• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BAAL
    BAAL --- ---
    U mě zkušenost se spirálou super, schlázení 100°C - 20°C trvalo 30 min a spotřeboval jsem na to půl vany vody, což je zhruba to co jsem spotřeboval když jsem to chladil ponořené v několika hrncích, takže pohoda.
    S_NITRO
    S_NITRO --- ---
    UZEL: neni tedy efektivnejsi honit spiralou mladinu a cele to mit ponoreny v nejaky ledovy lazni? Nevim jak je to potom s udrzovanim cistoty tech trubek. Prijde mi, ze udrzet to ciste je jednodussi zvenku nez zevnitr.
    UZEL
    UZEL --- ---
    S_NITRO: me trva spiralou 30L celkem asi dvacet minut az 30... spotrebu si vypocitas snadno kolik napustis vody za 1 min... kazdopadne je to vody dost..mam zahradu tak ji hadici ppoustim do sudu
    BAAL
    BAAL --- ---
    Tak po dlouhé době jsem se dostal vaření a chtěl jsem zkusit poprvé stout, tak uvidím jak to dopadne. Po ruzných zkušenostech se sílákama 20° a pod, jsem se rozhodl pro něco slabšího, takže:

1,8kg - Pale Ale
    0,3kg - Barvici
    1,6kg - Plzen
    0,4kg - Karamel
    0,3kg - Ovesné vločky

Mash Profile:
    68°C 60 min

Chmel:
    60min Northen 50g
    0,4kg - Laktoza
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Marek Havlas na kurzu chladil přes tohle http://www.apoma.cz/index.php?action=10201&id=25&id_p=3 jednoduchou spirálu (řikal myslim 12 metrovou) potopenou do 30 litrovýho včelařskýho kýblu se studenou vodou. nějak mi to fyzikálně nevycházelo, ale stáhnul to z chmelovaru na 20°
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    EXCITE: jo tak nejak bych to pripojil. Do te s vetsim prurezem (modra)studenou vodu a do te s mensim(cervena) mladinu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: Já to viděl. Ale přesto si nejsem jistý, na co koukám. Modrá je studená, červená je horká/teplá voda/pivo?
    Nebo jak píše THEO_PHIL: jedno je voda, druhé pivo?
    :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    S_NITRO: pri kolika stupnich budes zakvasovat? 11 litru schladis v hrnci ponorenym do vany s ledovou vodou za chvilku na 25stupnu.

EXCITE:názorně je to tam niz na ty strance rozkreslený

BAAL: ono to bude podobne ucinny jen ten deskac je skladnejsi.
    BAAL
    BAAL --- ---
    S_NITRO: Jestli posta pohne tak to v sobotu vyzkousim
    S_NITRO
    S_NITRO --- ---
    BAAL: Cus, jsem ve vareni dost zacatecnik, ale pochopil jsem, ze rychle zchlazeni mladiny na zakvasnou teplotu s minimalnim rizikem kontaminace mladiny, je zakladem uspechu pri vareni. Proto jsem premyslel nad technickym resenim, ktere by nebylo moc nakladne, ani slozite, a dosel jsem ke snekovemu vymeniku, kterym bych prohanel vodu z vodovodu a tento ponoril do mladiny. Zajima me, jak dlouho trva varku cca 11l mladiny zchladit pri pouziti studene vody z vododovodniho radu, tedy ne nejak extra ledove a jaka je spotreba vody? Nebo i obecne jestli mas nejaky figle jak to v domacich podminkach nejlepe vyresit?
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    EXCITE: Vypada to, ze oboje, ne?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    HAUSNUMERO: tohle bys používal jak? Proháněl bys tím mladinu nebo chladicí vodu?
    BAAL
    BAAL --- ---
    HAUSNUMERO: aaaa, pozdě safra
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL:tenhle si videl?
    12-DESKOVY VYMENIK TEPLA 12kW 3/4 NORDIC Ba-12-12 (6751200602) - Aukro - největší obchodní portál
    http://aukro.cz/12-deskovy-vymenik-tepla-12kw-3-4-nordic-ba-12-12-i6751200602.html
    BAAL
    BAAL --- ---
    Hecnul jsem se a po pokažené várce díky spatnému shlazeni, jsem objednal chladíc, takže uz budu skoro profik:-)

Dlouho jsem přemýšlel zda deskáč nebo šneka, ale nakonec jsem se rozhodl pro šneka na ty moje mikro várky, tak jsem na něj zvědav.

HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    DRCRABAKLES: no pár soutěží už jsem obrazil :)
    tahle má výhodu, že se bude hodnit americkym způsobem (BJCP), kde se klade důraz na zpětnou vazbu (na většině ostatních soutěžích to bylo tak, že člověk dostane bodový ohodnocení a dalšího se nedozví nic)
    takže určitě doporučuju :) čas navařit minimálně tu Black IPU ještě je
    DRCRABAKLES
    DRCRABAKLES --- ---
    HATEMAN: je tu nejaky veteran podobne souteze? :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Med by se nemel zahrejvat vic nez na asi 50° C, takze bych ho pridal az pri zakvasovani. Coz muze tu davku kontaminovat. A navic se vetsina tech cukru prokvasi a v chuti moc nezustane...
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    konečně v praze soutěž, chystáte se někdo? :)
    Prague Homebrewing Competition 2017
    http://www.brewprague.cz/
    BAAL
    BAAL --- ---
    THEO_PHIL: no ty postupy většinou hovoří o tom ho tam dát až na konci chmelovaru před chlazením, podobně jako 0min chmel, ale jak říkám nezkoušel jsem..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam