• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: tento ... https://brouwland.com/en/fermentation-vessels/660-brew-monk-stainless-steel-fermenter-30-l.html loni jsem ho sehnal v drobné slevě


    MICROSHIT: já se učím z knížky Pivařka, 2. vydání - je to tam popsané tak, že i blbec jako já nemá problém s pochopením :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    MICROSHIT: já teda na kurzu byl, u slepýho krtka, ale vařit jsem začal po 6ti letech, kdy už jsem si nepamatoval skoro nic. Myslim, že to je spíš zbytečný. Stačí se poptat kolem a mít pivařku. Největší problém je obvykle poskládat si technologii podle tvejch možností a potřeb a to se na kurzu stejně nedozvíš
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: dybys mi z práce natahal po dílech elko, nemusim to řešit :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX:
    Záleží už pak od typu lednice, ale kablik od čidla je tenkej, ten půjde zavřít do dveří a napájení pro topnej kabel by šel použít třeba přívod k žárovce do lednice ta bývá na 230V.
    Postni jaký používáš to ckt, docela by mě to zajímalo.

    X_RATED_IDIOT: se pozná expert přes manipulační techniku :))
    MICROSHIT
    MICROSHIT --- ---
    Ahoj, chci se začít věnovat vaření. Chtěl jsem se zeptat, jestli by jste mi doporučili si zaplatit nějaký základní kurz, nebo je to zbytečné a dá se to načíst/nasledovat na netu ? Kdyžtak rovnou poprosím o nějaké osvědčené zdroje. díky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale nejsem si jistej, jestli seženeš tak velkou lednici bez mrazáku, nebo s mrazákem nahoře
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: hadičky a trubičky jsou vzadu, já to mám procpaný shora

    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: já kvasím v takovém malém 32l CKT (ideální na cca 25l) - zatím jsou teploty v pohodě a zatím nemám potřebu dělat spodňáky :), ale to výhledově příjde. Na ležení už mám pořízenou separátní lednici, kam se vejdou 2-3 várky v lahvích. Cíl je právě mít jinak teplotu kvašení a jinak ležení.
    Takže zatím vzhledem k tomu, co by se mi líbilo, bych chtěl malou oddělenou lednici, kam se vejde přesně jen to moje malé CKT a budu si moct nastavovat teplotu dle libosti. A trochu se bojím vrtat do normální lednice (pro teplotní čidlo případně topný kabel), abych netrefil nějakou trubku nebo hadičku.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Pulťák i velká lednice s stc maj jednu nevýhodu. Taháš to do vejšky. U pulťáku přes sajtnu a velký lednice zas maj obvykle mrazák dole. Když dávám kýble na cc, mám dva nad sebou a ten vejš zvedám do úrovně prsou, což s tim 25 kilo kýblem už neni uplně sranda, zvlášť s těma madlama co ty kýble maj. Záda nic moc, ale zápěstí si mlsnou
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: 64 ta stohovatelná. Já bych si to pořídil, mít na to prachy a prostor a fermzillu k tomu. Klidně tu 55l.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX: nevšiml jsem si v telefonu, že to dělaj ve více rozměrech. Jestli máš málo místa a budeš to občas potřebovat rozložit a schovat pod postel, tak to může být řešení. Máš rozmyšleno v jakejch objem budeš vařit, v čem budeš dělat spilku a v čem skladovat-ležet? Na 50L mi vycházi xxl nebo 3xl verze. Padesát litrů jsou dva kýble nad sebou cca 2x40cm na výšku když budou kvasný zátky bokem přes hadičky a na ležení 4-5bas 4-5x30cm, nebo se mi libí ty tři 18l kyvety vedle sebe a kyveta má na vejšku kolem 60cm.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: pultak nechci, jednak na nej nemam prostor, jednak chci mit moznost regulovat oddelene teplotu kvaseni, ktera bude jina nez teplota lezeni.
    To spis nejaka mensi lednice a stc.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX: přijde minto děsně malý a předražený. Za ty prachy koupíš stc1000 a pulťák do kterýho se ti vejdou kyvety na stojáka, na který ti ještě z ušetřenejch peněz zbyde. Jen na to musíš mít prostor.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: Tak Inkbird se dělá taky s wifi. Kegland dělá celou lednici. Vytváří celý propojitelný enviroment RAPT. Ale je to cenově šílené. To mě přijde i ten ferminátor. Jakože polysteren s chlazením/topením z autoledničky za 9k? Spotřeby lednice starší oproti funglovce bych se asi zas tak nebál, nebudeš chledit na tři stupně pořád, ale záleží co seženeš a kde ti to bude stát. Jestli místo nočního stolku tak to bych asi taky řešil hlučnost. Ideální jsou dvě lednice, jedna na kvašení, já mam starší s inkbirdem, prostrčeno čidlo dvířkama. Mám tam topnou folii tak mě Inkbird může i zatopit pro kveika na 35C. a jednu ležací, skladovací, servírovací z pultovýho mrazáku. Obojí v relativně chladném sklepě takže zas tak moc chladit nemusí.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: zákal obvykle nemám už při stáčení, míval jsem s tim problém, ale začal jsem používat protafloc a 4 dni cc. Hodně záleží na použitym chmelu a jak chmelíš. Některý chmely zvlášť při intenzivním dh pouštěj hroznýho bordelu, kterej si sedá fakt dlouho a tam ani cc moc nepomůže. U ležáku s tim nemám problém vůbec, u ejla jsem mě naposled, když jsem dal do dh 10g/l rakau. Pšenice se mi do měsíce po nalahvování vyčistí úplně, tu stáčim s cukrem jedinou.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: nesmíš to tam nechat dlouho stát - rozmícháš a naléváš do láhví (a v těch to necháš tak 10 minut dělat dobro). Ten prášek ti fakticky udělá sodu a peroxid vodíku (aka kyslíčník) a ten pak uvolňuje kyslík. Pokud je ve správné koncentraci, tak je kyslíku tolik, že dezinfikuje i v místech, kam peroxid nezateče.

    Čím víc času uběhne mezi dezinfekcí a plněním, tím větší je riziko kontaminace. Já to běžně dezinfikuju odpoledne a plním večer, ale netvrdím, že je to nejlepší nebo jediný správný způsob.

    Co se týká zákalu, tak mě se to zatím pokaždé vyčistilo během ležení. Pivo chce čas.

    Co se týká kvašení v létě - já na to nechci moc žádný extra buřty jako speciální lednici (tj. jdu jinou cestou, než ty), takže jsem se to rozhodl řešit tak, že přes léto budu dělat saison - ten se dá kvasit až do 30 stupňů. Hlavně v největších vedrech stejně nebudu vařit - na to se mám moc rád :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    a další začátečnická otázka - do léta chci mít funkční řízenou teplotu na kvašení a zvažuju alternativy. Jaký názor na Ferminator https://www.pivoteka.cz/ferminator-basic-chladici-box-504900 ? Je to asi za podobnou cenu jako zánovní lednice (historickou bazarovou nechci kvůli hluku a spotřebě) s InkBird/STC bez toho, abych riskoval, že děláním děr do pláště lednice pro teplotní čidlo ji zničím; navíc údajně má wifi, což otevírá možnosti pro další automatizace (tohle je, uznávám, moje úchylka, rád strávim klidně dny nastavováním automatiky, abych si ušetřil pár kliknutí jednou za pár dní :-) )
    Ale nevim proč, ale tuším v tom nějakou zradu, jeden "vykřičník" vidím v tom, že jsem o tom nikde nic nečetl, a že takové zařízení dělá jen jedna firma. Úspešné zařízení většinou dříve či později vždycky někdo okopíruje :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: vyplachování mi nevadí, na to mám ten pseudooplachovač za stovku, ten funguje dobře a s tím jsme rychlí. Otravuje mě do každé flašky strčit trychtýř a nasypat prášek v potřebném množství a zalít vodou z konvice.
    Že to jde smíchat v hrnci jsem nevěděl, myslel jsem, že to rozpustit nejde, resp že ten dezinfekční plyn vzniká rovnou při kontaktu prášku s vodou.

    A čistě prakticky, jak moc vadí, když si flašky vymeju a vydezinfikuju třeba den dva před stáčením? Jde mi jen o timemanagement, zrovna teď to vyšlo blbě tak, že jsem měl kotel práce, domů se vracel pozdě, ale pivo zlahvovat bylo třeba, protože mělo neplánovaně začít mrznout a dělat cold crash v -3C by asi nebylo správně (nemám ještě lednici, takže cold crash byl na terase - ne že by to teda nějak extra pomohlo, je to pořád na můj vkus moc kalné, třeba se ještě vyčeří) :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já používal krtka, nebo hydroxid sodnej, když ho někde měli (je to to samý, akorát levnější). Někdy jsem to rozmíchal v kyvetě a točil do flašek pípou. Nechával jsem to tam tak tejden třeba a pak 3x vypláchnul vodou. Už flašky nesanituju. Vymeju jen vodou po použití, vydřu štětkou a před použitím zase jen vypláchnu. Zatim s tim nebyl problém ani u piva, který stáčim protitlakem, ani s pšenicí, kterou stáčim rovnou a cukruju. Ale rozhodně to neberte jako doporučení.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já na to mám džbánek, kde to nechám rozpustit, pak naleju do láhví (stačí tak půl deci), protřepu, nechám působit a pak vypláchnu vodou. Tomu vyplachování vodou se nevyhneš. I když ti tam nezůstane nic toxického, tak pivo do peroxidu lít nechceš a soda tomu taky úplně nepomůže.

    Btw, pokud koupíš perkarbonát sodný, dostaneš vlastně chemipro oxi, ale levněji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam