• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HATEMAN:je to spis orientacni+- 3litry, pokazdy se ztrati trochu jiny mnozstvi a podle toho upravuju vyslazeni, aby mi vyslo co nejvetsi vysledny mnozstvi.

TPA: jasne vsechno prepocitat v pomeru k objemu
    TPA
    TPA --- ---
    HAUSNUMERO:Ahoj, když budu vařit tu APU na celkový objem cca 30litrů, tak jen poměrově uberu vodu i ingradience, OK?
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    THEO_PHIL:
    HAUSNUMERO:
    Pani, je mi to jasne, dakujem za vysvetlenie. Mate to u mna
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    NEVIEM: Anebo to muze bejt objem vody pouzitej na rmutovani a objem vody pouzitej na vyslazovani. Nejaka voda po rmutovani zustava ve sladu ale zustavaj tam i cukry a ty se z toho dostavaj tou vyslazovaci vodou...vyslazovat by se to tusim melo, dokud tam neni vic nez 1 procento cukru. Ale zalezi i na tom, jak silny pivo chces udelat, protoze tim vyslazovanim to trochu naredujes. Nicmene pri chmelovaru se pak zase neco odpari...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    nevim jestli ti je jasne, ze musis prolit tou ohratou ''vyslazovaci'' vodou az zcezene mlato.

Podivej se na ten muj rozpis- [ HAUSNUMERO @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]
    V uvodu je napsano, ze je to dvanactka APA 35L -to je výsledný objem kolik ti vyjde na staceni.
    U me vystirka, ty tomu rikas rmutovaci objem je 30L. Pri rmutovani cast objemu odparis a cast ti zustane v mlate, proto jeste po zcezeni prolejes mlato vyslazovaci vodou - vyslazovani 15L.
    Celkove tam nalejes teda 45 litru vody a 10 litru z toho castecne odparis, castecne ti zustane v mlate a castecne nestocis, protoze ti zustanou kaly jako odpad. Na takovyhle mnozstvi je teda dobry pouzit varnu 50 litru velkou.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    HAUSNUMERO: dakujem Ti za odpoved, takze takto. ak mam rmutovaci 21 l - rmutujem, a po odpareni a stratach v materiale po danom case prelievam mlato 16 l vodou - aby som docielil vysledku mladiny v recepte?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    rmutovací bude puvodni objem do kteryho davas slad -rmutujes
    vyslazovaci ten kterym to prolejes po zcezeni -vyslazujes
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    prosim, mozte mi niekto vysvetlit, co konkretne v recepte znamena

rmutovaci 21 L
    vyslazovaci 16 L?

v praxi? (akoze co za cinnost alebo o com okonkretne sa bavime resp. aky vztah maju tieto dve veliciny), zatial si len teoretick citam o homebrewingu. vsetko ostatne mi je teoreticky jasne. dakujem :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    12° APA 35l hořkost 55IBU

Vystírka 30l vody teplota 48°C, sypání 5,5kg pale ale sladu, 1kg mnichov II,

Ohřev na 65-68°C, prodleva 60 minut

Odrmutování 78°C, zcezování,

Vyslazování 15l vody 78°C

Chmelovar
    citra 13,5%, cascade 6,7%

60 minut 27g citra
    40 minut 17g citra + 17g cascade
    20 minut 14g citra + 26 g cascade

Dry hopping citra 40g + Cascade 52g

kvasnice US-05, teplota 20 - 24 °C

Jestli to chceš mít hořčejší, můžeš si stím chmelením zahejbat. Ubrat z dry a přidat do chmelovaru. Jen to nepřehnat, aby to nechytlo kovový pachutě.
    BAAL
    BAAL --- ---
    TPA: to netuším já vařím pivo tak nějako pocitově, podle toho jakej chmel mi padne do košíku a poměrově u slabších pivek přidávám Mnichov aby to mělo trochu tělo.

Ale recepty jsem zatím nikdy moc neřešil
    TPA
    TPA --- ---
    BAAL: OK, nemáš nějaký dobrý recept na toho summer ejla?
    BAAL
    BAAL --- ---
    TPA: hezky dej report, také ho zvažuju
    TPA
    TPA --- ---
    Tak máme objednáno a snad příští týden dorazí Klarstein Mundschenk. Nechce si někdo zkusit 1. várku s námi? (Praha 4 spořilov, na termínu se dohodneme). Bude to prakticky první vaření, tak ideálně někdo, kdo už něco uvařil. :-)
    Chtěl bych zkusit nějaký Summer Ale.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Jan Šuráň / Pavel Borowiec - Kultura piva - Debatní klub
    https://www.youtube.com/watch?v=sPblHU3rVlI
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL: vypadá to celkem použitelně, až na ten překlad :))
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    BAAL: přihlásil ses ?
    BAAL
    BAAL --- ---
    Reviews for Chemistry of Beer from Janux | Class Central
    https://www.class-central.com/mooc/1583/janux-chemistry-of-beer
    BAAL
    BAAL --- ---
    btw budgetová verze grainfathera:

Klarstein Mundschenk mladinový kotel, zařízení na vaření piva sada 2500W 30l ušlechtilá ocel | electronic-star.cz
    http://www.electronic-star.cz/...-zarizeni-na-vareni-piva-sada-2500W-30l-uslechtila-ocel_i282746.htm
    BAAL
    BAAL --- ---
    Jeste jsem nikdy neudělal nějakou brutální vonavou přechmelenou uchylnost ala Matuška, tak jsem něco zkusil, jsem zvedav co z toho bude:

2.2kg Pale Ale
    1.0kg Mnichov
    0.5kg Plzen
    0,3kg Pšenice

Mash Profile:
    68°C 60min
    78°C 5min

Kvasnice S-04
    Hustota na konci chmelovaru: 1040g/ml

Chmel:
    60min Target 40g
    5min Galaxy 20g
    0min Galaxy 30g
    Dryhop Galaxy 50g
    UZEL
    UZEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: tj tak to slysim poprve
    ale jak rikam mam info jen z knizek vicemene
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    UZEL: no jak jsem psal níže, na kurzu nám to ukazoval Marek přesně takhle, pustil mladinu do tý spirály a chladil to zvenku, ponořenim do kýble se studenou vodou, pak to sanitoval celkem běžnejma prostředkama a předpokládám, že zrovna on s tim bude mít zkušenost prověřenou... ale já s tim nemám žádnou, jsem lempl línej :((
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam