• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES:
    Ja mam vetsinou opacnej problem ze pivo peni a je nasyceny az moc.
    Lzicka na pul litru je takova mira na hovno. Chce to zvazit kolik se na lzicku vejde, nebo si koupit odmerku na dextrozu. Lzicky ktery mame doma budou na vic jak tri gramy dextrozy, takze by to melo byt spis presyceny. Sekundarni kvaseni si delal v lahvich? Bylo dost na tesno? Neutikalo ti COcko?
    Nebo jestli ti nechciply nebo neusnuly kvasnice. Pri jaky teplote a jak dlouho si delal sekundarni kvaseni?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    DEVIL: to si prave nejsme moc jistej, tim ty pevny castice neodstranis.

    Resili jste take problem s nedostatecnou penivosti piva? Musim rict, ze u poslednich 2 svrchnaku nebyla skoro zadna. Surogoval jsem lzickou dextrozy/0,5l. Pivo melo sice slabsi riz, ale pena skoro vubec zadna. Napada Vas, kde muze byt chyba?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DRCRABAKLES: treba nechas cucat sanitator 10 minut a bude po ptakach, ne?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: to me taky... ale kdyz to precerpa podrceny hrozny, tak si myslim, ze s nejakou sladinou nebude problem. Spis je asi legrace to cistit
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: http://www.domintex.cz/cerpadla-na-potravinarske-kapaliny/
    me by spis zajimalo jak jsou ty cerpadla nachylny na necistoty.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    Coz me privadi na myslenku, jestli nekdo neco podobneho provozuje :)

    http://drinks.seriouseats.com/images/2012/08/20120809-217995-Homebrew-three-vessel-brewing.jpg
    http://www.winning-homebrew.com/images/10GalGravityStainless.jpg

    Celkem by me zajimala cena tech pump.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: Dekuju :) ... Momentalne ale zacinam take zvazovat, ze bych presel na nejaky "Three vessel system", takze bych ty kyble uz nevyuzil.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: behem velikonoc se chystame varit tak snad si vzpomenu.
    Kyble pouzivame tyhle http://www.obalcentrum.cz/...ve-kbeliky/plastovy-kbelik-30l-s-vikem-kulaty-bilobily-viko-s-pojistkou
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: tak kdyztak pak nahod nejaky fotky. Chystam se ted porizovat novou, tak by me to celkem zajimalo :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: nic extra - dva kyble 33l vrchni derovanej jako zcezovacka a mam ho posazenej na tom spodnim pres ramecek ze dreva aby mi nepropadaval. Na spodnim kyblu je jeste vypustak. I kdyz varim 45 litru, tak nemam problem, protoze prvnich cca 10litru protece skoro okamzite, takze muzu vklidu nalejt zbytek a dole jen otevru vypustak a dam pod nej tu vylitou varnu (hrnec). Snad to z toho popisu pochopis, kydz tak to nekdy nafotim.
    Je to zatim provizorni reseni na leto planuju varnu z 2 kegu se spodnim vypustakem a nerez sitem, ale jeste nevim ktery leto :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jo ten šroťák jsem taky měl na chatě, do podzima, pak jsem to vyhodnotil, že na jablka na mošt je to malý a odvezli jsme to při úklidu do sběru. Teď bych se nakopal do řiti :)
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: jak mas tu zcezovacku poresenou?
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    X_RATED_IDIOT: na videu sem videl jak to typek mlel v starym el.mlejnku na kafe kterej byl za komoushu v kazdy samosce u vychodu, jestli pamatujes. predpokladam ze je to treba nepv rozebrat a ocistit abys nemel coffee-beer :-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja uz jsem to sem jendou psal, ze idealni je, když se ti ze zrna nerozemelou pluchy, ale jen sloupnou. Ale toho se tezko bez vybaveni dosahne. Asi nejlíp bys toho doma dosahl prave tim valeckem. Ja srotuju na starym srotaku, co dřív mel v kulnu kazdej, kdo mel doma slepice nebo podobnou domaci verbez. Není to sice idealni stav, ale uz mam celkem vychytanou hrubost srotovani a taky mam velkou zcezovacku, takze to do ni pak všechno naleju a jdu si dat vklidu obed a nijak me cas zcezovani nesere.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: nojo já mám právě doma 5 kilo nenamačkanýho, mlejnek je naprd, to bych při scezování zemřel sešlostí věkem počítám a váleček je asi taky slušná sebevražda :) hlavně ten nenamačkanej slad je maličko flexibilnější, ale to je možná představa neznalce
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DRCRABAKLES: jo tak to chápu ze je docela pruda scezovat na dvakrát nebo trikrat. A ten recept od Kocky bude dobrej, taky ho nekdy zkusim.

    X_RATED_IDIOT: nech si to nasrotovat od prodejce jestli se stim nechces otravovat na nakym masokafe mlejnku(akorát to zpracuj co nejdriv od namleti). Da se to podrtit třeba i valeckem na testo, ale nikdy jsem to nezkousel, ale lidi to tak prej delaj.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    jak kdo šrotujete/mačkáte slad? teprve se vybavuju a přemýšlím, co na to pořídit a nějak se mi nechce platit nesmyslný sumy za extrašpeciální vybavení v houmbruváckejch šopech, když to znamená jen zaplatit dvojnásobek za běžný vybavení
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    HATEMAN: jo, dobre to pisou. Tak jak sem nejak predpokladal: "Yeast needs oxygen to build cell walls and reproduce before it can properly ferment your beer.". Doporucujou proste nacpat vic kvasinek.
    BEAUFORT
    BEAUFORT --- ---
    je tu nekdo kdo dela v pivovaru?
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HAUSNUMERO: V zakladu jsem postupoval podle: http://www.homebrewing.cz/clanek/3769-Varime-stout/index.htm

    Provedl jsem ale nejake upravy, pridal jsem 1 kg rauchmalzu a 200 g vlocek. Chmelil jsem 30 g Sládek + 20 g Fuggle. Zakvasel jsem Safale US05.

    17l
    OG - 1,060
    FG - 1,025 (?) nejsem si jisty, jestli se to jeste nepohne, ale tvari se to uz uplne tise.

    Zcezoval jsem to klasickou "2kyblovou" meotodu. Kbeliky mam 10l, dno s 3mm otovory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam