X_RATED_IDIOT: no jo, máš pravdu. Zkusil jsem tu mouku svařit a hned ukázkově modrá. Takže Lugol je v pořádku. V tom případě druhý dotaz - jak je možné, že po 20min rmutování při 62C je zcukřeno? V pivařce to schéma je půl hodiny na nižší a půll hodiny na vyšší cukrotvorné teplotě. Tak že by stačilo 20min dohromady? To se mi nezdá.
Zároveň jsem odpozoroval ještě jeden jev, který mě právě přivedl na myšlenku, že zkouška zcukření nějak nefunguje - i po pozitivní zkoušce pořád trochu soupala stupňovitost - asi o 2 stupně dohromady.
Ještě mě napadá, že by enzymatická aktivita toho sladu byla tak vysoká, že cokoliv se vylouhuje do sladiny, tak se okamžitě zcukří a tím pádem nezbývá nic nezcukřené, ale to je asi blbost, ne? Vařil jsem 90% Pale Ale, zbytek pšeničný a mnichovský.