• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Ještě mě napadlo, že by to mohlo být příliš nízkým ph, ale to už opravdu věštím z karet.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Želatinu jsem nikdy osobně nezkoušel, ale v US (nejen) asi běžně. Mě je to dost proti srsti. Je to ze zvířátek (asi) a rozdělává se s vodou.

    Bílkovina se ti nevylouhuje v prubehu dryhopu, ty se denaturujou v průběhu chmelovaru, pokud je tam máš tak se zaměř na whirpool (protafloc,whirlfloc) a usazení studenych i horkych kalů. Já teda s čirostí u dryhopu nebojuju, někdy to mám naopak čistší než bych si přál. Ale nepoužívám 04 (vetšinou 05/m44)(kdysi mi jeden pán, tuším že z fermentisu radil na NEIPU zkombinovat s04/s05)
    Obvykle po dvoudením CC si všechno sedne a ty kvasnice na sebe navážou ty zbytky chmele. Určitě to neni bílkovina z chmele. Jedině asi použít nějaký pytlík/sítko/hopspider a nebo filtr pro stáčení.
    Co vím tak želatina na sebe ty zbytky chmele na sebe taky trochu naváže (něco s elektrostatikou) a přiklopí je spolu s kvasnicema na dno. Takže taky spíš mechanicky. Ale ten polyclar, kdž čtu co to je "100% polyvinyl polypyrrolidone", tak to do piva fakt nechci.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    používám víceméně furt ty stejný s-04, pokud nedám dh, bez problému je usadim dvoudennim cc. Ten kal je, mám pocit, nějaká bílkovina, prostě něco z toho chmelu
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    este dost zalezi na kvasnicich, zejo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já mám pšenici čistou i bez protaflocu, rmutuju jí už s peptonizační prodlevou. Do ostatního dávám protafloc a taky dobrý. Ale jak dám dh a ani nemusí bejt nijak masivní, 2-3g/l, tak mám hazy ipu z čehokoliv. Když tomu dám čas, trochu si to sedne, ale třeba za dva, tři měsíce a to abych těch kyvet měl tak 15
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    X_RATED_IDIOT: Promin, spatne jsem te pochopil ... mas pravdu pro dh je to blbost :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    MERIDION: s irskym mechem a protaflocem jsme ale v jiný fázi. Až do dh to mám taky čistý. Jenže pak se z chmelu při dh uvolní spousta kalu a ve fázi po dh se doporučuje želatina, nebo polyclar. Nikde jsem nečetl, že by se mech používal do cc
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    X_RATED_IDIOT: Pouzival jsem “irsky mech” a bylo to cire jak slovo bozi ... jen me pak zacaly strasne bavit psenice a “hazy ipy” tak jsem toho nechal :) ale karagen funguje vyborne.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nemáte někdo zkušenost se želatinou, případně https://www.ashland.com/industries/food-and-beverage/beer-and-wine/polyclar-10-stabilizer do cold crash? Potřeboval bych stáhnout kal po studenym chmelení a o tomhle jsem četl v pivařce i pivní bibli, akorát tam nikde vyloženě nepíšou, že to vyčistí i bílkovinu. Kvasnice poklidim dvoudennim cc docela spolehlivě, ale bordel po dh vydrží i 4 dny cc
    UZEL
    UZEL --- ---
    Výroba sladu | dokumentární film | Česká filmová klasika
    https://www.youtube.com/watch?v=TS12Ra6EvzY
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUNKEJT: zdar, koukám, že máte kvasnice i na cider. V pátek budu pravděpodobně někdy odpol na pivo v praze. Dal by se domluvit osobní odběr?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    dneska vařim desítku spodňáka, tak kdybyste měl někdo zájem za tejden a půl, dva zhruba, budu mít volný saflager s-23, ze čtyř pytlíků, první použití, na 50l várku budou stačit určitě, možná i na víc
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: což je v týhle situaci uplně nahovno, když jsem se vystěhoval na prahu východ a doteď se ve volnym čase smělo jen po obci. A kámoše mám v praze, nebo v jinejch částech pv a pokud by za mnou chtěli přijet lejt sockou, musej přes prahu :(
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    X_RATED_IDIOT: jj.

    "...coz v tyhle situaci muze bejt dost rychle"?.)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JANDOUR: vaříš v lajce? My teď stejně nemáme kapacity, zrovna vytáčim kyvety, abych měl kam zejtra přelejt kýble ejlu a pak tu budu mít tak pět litrů místo max. Takže na vaření to vidim až se něco odpije, což v týhle situaci...
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    HAUSNUMERO: jj.
    a zrovma ted mam i naky nulky z budvaru prebytecny, ale uz jsou od utery, zadna extra cerstvota...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JANDOUR: coz by treba v budejovickym Budvaru mit mohli ze? :)
    JANDOUR: mas i lezakovy? to by bylo super!
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    jinak kvasnice muzu rozdavat pomerne pravidelne. praha, u stromovky
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    u tlakovyho stresu je problem ne kvuli tomu, ze je to ckcko, ale kvuli tomu, ze to ckco ma 20 metru na vejsku, zejo.)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: ech není ppr, je nprap. ještě jsem jí chudáka degradoval
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam