• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: My sme zkouseli akorat pridavat tusim jedlou sodu pro vetsi tvrdost vody u ejlu...
    BAAL
    BAAL --- ---
    Byl jsem ted na semináři o vaření piva, kde přednášející propagoval úpravu vody sádrou do Stoutu kvůli tomu, že to pak vyrobí olejovitost výsledku, dělal jste to někdo?
    BAAL
    BAAL --- ---
    BAAL: první ochutnávka, je to sakra dobrý! pšenice jak cyp...
    BAAL
    BAAL --- ---
    Chtěl bych udělal stout a přidat tam nějaké ovoce na konec chmelovaru, pravděpodobně borůvky/maliny. Došel jsem youtubem k tomu, že vhodně je je povařit ve vodě v hrnci rozmačkat a propasírovat přes plátno. Nicméně v čem si nevím rady je množství, máte tip/radu? Uvažoval jsem o 400g/27litrů chmelovaru.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Ono davat na prvni chmeleni cervenak je asi jako ho vyhodit do kose. Prvni chmel dava pivu horkost a ty v cervenaku pri obsahu alfa kyselin 3-4 procenta moc neni. Cervenak se pouziva spis pro aroma pri tretim chmeleni...
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    BAAL: američani používaj pytel :) ale nezkoušel jsem
    Brew In A Bag : A Simple and Complete Illustrated Guide
    http://homebrewmanual.com/brew-in-a-bag/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL
    BAAL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no on grainfather není zrovna na tlačítko, koupil si ho můj šéf a docela mě překvapilo, že to neumí naprogramovat mash mapu, takže k tomu stejně musíš měnít teploty a nebo to ohákuješ pomocí programovatelného termostatu z činy, kterej tam napájíš, ale ...

http://homebrewery.nz/process/grainfather-stc-1000/

X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a hlavně mít pivovar na tlačítko, to už chce nějakej betonovej skvost u černošic aspoň :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL: jasný, na to peču, začnu kupovat levnější rohliky a pustim z rodinnýho rozpočtu 4 mega a nechám si postavit kolonu z 80 hrnců z ikey :) a scezovat to budu vozit do bubenče do kanalizační čistírny
    BAAL
    BAAL --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak nejvíc efektivní je asi vysolit 25k za grainfather, ale tak nějako tuším že takové prachy do toho jako já pouštět nechceš:-)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL: jo sorry, to sem vlastně opomněl, ale i tak, jak to vyjde časově s tim ohřevem na chmelovar? budeš muset čekat celou dobu, než se ti ten hrnec uvolní a myslim, že naopak o to dýl to bude chladnout, než když přes kýble cedíš zpátky do hrnce kterej máš rovnou puštěnej na plnej céres. zajmá mě to z toho důvodu, že já nemám ještě vůbec nic, tak bych rád šel potom rovnou do nejefektivnějšího
    BAAL
    BAAL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no ten kohout bych z toho vybral a strčil místo toho hadici a kompresor
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL: nojo ale když to jedeš přes kýble, mužeš přece rovnou zpátky do toho hrnce a rovnou to vohřejvat na chmelovar a nemusíš čekat, až se ti to vysladí všechno, mejt hrnec a pak ho roztápět (teda jestli jsem něco neminul)? a teda podle kurzový teorie má ten kohoutek v klasickejch zavařovacích hrncích dost slabej průtok (ten je samozřejmě ve výsledku omezenej tim, jak se to cedí a nemusí to mít nakonec vliv), ale tohle je z mý strany fakt jenom teorie
    BAAL
    BAAL --- ---
    Neznáte někoho šikovného s kovem?

Napadla mě super věc, která by asi značně ušetřila trápení s vařením, používám klasický zavařovací hrnec z ikea:

Vlastně by bohatě stačilo začít s takovým košíkem, kterém by byl slad to znamená že po dokončení zcukření by stačilo košík vytáhnout o kousek a chytnout košík za nějaký háček a vysladit přes něj, čím by se ušetřilo přelívání do kýblu, desinfekce a znovu zpět do varny. Zároveň by dílo nepotratilo tolik teploty, takže by trvalo menší dobu ohřát ho na bod varu.

Zároveň, v menším provedení, chmelit přes něj(což je teda celkem běžná věc co jde vidět na youtube) což by mi ušetřilo pře-cucávání hadicej do kýblu.

V ideálním případě vyhodit ten výpustní ventil co na tom hrnci je a přidělat tam kompresor, který by díky košíku nenasával zrní ale jen sladinu a tím pádem by míchal za mě ze spoda nahoru přes slad zase dolu.

Celkově věci za cca 3k a muselo by to ušetřit minimálně 2hodiny času a spoustu oseru. Pak už by chybělo jen nějaké arduiono co by řídilo termostat na základě připojeného teploměru a bylo by to skoro dokonalé:D
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    nechcete někdo 5 kilo nenamačkanýho sladu a nějakej chmel? mám to cca od jara z kurzu a prostě jsem se nedokopal k tomu dořešit technologii natož vůbec začít vařit
    BAAL
    BAAL --- ---
    Po tydnu sekundaru testuju ty Rye Ipu co jsem varil a je uplne totalne bozi a luxusni voni to jako dabel a dobry je to jak cyp a to je to teprve tyden, druhá IPA a druhej luxus....
    CUBE
    CUBE --- ---
    je pravda ze s psenici nemam zadne zkusenosti a v pivech ji zas az tak nevyhledavam, ale tak proti pivum co varim mi to prijde jako opravdu malinko;)
    BAAL
    BAAL --- ---
    CUBE: příjde ti to málo? Nevím nechtěl jsem to přehánět přece jen je to pšenice a ne ejl, je to takovej punkovej pokus , protože původně jsem chtěl vařit pšenici se 60-70% pšenice ale zjistil jsem že už mám doma jen 1.8kila a podobně s chmelem:)
    CUBE
    CUBE --- ---
    BAAL:opravdu jenom 20g zpc na prvni chmeleni?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam