• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    jakou pouzivate zatkovacku.? moje zacina byt nejaka vymackana a klouze po lahvích. takze pokukuju po nejaky nový, co rikate treba na toto
    Zátkovač stolní černý | Lahvování a stáčení | PŘÍSLUŠENSTVÍ | vasepivo.cz - Obchod s produkty pro Vaše vlastní pivo - cz
    http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusenstvi/lahvovani-a-staceni-O62/zatkovac-stolni-cerny-Z243.html
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: uvidis ze ne. estli si dodrzoval aspon trochu teploty, casy a cistotu, tak to vyjde. Pred otevrenim to nech par hodin podchladit na stojaka v lednici, přenašej to oprtrne at to nerozmichas a otvirej to tak, ze budes dlani oprenej o zatku a co nejpomalejc z toho nechas utect ceocko! Nalejvat taky co nejpomalejc at ti porad zustavaj kvasnice u dna. Flasky umej od usazenejch kvasni nejlip po naliti .)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Ještě jsem ti chtěl napsat, abys zaexperimentoval a udělal si par lahví s víc a pár s mín cukrem co ti bude ve výsledku víc chutnat.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: Taky dávám do bernard flašek a zatim mi nic nebouchlo. Asi si přes to těsnění na zátce dokážou ufouknout(ale je to jen doměnka nic ověřenýho, takže až ti to vystřelí dveře od lednice, tak mi pak nenadavej :))
    Dal bych tu vrchni hranici pro ejla tzn 8g/l.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: nějak mě netrknul ten pšeničnej slad v receptu. Podle toho kalkulátoru má být pšenice víc nasycená(German Wheat Beer 3.3 - 4.5 volumes), takže 10-12g dextrozy na litr. Ale zase stema ejlovejma kvasnicema netušim co to udělá a jestli to může mít nějakej vliv. V čem budeš dělat sekundární zrání?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: mas ingredience a rozpis na lezak a zakvasujes to svrchnima kvasnicema to je zamer? pri svrchnim kvaseni musis kvasit v uzavreny nadobe s kvasnou zatkou. Jestli kvasiš v oteevřený spilce, tak to asi neklapne. Jestli ti uz nebubla kvasna zatka, tak to prokvasilo do konce a podle toho kalkulatoru co jsem ti posilal vychazi 6-8g cukru na litr.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: zalezi co varis za pivo a jakou mas zbytkovou cukernatost
    [ JANDOUR @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]

    jestli to nemáš dokvašený až do konce tak jen dorovnej podle tyhle tabulky http://www.pivovracov.estranky.cz/...lbum/prevodni-tabulky/tabulka-hustoty-a-zbytkoveho-cukru.-.html
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE: cukr v pivu přeměněj kvasnice na alkohol a CO2. Při primárním zrání se CO2 nechá přes kvasnou zátku utéct a při sekundárním s ním nasytíš pivo bublinkama, protože už je to v uzavřené nádobě.
    Zbytkovej cukr je ta část, kterou hlídáš a necháváš pro sekundární kvašení a když si to neohlídaš a kvasnice ti sežerou všechen cukr, tak musíš, abys měl bublinky, nějakej cukr přidat, ale i ten ty kvasnice sežerou. V pivu určitě ještě nějakej cukr zůstane, ale nebude ho moc odhaduju tak gram na litr.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: Jde mi primárně o kontrolu přijatých sacharidů ve stravě a tedy i v pivu, majore Terazky. Takže suché se pro mne rovná nízký obsah zbytkového cukru.
    Zatím jsem nic nevařil,ale začínám se o to zajímat z čiré nutnosti.
    TPA
    TPA --- ---
    Tak mám už týden nalahvováno do skla a jedné PETky, ta u je dost tvrdá. V návodu k pivu (MILD ALE) psali nechat 14 dní v 20° C a potom do chladu. Mám ještě vydržet nebo už piva přenést na chladnější místo? Ve sklepě bude cca 15°C.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE:Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takýmy slovy suché pivo? Nějak mi není jasný čeho chceš docílit? Pivo bez sladu-cukru nebude mit alkohol a jestli ti jde jen o to doslazování před sekundárem, tak stačí hlídat hustotu po zakvašení a sekundární kvašení v lahvích udělat se zbytkovým cukrem bez doslazovaní.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Ta pena to taky chrani...
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: ja sundavam jen u spodne kvasenych piv, pokud tam mas 05 tak bych to nechal..
    UZEL
    UZEL --- ---
    BAAL: nic zatim nesundavej...pena se bude postupne menit...az zacne byt tmavsi a zacne se ,,propadat,, tak je cas na sundani
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    EXCITE: Ale jo, jenom to bude bez bublinek...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: dá se to pít bez toho doslazení? zkoumám možnosti suchejch piv
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: prije mi to jako naprosto ok:-) ikdyz ti tam zustane, tak to pak oddelis bud po chmelovaru nebo po kvaseni..
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    IZSTVOCH: Zavolej si do pivoteky beergeek, mohli by je tam mit a maj jeste pul hodky otevreno :)
    IZSTVOCH
    IZSTVOCH --- ---
    cus, sice ot ale treba byste moh nekdo vedet:

    nemate nekdo tip kde v praze sehnat kvasinky na cider? klidne posta, dik.
    (rychly jabka, specha to, cekani na eshop je spatne)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL: jo, to vypada dobre, tak hodne zdaru;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam