• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JAKOUBEK: ale uplne bezoplachovy to neni. Zbyde po tom sodnej kal, kterej musis splachnout, ale to i po tom oxi.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    HAUSNUMERO: Super. O tom jsem nikdy neslyšel. Díky. :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JAKOUBEK: levnější varianta je perkarbonát sodný a aktivátor TAED -nebarveny
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Mám dotaz. Řeším bezoplachovou sanitaci/dezinfekci náčiní a pak taky lahví před plněním. Na chalupě jsme na tom blbě s vodou a třeba při 300 lahvích tolik převařené vody nedám. Potřeboval bych lahev vypláchnout ve kbelíku, nechat okapat a plnit. Nevíte třeba ještě o něčem jiném, než je chemipro oxi? Za případné tipy díky.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DIAGONAL: asi bych to neřešil, běžně používám načatý pytliky, co mám třeba tejden co zbydou po chmelovaru a nikdy se mi to nijak nezkazilo. Když dáváš studený, už tam máš nějakej alkohol i céóčko
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    ahoj, dělám ipu z mladinovýho extraktu a chci zkusit studený chmelení, ale přišel mi otevřenej sáček citry. Můžu to tam poslat, nebo to mám nějak zkusit sterilovat? díky.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak to asi nepotřebuješ vůbec nic, stačí ti redukčák na bombě a hadička
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ještě jsem u Bahnika našel jednodušší verzi, což by mi mohlo stačit, protože protitlak v podstatě nepotřebuju. Podle popisku to má spoušť pro vytlačení vzduchu z lahve i spoušť pro plnění. Díky za tip!
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Díky. Taky jsem na ni už koukal. Kupodivu ji nemá bahnik ani výrazně dražší, než Aliexpress. Co se týká sycení, tak v podstatě se to má nasytit samo druhotným kvašením v lahvi, takže jen potřebuju dostat do lahve před plněním trochu CO2, které pak hladina vytlačí do hrdla, čímž to už tam pak nebude žádný vzduch. Křís (aerobní křísovité kvasinky) paradoxně vzniká jen u některých lahví napříč várkami (zatím z demižonů), takže nedokážu určit, zda mám v lahvi málo zbytkových kvasinek, špatnou teplotu skladování, málo cukru na rozjezd (ale zas nechci, aby to při otvírání bouchalo), nedostatečnou sanitaci, netěsnost korunek atd. Takže CO2 je spíš jen jedno z preventivních opatření. V létě mě čeká loňský sud a už teď z toho mám celkem neklidné spaní.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Mám tohle https://www.bahnik.cz/protitlakova-stacecka-lahvi-p1240/ a jsem spokojenej. Z čeho to budeš točit? A jak budeš řešit sycení? Tim céóčkem z bomby? Já stáčim cider vždycky samospádem a nikdy jsem tam křís neměl
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Zdravím. Loni jsem plnil cider samospádem a u pár lahví mi díky zbytku vzduchu v hrdle naskočil křís. Letos bych potřeboval vyřešit ochrannou atmosféru v hrdle pomocí CO2. Nemáte náhodou někdo zkušenost s plničkou Boel iTap? Resp. beru jakékoliv zkušenosti s counter-pressure plničkami, které v domácích podmínkách umí s CO2 pracovat. Našel jsem něco na aliexpressu, ale párkrát už mi přišel pěkný šunt, tak se radši ptám. Předem tisíceré díky.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A mám zkušenost, že mi utikaly sedmičky, když se jen trochu šťouchlo do špuntu, s půlkama a litrama jsem problém neměl. A nebouchlo mi zatim nic, ani pivo, ani cider.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: v diskusi o cideru to někdo psal, mám pocit, že bernardovky 16 barů.
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    CERMI_FOX: To záleží na tom těsnícím kroužku. Někdy unikne i tak malej tlak, že při otevření to ani nezasyčí a někdy praskne flaška. Ale obecně ty lahvě vydržej hodně. To bys musel stočit nedokvašený a ještě to moc nakrmit cukrem.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak velký tlak snesou lahve s patentním uzávěrem? Nebo ještě lépe - umí přetlak nějak unikat přes ten patentní uzávěr nebo to při dostatečném přetlaku exploduje?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: na homebrewmap píše nějakej nor, že tu (praha) bude léto podzim, nabízí výměnu znalostí a dovoz surovin.
    HomeBrewMap - Norwegian Homebrewer going to Prague looking for homebrewers and can hold talks - Forum
    https://www.homebrewmap.com/cs/forum/free-chat-category/896-norwegian-homebrewer-going-to-prague-looking-for-homebrewers-and-can-hold-talks#5587
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    maltmiller je dost drahý ale má snad vše.. , hopfen und mehr je super, jenže nezasílají do ČR a zprostředkovatel je pár set navíc. Ale díky za info. Když se by se realizovala nějaká objednávka, tak bych se třeba přidal, ale aktuální to ted není.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    WHIRGL:
    zalezi, jak spechas (a odkud jses.)
    kdybys vydrzel mesic, budu asi delat vetsi objednavku z maltmilleru..

pripadne je dobre zasobenej https://www.hobbybrauerversand.de/index.php?jtl_token=452b71a06faee458704b8aa787acccb687fa0a6031ec83f712ac67a63ecef028&qs=kveik&search= a mam dojem, zepostovny nebylo neunosny, ale mozna si to spatne pamatuju, mozna jsem odtamtud kupoval neco pres znemecka.eu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: ajo sorry, jsem to nějak přehlíd
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: To je Voss (stejný mangrove Jack m12), ty už jsem zkoušel(beerex je má za 89), rád bych nějaký jiný.. Konkrétně třeba s Lutrou dělají i Pilsner ;) Ty Whitelabs se tu teď asi dají objednat ale nic jiného. Asi je taky zkusím..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A co https://www.pivoteka-tabor.cz/svrchni/lalbrew-lalbrew-voss-kveik-ale-yeast-11g/ případně se zeptat v kounicích, ty nějaký lallemandy maj, tak by třeba uměli objednat tyhle
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam