• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: to já právě sucháče vařit nechci. Přemýšlím nad tím tak, že jestli to chápu správně ,tak při nižší teplotě vznikají hlavně zkvasitelné a při vyšší hlavně nezkvaslitelné cukry. A tělo/suchost si "reguluju" právě dobou, po který na těch teplotách sedím. Nebo to chápu blbě? No a kdybch si všechny škroby zcukřil už na nižší teplotě, tak mi právě vyjde příliš suché pivo?
    První várka, co jsem rmutoval přes hodinu, mi totiž přijde moc suchá (a taky zbytečně přechmelená, ale to byla zase jiná moje blbost :) )


    WHIRGL: ten roztok je hodně koncentrovaný, úplně černý, v tom nic není vidět. Je třeba ho naředit aspoň trochu. Ve videích nebo v pivařce ho mají černý.

    A jinak jo, výtka, že to moc řeším a moc nad tím přemýšlím, je správně, hlavní důvod je, že jsem si to chtěl aspoň zpočátku zkusit, abych viděl, jak se to chová, vždycky se snažím pochopit, jak věci fungují :-) ; do budoucna se tím zatěžovat moc nehodlám, možná při nějakém vysokém sypání nesladových věcí.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale jak jsem psal, jodovkou se nestresuj, stejně je to jen velmi orintační. Pokud ti nějak brutálně neuletí teplota, ta hodina je myslim celkem akorát. Pokud nechceš vařit nějaký sucháče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A v tý době rmutováni rozdíl určitě je, když jsem rmutování protáhnul, prokvasilo to hloub. Teda samozřejmě to má svý meze. Ale třeba nealkáč rmutuju jen půl hodiny, právě abych moc nenaštěpil
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: stupňovitost je hustota nálevu, s naštěpením (si myslim) až tolik nesouvisí
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: no jo, máš pravdu. Zkusil jsem tu mouku svařit a hned ukázkově modrá. Takže Lugol je v pořádku. V tom případě druhý dotaz - jak je možné, že po 20min rmutování při 62C je zcukřeno? V pivařce to schéma je půl hodiny na nižší a půll hodiny na vyšší cukrotvorné teplotě. Tak že by stačilo 20min dohromady? To se mi nezdá.
    Zároveň jsem odpozoroval ještě jeden jev, který mě právě přivedl na myšlenku, že zkouška zcukření nějak nefunguje - i po pozitivní zkoušce pořád trochu soupala stupňovitost - asi o 2 stupně dohromady.

    Ještě mě napadá, že by enzymatická aktivita toho sladu byla tak vysoká, že cokoliv se vylouhuje do sladiny, tak se okamžitě zcukří a tím pádem nezbývá nic nezcukřené, ale to je asi blbost, ne? Vařil jsem 90% Pale Ale, zbytek pšeničný a mnichovský.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já jodovou zkoušku nikdy nedělal, takže opravdu nevím, ale není problém v tom ředění? Tj. že roztok není dost silný na to, aby ty škroby viditelně obarvil?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: to si nejsem jistej. Zkus jí svařit a pak to testovat
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Wiki: Jodová zkouška zcukření – zjišťuje, zda enzymy ze sladu rozložily složitější polysacharidy (škroby) na jednoduché zkvasitelné sacharidy (cukry). Na bílý talířek se kápne trochu vystírky a přidá podobné množství jodového indikátoru (Lugolův roztok). Pakliže se roztok zbarví do modra, je třeba pokračovat v procesu. Jestliže se zbarví do žluta (nebo se nestane nic), je možno roztok povařit na odrmutovací teplotu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: ale když nereaguje ani na mouku? Škroby z mouky by měl detekovat dobře, ne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: pokud nereaguje, tak asi dobrý. Špatný by bylo, kdyby šel do fialova. Já používám jodový pero (já vim, je to špatně, protože je to roztok s alkoholem), ale je to spíš rituál, nikdy se mi nestalo, že bych to upekl a i cukry mám po dokvašení +- dycky stejně
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak poznat, že lugolův roztok z lékárny funguje?
    konkrétně - roztok mi vůbec nereaguje na rmut. Zkoušel jsem zatím 2x, poprvé po asi hodiovém rmutování, to jsem si říkal, že asi prostě jsem rmutoval už dost dlouho; podruhé jsem si vzpomněl dříve a jodovou zkoušku jsem udělal už po 20min na nízké cukrotvorné teplotě a zase roztok nijak nereagoval s rmutem. Zkusil jsem ho smíchat s moukou a zase nic.
    Je vadný roztok nebo něco dělám špatně? Roztok si hodně naředím, že má žlutou barvu, asi jako ranní moč :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já tam mám kýbl dole, pak tak 3 cm, pak police a kýbl nahoře, tak snad by to ty kýble ustály
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já šel na web výrobce, našel konkrétní typ lednice, nenašel to tam a zeptal se na chatu - a řekli mi to :)

    X_RATED_IDIOT: problém není ztráta police, ale všeho co je na ní a pod ní
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak já to nenašel ani na nálepce v lednici, ani v manuálu. Takže zůstávám v klidu. Police mám tři a potřebuju jednu :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak zjistím zatížitelnost police jinak než experimentem nebo vyčtením z návodu (kde to není) ? :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: třeba máš lepší sklo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak to jsem vědět nechtěl, já v tý vysoký lednhci mám v půlce jedno sklo a pod nim a na něm mám kýble na kvašení ležáku, nebo pak na cold crash. Každej kýbl má tak 22 kilo aspoň :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Veselá příhoda z natáčení: všiml jsem si, že mám v lednici foch, na kterém zraje pivo, takový prohnutý. To u skleněné police není úplně normální, tak jsem se jal zjišťovat a dozvěděl jsem se, že max. zatížení té police je 10 kg. Takže jsem těch 20 lahváčů rozptýlil do zbytku lednice a srovnalo se to, akorát mám teď v lednici místo 3 polic jednu a to není úplně žůžo
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    MICROSHIT: Abych teda neopoměl. Ta komunita u nás i v zahraničí je poměrně sdílná a když nevíš, zeptáš se někde na fóru.
    Cech domácích pivovarníků, z.s. - Cech domácích pivovarníků
    https://cech-pivo.cz/cs/
    https://www.homebrewmap.com/cs/
    https://www.reddit.com/r/Homebrewing/

    FB apod nemám, ale věřím, že i tam to bude podobné.

    P.S: Většinu piva tvoří voda. Je dobrý vědět jakou vodu máš k dispozici a na co se hodí a na co ne.
    MICROSHIT
    MICROSHIT --- ---
    Děkuju všem, půjdu tedy cestou knihy a samovzděláním
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    MICROSHIT: Kurz někde v pivovaru je ti skoro k ničemu. Hrozně záleží na tvém vybavení a možnostech. Nejlepší je uvařit pivo s nějakým domovarníkem abys viděl jak to vše probíhá v "kuchyňských" podmínkách. Zároveň uvidíš jestli se ti chce investovat rovnou větší částku do varny nebo začneš v hrnci a kýblu. Jestli chceš začít s extraktem nebo rovnou se sladem, jestli chceš vařit abys měl levnější a tradičnější "plzeň" nebo jestli chceš dělat neipu nebo lambic. Je dobrý si to trochu promyslet před nákupem vybavení aby se dalo použít i do budoucna. Já třeba nějaký čas vařil v elektrickém zavařovacím hrnci, který je teď bezva na ohřev vyslazovací vody. btw ted ho mají nejaky v lidlu za 1500,-
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam