• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: nějak mě netrknul ten pšeničnej slad v receptu. Podle toho kalkulátoru má být pšenice víc nasycená(German Wheat Beer 3.3 - 4.5 volumes), takže 10-12g dextrozy na litr. Ale zase stema ejlovejma kvasnicema netušim co to udělá a jestli to může mít nějakej vliv. V čem budeš dělat sekundární zrání?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: mas ingredience a rozpis na lezak a zakvasujes to svrchnima kvasnicema to je zamer? pri svrchnim kvaseni musis kvasit v uzavreny nadobe s kvasnou zatkou. Jestli kvasiš v oteevřený spilce, tak to asi neklapne. Jestli ti uz nebubla kvasna zatka, tak to prokvasilo do konce a podle toho kalkulatoru co jsem ti posilal vychazi 6-8g cukru na litr.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: zalezi co varis za pivo a jakou mas zbytkovou cukernatost
    [ JANDOUR @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]

    jestli to nemáš dokvašený až do konce tak jen dorovnej podle tyhle tabulky http://www.pivovracov.estranky.cz/...lbum/prevodni-tabulky/tabulka-hustoty-a-zbytkoveho-cukru.-.html
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE: cukr v pivu přeměněj kvasnice na alkohol a CO2. Při primárním zrání se CO2 nechá přes kvasnou zátku utéct a při sekundárním s ním nasytíš pivo bublinkama, protože už je to v uzavřené nádobě.
    Zbytkovej cukr je ta část, kterou hlídáš a necháváš pro sekundární kvašení a když si to neohlídaš a kvasnice ti sežerou všechen cukr, tak musíš, abys měl bublinky, nějakej cukr přidat, ale i ten ty kvasnice sežerou. V pivu určitě ještě nějakej cukr zůstane, ale nebude ho moc odhaduju tak gram na litr.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: Jde mi primárně o kontrolu přijatých sacharidů ve stravě a tedy i v pivu, majore Terazky. Takže suché se pro mne rovná nízký obsah zbytkového cukru.
    Zatím jsem nic nevařil,ale začínám se o to zajímat z čiré nutnosti.
    TPA
    TPA --- ---
    Tak mám už týden nalahvováno do skla a jedné PETky, ta u je dost tvrdá. V návodu k pivu (MILD ALE) psali nechat 14 dní v 20° C a potom do chladu. Mám ještě vydržet nebo už piva přenést na chladnější místo? Ve sklepě bude cca 15°C.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE:Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takýmy slovy suché pivo? Nějak mi není jasný čeho chceš docílit? Pivo bez sladu-cukru nebude mit alkohol a jestli ti jde jen o to doslazování před sekundárem, tak stačí hlídat hustotu po zakvašení a sekundární kvašení v lahvích udělat se zbytkovým cukrem bez doslazovaní.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Ta pena to taky chrani...
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: ja sundavam jen u spodne kvasenych piv, pokud tam mas 05 tak bych to nechal..
    UZEL
    UZEL --- ---
    BAAL: nic zatim nesundavej...pena se bude postupne menit...az zacne byt tmavsi a zacne se ,,propadat,, tak je cas na sundani
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    EXCITE: Ale jo, jenom to bude bez bublinek...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: dá se to pít bez toho doslazení? zkoumám možnosti suchejch piv
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: prije mi to jako naprosto ok:-) ikdyz ti tam zustane, tak to pak oddelis bud po chmelovaru nebo po kvaseni..
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    IZSTVOCH: Zavolej si do pivoteky beergeek, mohli by je tam mit a maj jeste pul hodky otevreno :)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    cus, sice ot ale treba byste moh nekdo vedet:

    nemate nekdo tip kde v praze sehnat kvasinky na cider? klidne posta, dik.
    (rychly jabka, specha to, cekani na eshop je spatne)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: jo, to vypada dobre, tak hodne zdaru;-)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: nemyslel jsem to tak, že je nedokážeš sterilizovat, ale že nebudeš mít přehled o nasycení (tlaku) vně lahve. Tu plastovou zmáčkneš a hned víš jak jsi na tom.)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: ke sterilizaci a čištění používám Hydroxid sodný, koupíš v drogerii za par kaček. Důkladné, několikanásobné opláchnutí je i tak nezbytností.

    btw, pokud to je tvoje první várka, doporučuju to spíš stočit do PET lahví od vody, nemusíš to čistit a v průběhu druhotné fermentace máš přehled o tlaku, jaký v tom panuje:)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TPA: Vykvaseny uz to bude, ta chut se ale asi uz moc nezlepsi. :-( Muzes zkusit lehce dosladit, ale aby ti to pak zas nebouchalo.
    TPA
    TPA --- ---
    Ahoj, "umíchal" jsem, z koncentrátu pivo a dodal kvasnice. V návodu, kterého jsem se držel, psali kvasit cca 10 dní. Jenže po 7 dnech (cca 21°C) už byla hustota 1005 a hladina v kvasné zátce v rovině.
    Sice po pohybu s kvasnou nádobou se zátka zase rozeběhla, ale lekl jsem se té hustoty a nalahvoval jsem. Je to tak OK?

    Dále jaká má být chuť "piva" před druhutným kvašením? Zatim nic moc dost do kysela. Ale to se určitě zlepší že?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam