• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX: nevšiml jsem si v telefonu, že to dělaj ve více rozměrech. Jestli máš málo místa a budeš to občas potřebovat rozložit a schovat pod postel, tak to může být řešení. Máš rozmyšleno v jakejch objem budeš vařit, v čem budeš dělat spilku a v čem skladovat-ležet? Na 50L mi vycházi xxl nebo 3xl verze. Padesát litrů jsou dva kýble nad sebou cca 2x40cm na výšku když budou kvasný zátky bokem přes hadičky a na ležení 4-5bas 4-5x30cm, nebo se mi libí ty tři 18l kyvety vedle sebe a kyveta má na vejšku kolem 60cm.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: pultak nechci, jednak na nej nemam prostor, jednak chci mit moznost regulovat oddelene teplotu kvaseni, ktera bude jina nez teplota lezeni.
    To spis nejaka mensi lednice a stc.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX: přijde minto děsně malý a předražený. Za ty prachy koupíš stc1000 a pulťák do kterýho se ti vejdou kyvety na stojáka, na který ti ještě z ušetřenejch peněz zbyde. Jen na to musíš mít prostor.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: Tak Inkbird se dělá taky s wifi. Kegland dělá celou lednici. Vytváří celý propojitelný enviroment RAPT. Ale je to cenově šílené. To mě přijde i ten ferminátor. Jakože polysteren s chlazením/topením z autoledničky za 9k? Spotřeby lednice starší oproti funglovce bych se asi zas tak nebál, nebudeš chledit na tři stupně pořád, ale záleží co seženeš a kde ti to bude stát. Jestli místo nočního stolku tak to bych asi taky řešil hlučnost. Ideální jsou dvě lednice, jedna na kvašení, já mam starší s inkbirdem, prostrčeno čidlo dvířkama. Mám tam topnou folii tak mě Inkbird může i zatopit pro kveika na 35C. a jednu ležací, skladovací, servírovací z pultovýho mrazáku. Obojí v relativně chladném sklepě takže zas tak moc chladit nemusí.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: zákal obvykle nemám už při stáčení, míval jsem s tim problém, ale začal jsem používat protafloc a 4 dni cc. Hodně záleží na použitym chmelu a jak chmelíš. Některý chmely zvlášť při intenzivním dh pouštěj hroznýho bordelu, kterej si sedá fakt dlouho a tam ani cc moc nepomůže. U ležáku s tim nemám problém vůbec, u ejla jsem mě naposled, když jsem dal do dh 10g/l rakau. Pšenice se mi do měsíce po nalahvování vyčistí úplně, tu stáčim s cukrem jedinou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: nesmíš to tam nechat dlouho stát - rozmícháš a naléváš do láhví (a v těch to necháš tak 10 minut dělat dobro). Ten prášek ti fakticky udělá sodu a peroxid vodíku (aka kyslíčník) a ten pak uvolňuje kyslík. Pokud je ve správné koncentraci, tak je kyslíku tolik, že dezinfikuje i v místech, kam peroxid nezateče.

    Čím víc času uběhne mezi dezinfekcí a plněním, tím větší je riziko kontaminace. Já to běžně dezinfikuju odpoledne a plním večer, ale netvrdím, že je to nejlepší nebo jediný správný způsob.

    Co se týká zákalu, tak mě se to zatím pokaždé vyčistilo během ležení. Pivo chce čas.

    Co se týká kvašení v létě - já na to nechci moc žádný extra buřty jako speciální lednici (tj. jdu jinou cestou, než ty), takže jsem se to rozhodl řešit tak, že přes léto budu dělat saison - ten se dá kvasit až do 30 stupňů. Hlavně v největších vedrech stejně nebudu vařit - na to se mám moc rád :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    a další začátečnická otázka - do léta chci mít funkční řízenou teplotu na kvašení a zvažuju alternativy. Jaký názor na Ferminator https://www.pivoteka.cz/ferminator-basic-chladici-box-504900 ? Je to asi za podobnou cenu jako zánovní lednice (historickou bazarovou nechci kvůli hluku a spotřebě) s InkBird/STC bez toho, abych riskoval, že děláním děr do pláště lednice pro teplotní čidlo ji zničím; navíc údajně má wifi, což otevírá možnosti pro další automatizace (tohle je, uznávám, moje úchylka, rád strávim klidně dny nastavováním automatiky, abych si ušetřil pár kliknutí jednou za pár dní :-) )
    Ale nevim proč, ale tuším v tom nějakou zradu, jeden "vykřičník" vidím v tom, že jsem o tom nikde nic nečetl, a že takové zařízení dělá jen jedna firma. Úspešné zařízení většinou dříve či později vždycky někdo okopíruje :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: vyplachování mi nevadí, na to mám ten pseudooplachovač za stovku, ten funguje dobře a s tím jsme rychlí. Otravuje mě do každé flašky strčit trychtýř a nasypat prášek v potřebném množství a zalít vodou z konvice.
    Že to jde smíchat v hrnci jsem nevěděl, myslel jsem, že to rozpustit nejde, resp že ten dezinfekční plyn vzniká rovnou při kontaktu prášku s vodou.

    A čistě prakticky, jak moc vadí, když si flašky vymeju a vydezinfikuju třeba den dva před stáčením? Jde mi jen o timemanagement, zrovna teď to vyšlo blbě tak, že jsem měl kotel práce, domů se vracel pozdě, ale pivo zlahvovat bylo třeba, protože mělo neplánovaně začít mrznout a dělat cold crash v -3C by asi nebylo správně (nemám ještě lednici, takže cold crash byl na terase - ne že by to teda nějak extra pomohlo, je to pořád na můj vkus moc kalné, třeba se ještě vyčeří) :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já používal krtka, nebo hydroxid sodnej, když ho někde měli (je to to samý, akorát levnější). Někdy jsem to rozmíchal v kyvetě a točil do flašek pípou. Nechával jsem to tam tak tejden třeba a pak 3x vypláchnul vodou. Už flašky nesanituju. Vymeju jen vodou po použití, vydřu štětkou a před použitím zase jen vypláchnu. Zatim s tim nebyl problém ani u piva, který stáčim protitlakem, ani s pšenicí, kterou stáčim rovnou a cukruju. Ale rozhodně to neberte jako doporučení.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já na to mám džbánek, kde to nechám rozpustit, pak naleju do láhví (stačí tak půl deci), protřepu, nechám působit a pak vypláchnu vodou. Tomu vyplachování vodou se nevyhneš. I když ti tam nezůstane nic toxického, tak pivo do peroxidu lít nechceš a soda tomu taky úplně nepomůže.

    Btw, pokud koupíš perkarbonát sodný, dostaneš vlastně chemipro oxi, ale levněji.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    začínám vařit pivo a včera jsem poprvé lahvoval a jako největší otrava se ukázala dezinfekce lahví. Pořídil jsem si https://www.pivoteka.cz/sterilizator-lahvi-201027 , což je super pro oplach, nicméně jako dezinfekci používám chemipro oxi, které ale vyžaduje několik minut být v té lahvi. Takže jsem to řešil nasypáním chemipro do každé lahve a zalitím trochou horké vody, ale je to hrozný opruz. Není nějaká dezinfekce, která by byla kompatibilní s tím oplachovačem, tj stačilo by to tím vypláchnout? Vím, že v profi se používá horký louh, ale na to já doma uplně nemám vybavení ani koule :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: točili tam i svý vzorky a dalo se s nima docela pokecat o těch hrncích a ostatnim hw, většinu měli vyzkoušenou. Chmelu tam měli regály a nevyšlo to o moc dráž, než na českejch webech. Mozajku za 6e, nelson za 7. Kdybyste se někdo dostal do vídně, doporučuju
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: byl jsem tam zrovna dneska, první dojem jednoznačně pozitivní

    X_RATED_IDIOT: ano. A jinak je to ještě pivotéka
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já bych si pod prodejnou pro domovařiče představoval něco jako tohle: https://mashcamp.shop/filiale-wien-meidling/ tam se dalo vidět ledacos naživo, osahat si to,a tak
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: ty ale maj akorát suroviny, ne?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    OHONEY: pivoatak, nekde na maly strane, jeste jsem tam ale nebyl
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: co se tejká hw tak asi ne. Ve vídni maj nádhernou :)
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    je vlastne nekde v praze prodejna pro domaci varice?
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    DOCENT: při vystírání neustále, když zvedám teplotu intenzivne, a u vyšších teplot i během pauzy.
    jo, a taky se mi to občas malinko přehřeje, i kdyz se snazim. Bohuzel jedu na elektrice, a ta se neda tak dobre regulovat jako plyn. Kdzbzch to nemichal, tak na dne je to na uhel, a nahore studeny.
    Navic dostat na ty elektrice do varu 35+ litru uz je opravdu na hrane toho co ten sporak da.

    Nepremejslel nekdo kdo vari v hrnci o nejaky tepelny izolaci toho hrnce, aby teplo neutikalo z boku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam