• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    jinak pokud člověk nestáčí se zbytkovym cukrem, ale nechá dokvasit do konce a přidá přesný množství cukru, žádný bomby nehrozí (pokud to nemá něčim kontaminovaný žejo)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    X_RATED_IDIOT: používám běžně a žádnej problém..
    na hovno mi přijdou tyhle flašky z rychnova, jsou hrozně tenký a taky už mi dvě praskly (ale měl jsem v nich witbier, kterej byl fakt hodně nasycenej, takže asi moje blbost) http://www.jsme-tu-doma.cz/photos/pivo.jpg
    v nějakym eshopu jsem viděl prodávat samostatně ty patentní uzávěry (co jsou i na tom rychnově), ale nevím kde to bylo
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    to je sila. dik, ze ste se tu takhle pekne podelili. ja bych to sel normalne stocit do skla!
    SAMMAEL: no ale to neni brzy, tam dam ten cukr, aby to napenilo. to se prece musi, aby to penilo ne?
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    DEVIL: Jo, asi čtyři se mi rozletěly tak, že v base zůstalo jen dno. PET vydržely, ty se jen nafoukly až praskla etiketa. Holt když je někdo nedočkavej a stočí příliš brzy :-)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a zkoušeli jste někdo tříčtvrtky, jaký používá třeba Albrecht? přišlo mi, že maj celkem blbě řešenou tu přítlačnou část zátky, malej střed, mírnej kužel a moc velkou plochu těsnění, stačí za to blbě vzít a už to fouká. Ale to znám jen jako spotřebitel...
    TPA
    TPA --- ---
    Mě ustřelilo dno. Byla to skleněná litrovka od piva s patentním uzávěrem. Nebyl jsem u toho, ale odpadlo čistě - jeden střep. Z cca 30 lahví jen jedna.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SAMMAEL: fakt je to takova bomba jo? ja sem ted nakolektoval 20 flasek od sumivejch vin s 'bernard' zaklopnou zatkou na dalsi varku a liboval sem si, jak to bude ve skle... to abych je teda vodnes do recyklace asi co?
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    HAUSNUMERO: To těsnění na zátce fakt neufoukne. Osobně se mi několik těch lahví rozletělo po celé kuchyni :-)
    Když jsem pak opatrně přenášel basu do chladného sklepa, s napětím jsem čekal, kdy mi to vyoperuje slepák :-)
    UZEL
    UZEL --- ---
    JAVOR: ja mam ted objednanou zatkovacu prez FB... od cloveka s id PAvel pivon dvoracek...ma dobry reference...kopiruju z posty...

    Zátkovačka s obouma hlavama tj. 26 a 29mm stojí 1590Kč + 130Kč poštovné při platbě předem na účet. Je to pořádná fortelná práce kterou ti potvrdí desítky spokojených homebrevařů i profeionálních pivovarů kteří už moji zátkvačku mají. Pokud máš jakýkoliv dotaz rád odpovím stačí se zeptat...

    zatim je na ceste...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    jakou pouzivate zatkovacku.? moje zacina byt nejaka vymackana a klouze po lahvích. takze pokukuju po nejaky nový, co rikate treba na toto
    Zátkovač stolní černý | Lahvování a stáčení | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusenstvi/lahvovani-a-staceni-O62/zatkovac-stolni-cerny-Z243.html
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: uvidis ze ne. estli si dodrzoval aspon trochu teploty, casy a cistotu, tak to vyjde. Pred otevrenim to nech par hodin podchladit na stojaka v lednici, přenašej to oprtrne at to nerozmichas a otvirej to tak, ze budes dlani oprenej o zatku a co nejpomalejc z toho nechas utect ceocko! Nalejvat taky co nejpomalejc at ti porad zustavaj kvasnice u dna. Flasky umej od usazenejch kvasni nejlip po naliti .)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Ještě jsem ti chtěl napsat, abys zaexperimentoval a udělal si par lahví s víc a pár s mín cukrem co ti bude ve výsledku víc chutnat.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: Taky dávám do bernard flašek a zatim mi nic nebouchlo. Asi si přes to těsnění na zátce dokážou ufouknout(ale je to jen doměnka nic ověřenýho, takže až ti to vystřelí dveře od lednice, tak mi pak nenadavej :))
    Dal bych tu vrchni hranici pro ejla tzn 8g/l.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: nějak mě netrknul ten pšeničnej slad v receptu. Podle toho kalkulátoru má být pšenice víc nasycená(German Wheat Beer 3.3 - 4.5 volumes), takže 10-12g dextrozy na litr. Ale zase stema ejlovejma kvasnicema netušim co to udělá a jestli to může mít nějakej vliv. V čem budeš dělat sekundární zrání?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: mas ingredience a rozpis na lezak a zakvasujes to svrchnima kvasnicema to je zamer? pri svrchnim kvaseni musis kvasit v uzavreny nadobe s kvasnou zatkou. Jestli kvasiš v oteevřený spilce, tak to asi neklapne. Jestli ti uz nebubla kvasna zatka, tak to prokvasilo do konce a podle toho kalkulatoru co jsem ti posilal vychazi 6-8g cukru na litr.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: zalezi co varis za pivo a jakou mas zbytkovou cukernatost
    [ JANDOUR @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]

    jestli to nemáš dokvašený až do konce tak jen dorovnej podle tyhle tabulky http://www.pivovracov.estranky.cz/...lbum/prevodni-tabulky/tabulka-hustoty-a-zbytkoveho-cukru.-.html
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE: cukr v pivu přeměněj kvasnice na alkohol a CO2. Při primárním zrání se CO2 nechá přes kvasnou zátku utéct a při sekundárním s ním nasytíš pivo bublinkama, protože už je to v uzavřené nádobě.
    Zbytkovej cukr je ta část, kterou hlídáš a necháváš pro sekundární kvašení a když si to neohlídaš a kvasnice ti sežerou všechen cukr, tak musíš, abys měl bublinky, nějakej cukr přidat, ale i ten ty kvasnice sežerou. V pivu určitě ještě nějakej cukr zůstane, ale nebude ho moc odhaduju tak gram na litr.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: Jde mi primárně o kontrolu přijatých sacharidů ve stravě a tedy i v pivu, majore Terazky. Takže suché se pro mne rovná nízký obsah zbytkového cukru.
    Zatím jsem nic nevařil,ale začínám se o to zajímat z čiré nutnosti.
    TPA
    TPA --- ---
    Tak mám už týden nalahvováno do skla a jedné PETky, ta u je dost tvrdá. V návodu k pivu (MILD ALE) psali nechat 14 dní v 20° C a potom do chladu. Mám ještě vydržet nebo už piva přenést na chladnější místo? Ve sklepě bude cca 15°C.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE:Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takýmy slovy suché pivo? Nějak mi není jasný čeho chceš docílit? Pivo bez sladu-cukru nebude mit alkohol a jestli ti jde jen o to doslazování před sekundárem, tak stačí hlídat hustotu po zakvašení a sekundární kvašení v lahvích udělat se zbytkovým cukrem bez doslazovaní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam