• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DEVIL: kazdou flasku zvlast.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    jak delate bublinky v pivu? michate dextrozu v celkovy varce nebo nasypete po kouskach do kazdy flasky kdyz plnite?
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    mno, tak jsem zkusil na zaklade rady dat do vyrazne nizsi teploty, tedy sklep cca 12° na tyden a vcera jsem lahvoval. ta pro me hadrovita chut budou asi vazne ty kvasnice, protoze jak to pomerne hodne sedlo, tak je to citit uz jen neznatelne v ocasu... jinak to vlastne zacalo chutnat i trochu pitelne, tak jsem hodne zvedavej, jak vyjde sekundar v lahvi a jak to bude chutnat spravne nasyceny a vychlazeny, dam pak vedet!
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    JANDOUR: v beergeeku rikali, ze maj ted i nejaky zelandsky a US, tak zkusim koupit aspon ty a uvidim. kazdopadne diky za zajimavy nazor!
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    HATEMAN: jo jeste k otazce, kde jsem sehnal ty Omegy, tak tady https://www.brewstore.co.uk/
    Nebylo to az tak hrozne prepaleny, poslou zabaleny s icepackama a bylo to tu za 3 dny a hlavne byly asi tejden po vyrobe...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    no, akoratze brutipa neni bjcp kategorie, tak by se nam to hodnotilo trochu slozitejc.)
    hele ja bych byl v pripade tohodle stylu trochu skeptickej stran moznosti ho realne nachutnat. zahranicni, zejm. americky kvalitni vzorky se sem nedostanou, prinejmensim ne cerstvy. a ani cesky sladkove je vetsinou asi nachutnany moc mit nebudou, varili to v ramci modni vlny podle nejakejch blogovejch navodu ci clanku v casopisech a tezko rict, jestli to nekdo nejak vic ladil ve vice varkach - pokud vim, tak to vpodstate vsichni po prvni varce vzdali. pritom mi tohle zni jako vec, kterou je potreba ladit dost: to spravny vyvazeni mezi chybejici sladovou "pateri", sladovou chuti, plnosti jemne doplnenou z chmelovejch polyfenolu, k tomu sedici nakej vhodnej odstin chmelovy ovocnosti pri vylouceni travovitejch a ostrejsich tonu, spravne vytonovany ovocny estery z kvasnic, coz samo o sobe ladit na trianglu zakvasna davka/okysliceni/teplota (a to v ramci danyho kmene kvasnic) - a k tomu vsemu se este vyporadat s interakcema silny amylazy pri kvaseni, to nemusi bejt vubec sranda a muze to dost trvat, nez se to podari.
    secteno a podtrzeno: stale verim, ze to, co v americe spustilo ten hype, mohly bejt dost zajimavy piva. ale neverim, ze by se dalo delat zavery z ceskejch vystrelu.
    CIL
    CIL --- ---
    Gambač 12 v plechu to je klasika ;)
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    HATEMAN: super, ted jsem volal do beergeeku, a na krame maji ruzny, tak ja si jich jeste par koupim a poochutnavam..
    Jinak ta moznost jak srazu, tak krutoprisny kritiky zni urcite zajimave! i kdyz tam bych asi donesl spis naky jiny svoje piva, nez zrovna tenhle pokus (ne, ze by mpje jiny piva nebyly pokusy!)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    MC_KALAPU: tak jestli jsi to chutnal po třech dnech, to bych se vůbec nebál, to se ještě dost změní.. co vím, tak Brut Ipu vařil ještě Zichovec, Chroust, Clock, Černý potoka. Asi jsem měl všechny, můj favorit tenhle styl není, ale tuším jak by to mělo chutnat.
    Děláme srazy pražskejch domovarníků zhruba jednou za dva měsíce, tak se můžeš zúčastnit a ochutnáme..
    A jednou měsíčně se koná akce pražskejch BJCP judges kde se hodnotí domácí piva, takže je i možnost si nechat pivo zkritizovat vcelku odborně :) kdyžak pošlu další info
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    HATEMAN: diky za nazor, no v podstate se tvoje predstava shoduje s moji predstavou, ty kvasnice mi prisly dobry prave proto, ze u nich zminuji ovocny chute, maji obrovskou atenuaci, a vysokou alkoholovou toleranci, ale pouzil jsem i glukoamylazu pri zchlazovani - pri 55° jsem tomu dal 10 minut odpocinek a pridal do nej glukoamylazu.
    Ta kalnost ja verim, ze bude vychazet z toho, ze je to jeste hodne mlady (po 3 dnech) a samozrejme oni rikaji, ze to ma tendenci moc nesedat. Teplota kvaseni byla 27°, tedy blizici se tomu hornimu optimu tech kvasnic.

A ted prave nevim, protoze nemam brutu skoro nic odpito (jasne, blbej napad varit neco, co vlastne neznam, ale to uz zpet nevezmu, no), tak vlastne nevim. Co si vzpominam, tak jsem mel tohle (https://pivoteka.beergeek.cz/ceske-pivo/cobolis-brut-ipa-0-33/), a dost mi to nejelo, mozna jsem to ani nedopil. Na druhou stranu, matne se mi vybavuje, ze ta chut, co mi tam vadila, je mozna i v tom mem pivu (budu si muset koupit dalsi lahev), takze je vlastne i otazka, jestli to neni v poradku. Obecne receno, prekvapuje me tam hodne kyselosti a trpkosti v te chuti, ale ono vlastne to ovoce bez cukru by nechutnalo o moc jinak, kdyz se nad tim zamyslim.
    No, do lahvi to dam urcite (pokud teda neuvidim nejaky naprosto ocividny pruser), tak ochutnani nebude problem, pokud si troufas, zvlast, pokud uz mas nejake odpite, tak me nazor bude dost zajimat.
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    MC_KALAPU: já chápu Brut IPA jako míň hořkou, super suchou a hodně ovocnou IPA. ASi bude problém v kvasnicích, co jsem googlil, nepřijdou mi úplně dobrý na Brut IPA. Většinou se toho dosahuje kombinací klasickejch ejl kvasnic a enzymu (glukoamyláza, tuším), kterej sežere všechny složitější cukry. Ta kalnost mi tam moc nesedí, ale zas jestli to je ještě mladý, může se to vyčeřit. Jaká byla teplota kvašení?
    a mimochodem kde jsi splašil Omega yeast by mě zajímalo? :)
    No a jinak rád ochutnám...
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    neni tu nekdo, kdo by povazoval za kdyz ne znalce, tak alespon nekoho, kdo uz v zivote vypil vice Brut IPA? Neco jsem varil jako vanocni darek, a jeste to neni uplne hotovy, ale kdyz jsem daval studenej chmel, a vzal si na zmereni, tak z chuti jsem byl rekneme trochu rozcarovany. jinak mi neprijde, ze bych nekde udelal jakoukoliv zasadni chybu, i to bylo uz prokvaseny defacto na 0° asi po 4 dnech v pomerne vysoky teplote s Omega Tropical IPA kvasnicema. Ale je to hrozne kalny (oni teda rikaj, ze jsou to 'stubbornly non flocculent' kvasnice) a v ty chuti citim veci, ktery bych tam uplne necekal, i kdyz je nejsem schopnej popsat. Na druhou stranu, v zivote jsem mel jen jeden brut (a ten mi az tak moc nejel, ale blbec jsem si rikal, ze to udelam lepsi a proste od toho cekal jiny chute).
    Kazdopadne, kdyby se tu nabidl tester (no a idealne z prahy) s nejakou vedomosti o tom stylu, tak by me zajimal nazor...
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Tisíceré díky!!!!!!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    plus nejakej vnitrni plastovej film, kterej je z buhviceho.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ANONKA: hlinik nebo ocel. Hledej natistene recyklacni znaky.
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    Uvítala bych pravdivou informaci o materiálu, ze kterého jsou plechovky na pivo (a další nápoje), věděl by někdo? Už chvíli hledám na netu, všude píšou hliník, jenže ten by neměl reagovat na magnet a plechovky vyzkoušené majitelem sběrny kovů se na magnet nalepily...………………………...………………… prosím...……………..
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    HAUSNUMERO: Na to jsem koukal, ale prijde mozna az moc laciny. Kdyby to mel aspon nekdo vyzkouseny vid
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Nemate nekdo odkaz na hotovy hradici zarizeni na lezeni v kegu? Nebo resil ste to nekdo? Neco jsem po netu nasel ale zajima me jestli se to da koupit uz hotove, moc se mi to nechce sestavovat. Co jsem nasel tak bylo ale za silenou palici
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam