• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BAAL
    BAAL --- ---
    Hecnul jsem se a po pokažené várce díky spatnému shlazeni, jsem objednal chladíc, takže uz budu skoro profik:-)

Dlouho jsem přemýšlel zda deskáč nebo šneka, ale nakonec jsem se rozhodl pro šneka na ty moje mikro várky, tak jsem na něj zvědav.

HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: no pár soutěží už jsem obrazil :)
    tahle má výhodu, že se bude hodnit americkym způsobem (BJCP), kde se klade důraz na zpětnou vazbu (na většině ostatních soutěžích to bylo tak, že člověk dostane bodový ohodnocení a dalšího se nedozví nic)
    takže určitě doporučuju :) čas navařit minimálně tu Black IPU ještě je
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HATEMAN: je tu nejaky veteran podobne souteze? :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Med by se nemel zahrejvat vic nez na asi 50° C, takze bych ho pridal az pri zakvasovani. Coz muze tu davku kontaminovat. A navic se vetsina tech cukru prokvasi a v chuti moc nezustane...
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    konečně v praze soutěž, chystáte se někdo? :)
    Prague Homebrewing Competition 2017
    http://www.brewprague.cz/
    BAAL
    BAAL --- ---
    THEO_PHIL: no ty postupy většinou hovoří o tom ho tam dát až na konci chmelovaru před chlazením, podobně jako 0min chmel, ale jak říkám nezkoušel jsem..
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Pokud prevaris med, zustane ti z nej vicemene jenom cukr, takze se to moc nevyplati...
    BAAL
    BAAL --- ---
    DRCRABAKLES: No díky tomu, že jsem si pořád nebyl schopen opatřit chladič a bez nej do další várky nejdu, tak zatím nevyzkoušeno, ale práve na US webech jsem se nachytřil, že to přidávají na konec chmelovaru, stejně jako med, koření či feferonky.
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    BAAL: Myslel sem, ze ovoce se tam pridava az pri fermentaci, jako pri "chmeleni za studena". Co jsem cetl v knize Pivni bible, tak varenim ovoce se z nej udajne vyluhuje pektin (ja bych spise ale typnul, ze taky taniny a terpeny, ktery daji pivu takovou tu trpce svíravou chut). Tak ti nvm, radej bych jeste projel nejaky US weby. At se ti dari, sem na to zvedavej! :)
    BAAL
    BAAL --- ---
    Po delší době další pokus o IPA:

IPA:
    3 kg pale ale
    1 kg plzen
    0,5kg psenice
    0,5kg carared

Mash Profile:
    53°C 15min
    63°C 15min
    73°C 20min
    78°C 5min

Chmel:
    60min Challenger 50g
    5min Cascade 25g
    0min Cascade 20g
    Dry hop cascade 20g

Batch Size: 20L
    Kvasnice US-05
    Hustota na konci chmelovaru: 1060g/ml
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JAVOR: jestli se nepletu, mohla by bejt brzo k prodeji v beergeeku. zkus pockat tejden a napsat pak mail, nebo po fb...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    nevite kde sehnat samostatne 29mm hlavici na zatkovacku.? uz zacinam bejt trochu zoufalej
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    BAAL: to neni sadra, ale sadrovec. o tom, ze vyrazne zmeni telo, bych silne pochyboval. zvysi ale pH, ktery snizujou tmavy slady. ale hrat si s vodou bez znalosti dalsich zakonitosti a slozeni vody muze vyustit ve vetsi pruser, nez nechat to bejt....
    BAAL
    BAAL --- ---
    Našel jsem obchod kde mají několik super vychytávek a asi nejlevnejšií deskáč na internetu, tak třeba se bude někomu hodit:

Mědí pájený deskový výměník tepla 5 kW | IndCom.cz
    http://www.indcom.cz/medi-pajeny-deskovy-vymenik-tepla-5-kw
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: My sme zkouseli akorat pridavat tusim jedlou sodu pro vetsi tvrdost vody u ejlu...
    BAAL
    BAAL --- ---
    Byl jsem ted na semináři o vaření piva, kde přednášející propagoval úpravu vody sádrou do Stoutu kvůli tomu, že to pak vyrobí olejovitost výsledku, dělal jste to někdo?
    BAAL
    BAAL --- ---
    BAAL: první ochutnávka, je to sakra dobrý! pšenice jak cyp...
    BAAL
    BAAL --- ---
    Chtěl bych udělal stout a přidat tam nějaké ovoce na konec chmelovaru, pravděpodobně borůvky/maliny. Došel jsem youtubem k tomu, že vhodně je je povařit ve vodě v hrnci rozmačkat a propasírovat přes plátno. Nicméně v čem si nevím rady je množství, máte tip/radu? Uvažoval jsem o 400g/27litrů chmelovaru.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Ono davat na prvni chmeleni cervenak je asi jako ho vyhodit do kose. Prvni chmel dava pivu horkost a ty v cervenaku pri obsahu alfa kyselin 3-4 procenta moc neni. Cervenak se pouziva spis pro aroma pri tretim chmeleni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam