• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já tam mám kýbl dole, pak tak 3 cm, pak police a kýbl nahoře, tak snad by to ty kýble ustály
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já šel na web výrobce, našel konkrétní typ lednice, nenašel to tam a zeptal se na chatu - a řekli mi to :)

    X_RATED_IDIOT: problém není ztráta police, ale všeho co je na ní a pod ní
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak já to nenašel ani na nálepce v lednici, ani v manuálu. Takže zůstávám v klidu. Police mám tři a potřebuju jednu :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak zjistím zatížitelnost police jinak než experimentem nebo vyčtením z návodu (kde to není) ? :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: třeba máš lepší sklo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak to jsem vědět nechtěl, já v tý vysoký lednhci mám v půlce jedno sklo a pod nim a na něm mám kýble na kvašení ležáku, nebo pak na cold crash. Každej kýbl má tak 22 kilo aspoň :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Veselá příhoda z natáčení: všiml jsem si, že mám v lednici foch, na kterém zraje pivo, takový prohnutý. To u skleněné police není úplně normální, tak jsem se jal zjišťovat a dozvěděl jsem se, že max. zatížení té police je 10 kg. Takže jsem těch 20 lahváčů rozptýlil do zbytku lednice a srovnalo se to, akorát mám teď v lednici místo 3 polic jednu a to není úplně žůžo
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    MICROSHIT: Abych teda neopoměl. Ta komunita u nás i v zahraničí je poměrně sdílná a když nevíš, zeptáš se někde na fóru.
    Cech domácích pivovarníků, z.s. - Cech domácích pivovarníků
    https://cech-pivo.cz/cs/
    https://www.homebrewmap.com/cs/
    https://www.reddit.com/r/Homebrewing/

    FB apod nemám, ale věřím, že i tam to bude podobné.

    P.S: Většinu piva tvoří voda. Je dobrý vědět jakou vodu máš k dispozici a na co se hodí a na co ne.
    MICROSHIT
    MICROSHIT --- ---
    Děkuju všem, půjdu tedy cestou knihy a samovzděláním
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    MICROSHIT: Kurz někde v pivovaru je ti skoro k ničemu. Hrozně záleží na tvém vybavení a možnostech. Nejlepší je uvařit pivo s nějakým domovarníkem abys viděl jak to vše probíhá v "kuchyňských" podmínkách. Zároveň uvidíš jestli se ti chce investovat rovnou větší částku do varny nebo začneš v hrnci a kýblu. Jestli chceš začít s extraktem nebo rovnou se sladem, jestli chceš vařit abys měl levnější a tradičnější "plzeň" nebo jestli chceš dělat neipu nebo lambic. Je dobrý si to trochu promyslet před nákupem vybavení aby se dalo použít i do budoucna. Já třeba nějaký čas vařil v elektrickém zavařovacím hrnci, který je teď bezva na ohřev vyslazovací vody. btw ted ho mají nejaky v lidlu za 1500,-
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    MICROSHIT: V pivařce je toho opravdu dost, já si jí taky pořídil, ale nakonec jsem ji mockrát neotevřel :) Většinu základních informací si dohledáš na netu a ty podrobné zase zjistíš praxí :)
    Uvařte si s námi domácí pivo (1. díl): Začínáme aneb Co budeme potřebovat | Alkoholium.cz
    https://www.alkoholium.cz/uvarte-si-s-nami-domaci-pivo-1-dil-zaciname-aneb-co-budeme-potrebovat/
    http://www.diversity.beer/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MICROSHIT: tady najdeš všechno co potřebuješ a ještě něco navíc: https://www.megaknihy.cz/alkohol/395385-pivarka-2.html
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: jj na ten. Jenže když to bude plný na těch 25l, k tomu nějaký to železo, to taky neni žádná sranda. Já už pomalu začínám řešit udržitelnost v pokročilym věku. Zatim nosím kýble s ejlem do patra, nebo s ležákem do lednice, ale to v šedesáti už nepůjde
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: reagujes na ten ckt , co jsem postoval? Jo,jde vypoustet bud spodem nebo tim kohoutem nad tim (to asi bude jednodussi, protoze to ma stelovaci vypust, ale nepasuje mi hadicka).
    Jak je to lehke, tak jsem to vytahl na kuchynskou linku a na podlaze stacel celkem rychle. Tedy v mem objemu rychle, mam malo litru, tak vse trva chvilku.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Pěkný. Něco podobnýho bych chtěl, ale asi bych potřeboval spíš něco jako brewzilla 55 l. A přetáčení tlakem. Ale holt nemám prostor, musim to všechno někam furt uklízet a přenášet. Tohle se jen vypouští spodem? Musí to teda bejt někde ve vejšce?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: na moji žízeň to stačí ... a další se dá připoupit vždycky :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX: roztomilé miminko :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HAUSNUMERO: tento ... https://brouwland.com/en/fermentation-vessels/660-brew-monk-stainless-steel-fermenter-30-l.html loni jsem ho sehnal v drobné slevě


    MICROSHIT: já se učím z knížky Pivařka, 2. vydání - je to tam popsané tak, že i blbec jako já nemá problém s pochopením :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    MICROSHIT: já teda na kurzu byl, u slepýho krtka, ale vařit jsem začal po 6ti letech, kdy už jsem si nepamatoval skoro nic. Myslim, že to je spíš zbytečný. Stačí se poptat kolem a mít pivařku. Největší problém je obvykle poskládat si technologii podle tvejch možností a potřeb a to se na kurzu stejně nedozvíš
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: dybys mi z práce natahal po dílech elko, nemusim to řešit :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CERMI_FOX:
    Záleží už pak od typu lednice, ale kablik od čidla je tenkej, ten půjde zavřít do dveří a napájení pro topnej kabel by šel použít třeba přívod k žárovce do lednice ta bývá na 230V.
    Postni jaký používáš to ckt, docela by mě to zajímalo.

    X_RATED_IDIOT: se pozná expert přes manipulační techniku :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam