• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    HATEMAN: jo, dobre to pisou. Tak jak sem nejak predpokladal: "Yeast needs oxygen to build cell walls and reproduce before it can properly ferment your beer.". Doporucujou proste nacpat vic kvasinek.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    tady to je dle mě dobře popsaný
    High Elevation Brewing
    http://byo.com/hops/item/752-high-elevation-brewing
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    BEAUFORT: To je hodne "advanced" dotaz :D Ja byt tebou, tak primo napisu do nejakeho pivovaru (viz nize). Pochybuji, ze nekdo v CR vari vys nez nekde v 800-1000 m.n.m. :)
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    HAUSNUMERO: netushim, mozna to bude blbejma kvasnicema. Bydlim v Cine a vsichni ( cizinci) tu nadavame jak se tu blbe pece chleba, prave kvuli nedostatecnemu kynuti. Bolivijsky pivo si nepamatuju, mam pocit ze sem tam pil Peruansky Cuzco. Byt ve 4000 mi nic nechutnalo ( prirozeny otupeni chut.bunek v high alt. ) Tady kluci varej v 3300 v Shangri La , problem je to ze to delaj vsechno psenicni nebo Ale/Pale. Coz mam obcas taky rad, ale neni to ono. U na s v Kunmingu tu delaj Nemci svoje, zas psenice a moc dobre to nechutna ( vsechno tu maj nejak sladky ).
    To ze to jde , to verim. Spis mi slo o to jestli ma nekdo zkusenosti ( myslim zde na foru ).
    Kdyz bod varu je u nas jinej, tak me napadlo ze teploty podle navodu ( kdyz se vari v 500mnm napr.) nemusi odpovidat, stejne tak i casy . Nejspis kvasnice se budou taky chovat jinak ( rychleji / pomaleji ). Potreboval bych slyset "real" zkusenost.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BEAUFORT: neni to naopak, ze se ve v nizsim tlaku vzduchu plyny rozpinaji vic? Takze by se melo dat kvasnic spis min a nejspis bude i driv vykvaseno.

    Asi to pujde kdyz to Bolivijci zmaknou ve 4000m
    *** Pivovary.Info *** - informace o historii a současnosti českého pivovarnictví
    http://www.pivovary.info/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2012090005
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    ma nekdo zkusenosti s varenim piva ve vyssich nadmorskych vyskach? 2000m.
    Jelikoz u nas voda vari uz pri 92C a kvasnice zabiraj strasne malo ( kdyz pecu treba ), tak me napadlo ze to asi bude problem i s pivem?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DRCRABAKLES: Mam pocit, ze to po 14ti dnech v tech 10°C zacina chytat nejake trochu neprijemne chutove tony.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Jakou ma, podle vasi zkusenosti, domopivo trvanlivost? Reknem v lednici (4°C) a sklepe (10°C)? Piva, co jsem jeste varil z koncentratu chutnala "nezkazene" i po nekolika mesicich - skladovano cca v 12°C.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: no, dával jsem to tam po 4dnech kvašení v době, kdy úplně spadala pěna a nahoře plavalo pouze pár kekelů co se vysrazeli na pěně. Tentokrát jsem pěnu, resp kekel nesbíral. Po tom co jsem ho tam nahazel, tak mi druhý den vyplaval na povrch a tam už zůstal.) a já si právě říkal, že je to fajn, že není zapadaný na dně v kalu:)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: je divny ze ti ten chmel nesedl ke dnu do kalu. Respektive ze ho to tolik vytlacilo do deky. Nedals ho tam kdyz to jeste hodne kvasilo?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: hadičkou jsem to přečerpal do další nádoby a tím to z velké části zbavil kvasnic a toho chmele (plaval pouze na hladině), přidal dextrozu a roztocil hladinu a zhruba za hodku kohoutkem napustil do petek. Pouze do poslední šel trochu bordel a ten jsem zachytil v silonce co jsem měl na výpusti toho kohoutku. Já to dal po stočení do 10°C ...)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: A jak slo to staceni se vsim tim plujicim bordelem? Pri jakych teplotach to budes nechavat lezet/zrat?

    Ja to ted tyden nechal pri 20°C (jako probihalo prim. kvaseni) a ted to prendam do 10°C. Myslite, ze to neni moc? Ze by to nemelo jit treba do 4°C?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: je to zatím OK a co jsem ochutnal tak za mě tomu to studené chmelení dalo opravdu příjemný šmrnc, resp. vůni. Víc budu vědět ta za 14 dní - 3 týdny až se to nasytí.)

    REDSNAKE: ne, plíseň opravdu ne.)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    CUBE: ze jsem tak smelej, to na povrchu neni plisen? to je chmel?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: jak to dopadlo?
    KARLOS00V
    KARLOS00V --- ---
    a co oxidace chmelu ???
    CUBE
    CUBE --- ---
    Požíval jsem tento kalkulátor
    Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
    http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

    Líbí se mi, jak to mas pěkně čisté. Já jsem šel cestou jak mi tu někdo radil, dat tenchmel na konci bouřlivé fermentace a teď to vypadá takto. Stáčet do lahví budu zítra

    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    CUBE: Musim zaklepat, ze zatim to nechutna marne. Rozhodne z toho ten alkohol cpi min, nez treba z Bernarda - Ale (a ten 8,2 % tusim). Uvidime, co to udela po tydnu lezeni. To me privadi na myslenku, jestli mi nekdo poradi vzorec pro vypocet zbytkoveho cukru. Ted jsem to lahvoval "od oka".

    Co se tyce toho studeneho chmeleni, tak prikladam par fotek. Vyvaril jsem pytlik od ryze, do ktereho nasypal chmel a nasledne horkou lzickou "zatavil". Fungovalo to IMHO dobre. Zpetne musim rict, ze vyvarovat sacek asi nemelo valny smysl vzhledem k tomu, ze ten chmel taky nebyl sterilni.

    CUBE
    CUBE --- ---
    DRCRABAKLES: lehce přes 9% alk., ...jo proč ne:)
    CUBE
    CUBE --- ---
    jo o to mi právě šlo, jak kvalitně tento strojek namele... Ale pokud to bere i s pluhama tak to je na prd.) doby mletí bych se tolik nebál, zas tolik toho nevařím.) na ten válcový drtič jsem taky narazil, ale to už bylo moje finanční možnosti...

    a k tomuto tématu ještě jeden dotaz, jak moc (jestli vůbec) degraduje slad, pokud je delší dobu už namletý, třeba měsíc, dva..?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Ted jsem se konecne, v prubehu 1. ochutnavky, dostal k vypoctum (varil jsem podle receptu a moc to neresil). Je mozny, ze jsem opravdu nedopatrenim uvaril 20° pivo? OG 1,082; FG 1,015. Misto planovanych 20 l jsem nakonec vysladil jen do cca 16 l. Kazdopadne je to brutalne silny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam