz mam obcas taky rad, ale neni to ono. U na s v Kunmingu tu delaj Nemci svoje, zas psenice a moc dobre to nechutna ( vsechno tu maj nejak sladky ).
    To ze to jde , to verim. Spis mi slo o to jestli ma nekdo zkusenosti ( myslim zde na foru ).
    Kdyz bod varu je u nas jinej, tak me napadlo ze teploty podle navodu ( kdyz se vari v 500mnm napr.) nemusi odpovidat, stejne tak i casy . Nejspis kvasnice se budou taky chovat jinak ( rychleji / pomaleji ). Potreboval bych slyset "real" zkusenost.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BEAUFORT: neni to naopak, ze se ve v nizsim tlaku vzduchu plyny rozpinaji vic? Takze by se melo dat kvasnic spis min a nejspis bude i driv vykvaseno.

    Asi to pujde kdyz to Bolivijci zmaknou ve 4000m
    *** Pivovary.Info *** - informace o historii a současnosti českého pivovarnictví
    http://www.pivovary.info/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2012090005
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    ma nekdo zkusenosti s varenim piva ve vyssich nadmorskych vyskach? 2000m.
    Jelikoz u nas voda vari uz pri 92C a kvasnice zabiraj strasne malo ( kdyz pecu treba ), tak me napadlo ze to asi bude problem i s pivem?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DRCRABAKLES: Mam pocit, ze to po 14ti dnech v tech 10°C zacina chytat nejake trochu neprijemne chutove tony.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Jakou ma, podle vasi zkusenosti, domopivo trvanlivost? Reknem v lednici (4°C) a sklepe (10°C)? Piva, co jsem jeste varil z koncentratu chutnala "nezkazene" i po nekolika mesicich - skladovano cca v 12°C.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: no, dával jsem to tam po 4dnech kvašení v době, kdy úplně spadala pěna a nahoře plavalo pouze pár kekelů co se vysrazeli na pěně. Tentokrát jsem pěnu, resp kekel nesbíral. Po tom co jsem ho tam nahazel, tak mi druhý den vyplaval na povrch a tam už zůstal.) a já si právě říkal, že je to fajn, že není zapadaný na dně v kalu:)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: je divny ze ti ten chmel nesedl ke dnu do kalu. Respektive ze ho to tolik vytlacilo do deky. Nedals ho tam kdyz to jeste hodne kvasilo?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: hadičkou jsem to přečerpal do další nádoby a tím to z velké části zbavil kvasnic a toho chmele (plaval pouze na hladině), přidal dextrozu a roztocil hladinu a zhruba za hodku kohoutkem napustil do petek. Pouze do poslední šel trochu bordel a ten jsem zachytil v silonce co jsem měl na výpusti toho kohoutku. Já to dal po stočení do 10°C ...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam