• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    X_RATED_IDIOT: Promin, spatne jsem te pochopil ... mas pravdu pro dh je to blbost :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    MERIDION: s irskym mechem a protaflocem jsme ale v jiný fázi. Až do dh to mám taky čistý. Jenže pak se z chmelu při dh uvolní spousta kalu a ve fázi po dh se doporučuje želatina, nebo polyclar. Nikde jsem nečetl, že by se mech používal do cc
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    X_RATED_IDIOT: Pouzival jsem “irsky mech” a bylo to cire jak slovo bozi ... jen me pak zacaly strasne bavit psenice a “hazy ipy” tak jsem toho nechal :) ale karagen funguje vyborne.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nemáte někdo zkušenost se želatinou, případně https://www.ashland.com/industries/food-and-beverage/beer-and-wine/polyclar-10-stabilizer do cold crash? Potřeboval bych stáhnout kal po studenym chmelení a o tomhle jsem četl v pivařce i pivní bibli, akorát tam nikde vyloženě nepíšou, že to vyčistí i bílkovinu. Kvasnice poklidim dvoudennim cc docela spolehlivě, ale bordel po dh vydrží i 4 dny cc
    UZEL
    UZEL --- ---
    Výroba sladu | dokumentární film | Česká filmová klasika
    https://www.youtube.com/watch?v=TS12Ra6EvzY
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUNKEJT: zdar, koukám, že máte kvasnice i na cider. V pátek budu pravděpodobně někdy odpol na pivo v praze. Dal by se domluvit osobní odběr?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    dneska vařim desítku spodňáka, tak kdybyste měl někdo zájem za tejden a půl, dva zhruba, budu mít volný saflager s-23, ze čtyř pytlíků, první použití, na 50l várku budou stačit určitě, možná i na víc
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: což je v týhle situaci uplně nahovno, když jsem se vystěhoval na prahu východ a doteď se ve volnym čase smělo jen po obci. A kámoše mám v praze, nebo v jinejch částech pv a pokud by za mnou chtěli přijet lejt sockou, musej přes prahu :(
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: jj.

"...coz v tyhle situaci muze bejt dost rychle"?.)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: vaříš v lajce? My teď stejně nemáme kapacity, zrovna vytáčim kyvety, abych měl kam zejtra přelejt kýble ejlu a pak tu budu mít tak pět litrů místo max. Takže na vaření to vidim až se něco odpije, což v týhle situaci...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    HAUSNUMERO: jj.
    a zrovma ted mam i naky nulky z budvaru prebytecny, ale uz jsou od utery, zadna extra cerstvota...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JANDOUR: coz by treba v budejovickym Budvaru mit mohli ze? :)
    JANDOUR: mas i lezakovy? to by bylo super!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jinak kvasnice muzu rozdavat pomerne pravidelne. praha, u stromovky
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    u tlakovyho stresu je problem ne kvuli tomu, ze je to ckcko, ale kvuli tomu, ze to ckco ma 20 metru na vejsku, zejo.)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: ech není ppr, je nprap. ještě jsem jí chudáka degradoval
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak to má pokračování, v pátek mi dorazil mejl od tý akční ppr. Ptala se, jestli jsem se nelekl a nevzdal to, když jsem viděl ty požadavky, že by to byla škoda, že jim to moje sebeudání nedorazilo. Super. Takže česká pošta zase ruluje, zapálit i s hamáčkem
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    HAUSNUMERO: na "tlakový stres" se optám kámošky, dělá sládkovou v pivovaru. Kvasnice se v pivovarech používají několikrát, třeba do třetí až čtvrté generace, podle vitality, kterou si stanovují v laborce. Druhá generace je úplně v pohodě. Pro domácí vaření ti bude makat i pátá generace. Problém v domácích podmínkách je ten, že už druhou generaci budeš mít pravděpodobně kontaminovanou, protože v domácích podmínkách neudržíš čistou kulturu. Jestli dostaneš z pivovaru kvasnice po odstřelu, tak si je doma jen promyješ. Pokud je dostaneš čistý, tím jednodušší práce. Pro kvasnice do VÚPS si jezdí soused, taky jsem o tom uvažoval, ale pro mě je problém čas. Přece jenom, je to "ústav", takže tam lidi v pátek netřčí do sedmi do večera:))
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Vubec nemam tuseni jak to v odprodeji kvasnic z pivovaru chodi. Ty kvasnice jsou z jejich mnozirny cerstvy a nebo po odstrelu uz druhy kolo? Jestli je to po odstrelu z ck, nemuze to na ne mit nejakej vliv? Treba na mnozeni, kdyz jsou ve stresu pod tlakem?
    Ze jsou dva druhy lezackejch teplot jsem tusil od X_R_I, ale moje predstava byla, ze to jedes stejnejma kvasnicema a tou teplotou, pri ktery to vedes, tomu pivu menis vlastnosti.
    Schvalne jsem kouknul, co prodava vups a maj tam oba druhy. Mimochodem pro malodoberatele na 70l mladiny za 140. To asi vychazi otrochu lip nez suseny.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já bych si nebyl jistej, co přesně znamená že jsou použitelný. Může to znamenat, že to bude dělat alkohol a co2, ale výsledek bude třeba nechutnej... viz níže (fotil sem to potmě prokopnutym hrncem na toaletní papír, sorry)

NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Pokud kvasinky mají jakoukoliv toleranci např. k vyššímu tlaku, nebo jsou více tolerantní k vzniklému alkoholu nebo dokáží fungovat při vyšších koncentracích cukrů v roztoku, tak je to pouze jejich výhoda. Jakási nadstavba. Ale jsou určitě použitelné i v prostředí o standardních podmínkách.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Ano, určitě jsou kvasinky, které mají vyšší toleranci k vyššímu tlaku, ale každá kvasinka je "stavěna" na atmosferický tlak, takže nevidím žádný důvod, proč by kvasinky používané v CKT měly fungovat jinak v otevřené spilce.
    Jak uvádí Idiot, jsou spodní kvasinky, které mají lepší aktivitu např. v rozmezí teplot 12-15°C a naopak jiné, kterým vyhovují nižší teploty. Kvasinky s optimální teplotou např. 12-15°C ti prokvasí mladinu i při nižší teplotě, jen jim to bude trvat déle a zvyšuješ tím riziko kontaminace. Samozřejmě může při jiných než optimálních teplotách kvašení vznikat jiné spektrum látek, které mohou být pro výslednou chuť konkrétního typu piva nežádoucí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam