• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    XBAHNO: to máš na kořalku? To bude chtít i extra kvasnice asi
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    ZBYNDA: vařit se v tom dá. Ale asi by to chtělo znát výkon, protože pokud nebude regulovatelnej (asi nebude) mohlo by to bejt k neumíchání. Další problém může bejt setrvačnost a rozptyl teploty u termostatu. Lidi co znám, že s tim vařej buď používaj externí teploměr a dost si s tim hrajou, nebo už to maj hodně podchycený za ty leta.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Pridam se k dotazu na hrnec s dotazem na co nejlevnejsi pivo. Tak 25 stupnu, zadny chmel, sypani idelne levny slad s maximalni diastatickou mohutnosti(co?) a k tomu nesladovany obili/kukurice v maximalnim mnozstvim. Resp jak to spocitat, ten pomer slad/nesladovany obili, aby doslo ke zcukreni? Pripadne - nevyjdou enzymy nakonec levnejs nez ten slad?
    ZBYNDA
    ZBYNDA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s infuzním rmutováním v těch klasických 25l zavařovacích hrncích s termostatem a časákem? Jde mi o rychlost ohřevu a přesnost teploty. Teoreticky mi to připadá jednodušší, než stát u hrnce s teploměrem v ruce.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HELIUM: jestli si dobre pamatuju co jsem nekde cetl, tak sypani by melo byt petinasobne oproti granulovanemu. A i mi to tak odpovida, protoze rostliny obvykle obsahuji 70 az 80 procent vody. Osobni zkusenost nemam, ale asi bych ty sisky trochu podrtil, rozstrihal nebo nasekal jestli varis v domacich podminkach maly objem.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    No já mám na zahradě taky ŽPČ (údajně), ale troufl jsem si jen asi dvakrát hodit pár šišek za studena v pytliku do fermentačky.. Ale obecně, téměř nedělám ležáky...
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    HAUSNUMERO: ne, je to zateckej cervenak ... mam dve kytky, a plazi se to po cely chalupe.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    HELIUM:myslis ten planej jak roste po plote?
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    chystam se varit z cerstvzho chmele ( co mi na zaheade vyrostlo)
    na co se mam pripravit? kolik toho (odhadem) nasypat? co me ceka za hell?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JAKOUBEK: jo to oplachnes vsechno v jednom hrnci s horkou vodou
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Bezoplachová se tady v evropě snad ani ofiko koupit nedá. Nejblíž k tomu má to ChemiproOXI. Drahý, ale když to budeš používat jen jako sanitaci na dobře vyčištěné náčiní tak to můžeš používat celkem dlouho pořád dokola. Perkarbonát do horký nebo s TAED do vlažný je o dost levnější ale zanechává výrazný bílý povlak na všem (možná to souvisí i s tvrdostí vody, kterou mám extrémní) a to určitě musíš oplachovat.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    HAUSNUMERO: Na to bych mohl použít finální oplach v převařené vodě v množství, které jsem schopný zvládnout. Ještě jsem koukal na nějaké alkoholové přípravky, které se odpaří, ale neznám nikoho, kdo by s nimi měl reálnou zkušenost. Resp. pár lidí je používá k sanitaci povrchů v potravinářství, ale ti neřeší případná rezidua, která si zavřeš s pivem nebo cidrem do lahve.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JAKOUBEK: ale uplne bezoplachovy to neni. Zbyde po tom sodnej kal, kterej musis splachnout, ale to i po tom oxi.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    HAUSNUMERO: Super. O tom jsem nikdy neslyšel. Díky. :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    JAKOUBEK: levnější varianta je perkarbonát sodný a aktivátor TAED -nebarveny
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Mám dotaz. Řeším bezoplachovou sanitaci/dezinfekci náčiní a pak taky lahví před plněním. Na chalupě jsme na tom blbě s vodou a třeba při 300 lahvích tolik převařené vody nedám. Potřeboval bych lahev vypláchnout ve kbelíku, nechat okapat a plnit. Nevíte třeba ještě o něčem jiném, než je chemipro oxi? Za případné tipy díky.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DIAGONAL: asi bych to neřešil, běžně používám načatý pytliky, co mám třeba tejden co zbydou po chmelovaru a nikdy se mi to nijak nezkazilo. Když dáváš studený, už tam máš nějakej alkohol i céóčko
    DIAGONAL
    DIAGONAL --- ---
    ahoj, dělám ipu z mladinovýho extraktu a chci zkusit studený chmelení, ale přišel mi otevřenej sáček citry. Můžu to tam poslat, nebo to mám nějak zkusit sterilovat? díky.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    JAKOUBEK: tak to asi nepotřebuješ vůbec nic, stačí ti redukčák na bombě a hadička
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    X_RATED_IDIOT: Ještě jsem u Bahnika našel jednodušší verzi, což by mi mohlo stačit, protože protitlak v podstatě nepotřebuju. Podle popisku to má spoušť pro vytlačení vzduchu z lahve i spoušť pro plnění. Díky za tip!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam