Želatinu jsem nikdy osobně nezkoušel, ale v US (nejen) asi běžně. Mě je to dost proti srsti. Je to ze zvířátek (asi) a rozdělává se s vodou.
Bílkovina se ti nevylouhuje v prubehu dryhopu, ty se denaturujou v průběhu chmelovaru, pokud je tam máš tak se zaměř na whirpool (protafloc,whirlfloc) a usazení studenych i horkych kalů. Já teda s čirostí u dryhopu nebojuju, někdy to mám naopak čistší než bych si přál. Ale nepoužívám 04 (vetšinou 05/m44)(kdysi mi jeden pán, tuším že z fermentisu radil na NEIPU zkombinovat s04/s05)
Obvykle po dvoudením CC si všechno sedne a ty kvasnice na sebe navážou ty zbytky chmele. Určitě to neni bílkovina z chmele. Jedině asi použít nějaký pytlík/sítko/hopspider a nebo filtr pro stáčení.
Co vím tak želatina na sebe ty zbytky chmele na sebe taky trochu naváže (něco s elektrostatikou) a přiklopí je spolu s kvasnicema na dno. Takže taky spíš mechanicky. Ale ten polyclar, kdž čtu co to je "100% polyvinyl polypyrrolidone", tak to do piva fakt nechci.