• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BAAL
    BAAL --- ---
    Tak po dlouhé době jsem se dostal vaření a chtěl jsem zkusit poprvé stout, tak uvidím jak to dopadne. Po ruzných zkušenostech se sílákama 20° a pod, jsem se rozhodl pro něco slabšího, takže:

1,8kg - Pale Ale
    0,3kg - Barvici
    1,6kg - Plzen
    0,4kg - Karamel
    0,3kg - Ovesné vločky

Mash Profile:
    68°C 60 min

Chmel:
    60min Northen 50g
    0,4kg - Laktoza
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Marek Havlas na kurzu chladil přes tohle http://www.apoma.cz/index.php?action=10201&id=25&id_p=3 jednoduchou spirálu (řikal myslim 12 metrovou) potopenou do 30 litrovýho včelařskýho kýblu se studenou vodou. nějak mi to fyzikálně nevycházelo, ale stáhnul to z chmelovaru na 20°
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE: jo tak nejak bych to pripojil. Do te s vetsim prurezem (modra)studenou vodu a do te s mensim(cervena) mladinu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: Já to viděl. Ale přesto si nejsem jistý, na co koukám. Modrá je studená, červená je horká/teplá voda/pivo?
    Nebo jak píše THEO_PHIL: jedno je voda, druhé pivo?
    :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    S_NITRO: pri kolika stupnich budes zakvasovat? 11 litru schladis v hrnci ponorenym do vany s ledovou vodou za chvilku na 25stupnu.

EXCITE:názorně je to tam niz na ty strance rozkreslený

BAAL: ono to bude podobne ucinny jen ten deskac je skladnejsi.
    BAAL
    BAAL --- ---
    S_NITRO: Jestli posta pohne tak to v sobotu vyzkousim
    S_NITRO
    S_NITRO --- ---
    BAAL: Cus, jsem ve vareni dost zacatecnik, ale pochopil jsem, ze rychle zchlazeni mladiny na zakvasnou teplotu s minimalnim rizikem kontaminace mladiny, je zakladem uspechu pri vareni. Proto jsem premyslel nad technickym resenim, ktere by nebylo moc nakladne, ani slozite, a dosel jsem ke snekovemu vymeniku, kterym bych prohanel vodu z vodovodu a tento ponoril do mladiny. Zajima me, jak dlouho trva varku cca 11l mladiny zchladit pri pouziti studene vody z vododovodniho radu, tedy ne nejak extra ledove a jaka je spotreba vody? Nebo i obecne jestli mas nejaky figle jak to v domacich podminkach nejlepe vyresit?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    EXCITE: Vypada to, ze oboje, ne?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: tohle bys používal jak? Proháněl bys tím mladinu nebo chladicí vodu?
    BAAL
    BAAL --- ---
    HAUSNUMERO: aaaa, pozdě safra
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL:tenhle si videl?
    12-DESKOVY VYMENIK TEPLA 12kW 3/4 NORDIC Ba-12-12 (6751200602) - Aukro - největší obchodní portál
    http://aukro.cz/12-deskovy-vymenik-tepla-12kw-3-4-nordic-ba-12-12-i6751200602.html
    BAAL
    BAAL --- ---
    Hecnul jsem se a po pokažené várce díky spatnému shlazeni, jsem objednal chladíc, takže uz budu skoro profik:-)

Dlouho jsem přemýšlel zda deskáč nebo šneka, ale nakonec jsem se rozhodl pro šneka na ty moje mikro várky, tak jsem na něj zvědav.

HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: no pár soutěží už jsem obrazil :)
    tahle má výhodu, že se bude hodnit americkym způsobem (BJCP), kde se klade důraz na zpětnou vazbu (na většině ostatních soutěžích to bylo tak, že člověk dostane bodový ohodnocení a dalšího se nedozví nic)
    takže určitě doporučuju :) čas navařit minimálně tu Black IPU ještě je
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HATEMAN: je tu nejaky veteran podobne souteze? :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Med by se nemel zahrejvat vic nez na asi 50° C, takze bych ho pridal az pri zakvasovani. Coz muze tu davku kontaminovat. A navic se vetsina tech cukru prokvasi a v chuti moc nezustane...
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    konečně v praze soutěž, chystáte se někdo? :)
    Prague Homebrewing Competition 2017
    http://www.brewprague.cz/
    BAAL
    BAAL --- ---
    THEO_PHIL: no ty postupy většinou hovoří o tom ho tam dát až na konci chmelovaru před chlazením, podobně jako 0min chmel, ale jak říkám nezkoušel jsem..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Pokud prevaris med, zustane ti z nej vicemene jenom cukr, takze se to moc nevyplati...
    BAAL
    BAAL --- ---
    DRCRABAKLES: No díky tomu, že jsem si pořád nebyl schopen opatřit chladič a bez nej do další várky nejdu, tak zatím nevyzkoušeno, ale práve na US webech jsem se nachytřil, že to přidávají na konec chmelovaru, stejně jako med, koření či feferonky.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    BAAL: Myslel sem, ze ovoce se tam pridava az pri fermentaci, jako pri "chmeleni za studena". Co jsem cetl v knize Pivni bible, tak varenim ovoce se z nej udajne vyluhuje pektin (ja bych spise ale typnul, ze taky taniny a terpeny, ktery daji pivu takovou tu trpce svíravou chut). Tak ti nvm, radej bych jeste projel nejaky US weby. At se ti dari, sem na to zvedavej! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam