• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    HATEMAN: ok, dam na teba a vyskusam, dam polovicu do chladnicky a polovicu necham pri 18 az 20 v pivnici. pri mojej spotrebe si budem skor pivo odopierat, ako sa nutit, ved to poznas
    TPA
    TPA --- ---
    Klarstein Mundschenk set up - příští týden jdeme na to, musím ještě někde sehnat nějakou super vodu ze studánky. Když už tak už...

HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    NEVIEM: skladovat pivo měsíc po lahvování v pokojový teplotě bych se fakt nebál.. pokud nepodceníš sanitaci tak se myslím nemůže nic stát. nehledě na to, že jak budeš pivo upíjet, můžeš postupně do lednice doplňovat - tím i vypozoruješ, jak se chuť po skladování v teple postupně mění
    pokud samozřejmě uvaříš nějakou super voňavou ipu, aroma vyprchá v pokojový teplotě rychlejc, ale rozhodně to nebude na vylití
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    NEVIEM: zase nepodcenuj konzervacni schopnosti alkoholu a chmele. Dulezity je mit pivo po celou dobu kvaseni v temnu, aby se ti k nemu nedostavalo UVecko, jinak z nej budes mit v lepsim pripade vetraka nebo kyselace.
    IPA - PIVO-PIVO (svět piva a vše kolem něj)
    https://www.pivo-pivo.cz/svetpiva/clanek/1223-IPA/index.htm

NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    THEO_PHIL: dakujem za odpoved... je mi to jasne, ale ked nemam kapacitu... navarit viac by som urcite chcel, ale potom vylievat pokazene pivo? toto je opacna strana mince, pretoze si nemyslim, ze pri teplote skladovania 18 - 20 stupnov mi pivo vdrzi povedzme mesiac po naflaskovani...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    NEVIEM: Vydelit to klidne muzes, jenom se ti zmensenim varky meni ekonomika toho vseho. Delas to vicemene stejnou dobu ale mas toho pulku :-)
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    BAAL: teraz neviem, ci to je recesia alebo fakt :D

btw ALL: mate skusenosti s varenim malych varok? totiz chladnickovu kapacitu mam na 13 litrov, pretoze mam zdilanu chladnicku a viac miesta sa urobit neda. co mne ale nevadi.

otazkou ale je, mozem recepty normalne vydelit 2? (tak ze pouzijem polovicu vody, polovicu sladov a chmelov, kvasnic... smaozrejme, odpar bude asi v pomere k varke viac, co sa da ale doliat.
    alebo to nie je tak presne?
    na co si davat pozor, ak si je na co davat pozor?
    dakujem za nazory :)
    BAAL
    BAAL --- ---
    NEVIEM: Tak to je ovšem velká specialita:)

Nicméně nedávno mi prošlo rukama toto video z Norska a to může být docela zajímavé, zvláště ty kvasnice jsou epic:

Brewing raw ale with KVEIK in a Norwegian farmhouse
    https://vimeo.com/156659003
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    Najdeny recept v novinach, docela hardcore :D

HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    NEVIEM: finest je pasterovanej
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    NEVIEM: Ja bych rek, ze tejden dva by to vydrzet melo, pak to pivo pude asi do kopru...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HATEMAN:je to spis orientacni+- 3litry, pokazdy se ztrati trochu jiny mnozstvi a podle toho upravuju vyslazeni, aby mi vyslo co nejvetsi vysledny mnozstvi.

TPA: jasne vsechno prepocitat v pomeru k objemu
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    HAUSNUMERO: fakt ze 45 L vody uvaříš 35 L piva? já dle stylu potřebuju tak 32-36 litrů na 20 litrů hotovýho piva..
    TPA
    TPA --- ---
    HAUSNUMERO:Ahoj, když budu vařit tu APU na celkový objem cca 30litrů, tak jen poměrově uberu vodu i ingradience, OK?
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    THEO_PHIL:
    HAUSNUMERO:
    Pani, je mi to jasne, dakujem za vysvetlenie. Mate to u mna
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    NEVIEM: Anebo to muze bejt objem vody pouzitej na rmutovani a objem vody pouzitej na vyslazovani. Nejaka voda po rmutovani zustava ve sladu ale zustavaj tam i cukry a ty se z toho dostavaj tou vyslazovaci vodou...vyslazovat by se to tusim melo, dokud tam neni vic nez 1 procento cukru. Ale zalezi i na tom, jak silny pivo chces udelat, protoze tim vyslazovanim to trochu naredujes. Nicmene pri chmelovaru se pak zase neco odpari...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    nevim jestli ti je jasne, ze musis prolit tou ohratou ''vyslazovaci'' vodou az zcezene mlato.

Podivej se na ten muj rozpis- [ HAUSNUMERO @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]
    V uvodu je napsano, ze je to dvanactka APA 35L -to je výsledný objem kolik ti vyjde na staceni.
    U me vystirka, ty tomu rikas rmutovaci objem je 30L. Pri rmutovani cast objemu odparis a cast ti zustane v mlate, proto jeste po zcezeni prolejes mlato vyslazovaci vodou - vyslazovani 15L.
    Celkove tam nalejes teda 45 litru vody a 10 litru z toho castecne odparis, castecne ti zustane v mlate a castecne nestocis, protoze ti zustanou kaly jako odpad. Na takovyhle mnozstvi je teda dobry pouzit varnu 50 litru velkou.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    HAUSNUMERO: dakujem Ti za odpoved, takze takto. ak mam rmutovaci 21 l - rmutujem, a po odpareni a stratach v materiale po danom case prelievam mlato 16 l vodou - aby som docielil vysledku mladiny v recepte?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    rmutovací bude puvodni objem do kteryho davas slad -rmutujes
    vyslazovaci ten kterym to prolejes po zcezeni -vyslazujes
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    prosim, mozte mi niekto vysvetlit, co konkretne v recepte znamena

rmutovaci 21 L
    vyslazovaci 16 L?

v praxi? (akoze co za cinnost alebo o com okonkretne sa bavime resp. aky vztah maju tieto dve veliciny), zatial si len teoretick citam o homebrewingu. vsetko ostatne mi je teoreticky jasne. dakujem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam